Polisin kötü şöhretli Özel Hırsızlıkla Mücadele Ekibi tarafından yapılan tacizler yüzünden öfke geçen hafta geniş çaplı gösterilere dönüştü.

10.000'den fazla gösterici, polis vahşetine karşı artan protestolara katılmak için Nijerya'nın başkentinin sokaklarına akın etti. Protestocular yolları tıkadı ve genellikle trafikle dolu bir ekonomi merkezi olan Lagos'un merkezini durma noktasına getirdi.

Birçoğu yeşil-beyaz Nijerya bayrağını 20 milyon nüfuslu şehirde büyük bir otoyol bölümünü doldururken salladı.

Polisin kötü şöhretli Özel Hırsızlıkla Mücadele Ekibi'nin (Sars) tacizleri nedeniyle geçen hafta yaygın gösteriler patlak verdi ve hükümeti birimi terk etmeye zorladı. Sarsılan yetkililerden bir dizi reform duyurusuna rağmen kalabalıklar büyümeye devam etti. Polis güçlerinin zorla karşıladığı gösterilerde en az 10 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Gençlerin daha kapsamlı değişiklikler talep etmesi nedeniyle Afrika'nın en kalabalık ülkesinde, protesto dalgası, yıllardır insan gücünün en büyük göstergesidir. Cuma akşamı, Lagos'taki protestoların merkezi haline gelen bir gişede polis tarafından öldürülenler için nöbet tutmak için büyük bir kalabalık toplandı. Göstericiler, kolluk kuvvetleri tarafından onlarca yıl süren yaygın kötü muamelenin ardından hesap verebilirlik çağrısında bulunurken cep telefonu meşalelerini havada tuttu.

Nijerya yetkilileri, Sars'ın yerine yeni bir özel silah ve taktik (Swat) birimi kurdu ve suistimal yapan subayları sorumlu tutma sözü verdi. Ancak pek çok kişi, haklar grubunun protestolara verilen ilk sert tepkide 10'a kadar kişinin öldürüldüğünü söylemesinin ardından hükümetin gerçek bir değişiklikle devam edeceğinden şüpheleniyor.

Protestoculara yiyecek, su ve ilk yardım malzemeleri göndermek ve yaralıların tıbbi ücretlerini karşılamak için 100.000 £ 'dan fazla para toplandı. Yüzlerce avukat tutuklananları temsil etmek için gönüllü oldu. Marcus Rashford, John Boyega ve P Diddy gibi dünya çapında tanınmış isimler protestoları desteklemek için konuştu.

Editör: TE Bilisim