Norveç, Covid-19 aşılarının çok yaşlı ve ölümcül hastalar için çok riskli olabileceğini söyledi. Bu, ülkeler onay almak için ilk birkaç çekimin gerçek yan etkilerini değerlendirdiklerinden, herhangi bir Avrupa sağlık otoritesinin en ihtiyatlı ifadesi.

Norveçli yetkililer, 23 kişinin ülkedeki ilk doz aşılarını aldıktan kısa bir süre sonra öldüğünü söylediler. Norveç İlaç Ajansı'na göre, bu ölümlerden 13'üne otopsi yapıldı ve sonuçlar, yaygın yan etkilerin zayıf yaşlı insanlarda ciddi reaksiyonlara katkıda bulunmuş olabileceğini düşündürdü.

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü, "En şiddetli kırılganlığa sahip olanlar için nispeten hafif aşı yan etkileri bile ciddi sonuçlar doğurabilir" dedi. "Zaten çok kısa bir ömre sahip olanlar için aşının yararı marjinal veya alakasız olabilir."

Tavsiye, daha genç ve sağlıklı insanların aşı olmaktan kaçınması gerektiği anlamına gelmez. Ancak, ülkeler aşılarla ilgili güvenlik izleme raporları yayınlamaya başladıkça nelerin izleneceğinin erken bir göstergesi. Avrupa İlaç Ajansı'nın yeni başkanı Emer Cooke, Covid aşılarının, özellikle de haberci RNA gibi yeni teknolojilere dayananların güvenliğini izlemenin, aşılar yaygın bir şekilde uygulandığında en büyük zorluklardan biri olacağını söyledi.

Pfizer, e-posta ile gönderdiği açıklamada, Pfizer ve BioNTech'in Norveç'teki ölümleri araştırmak için Norveçli düzenleyicilerle birlikte çalıştığını söyledi. Pfizer, teşkilat, "şimdiye kadarki olayların sayısının endişe verici olmadığını ve beklentilere uygun olduğunu" kaydetti.

Alerjik reaksiyon vakası

Alerjik reaksiyonlar şimdiye kadar olağandışı olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri'nde 14-23 Aralık tarihleri ​​arasında yetkililer, Pfizer Inc. ve BioNTech SE tarafından geliştirilen aşının yaklaşık 1.9 milyon başlangıç ​​dozunun uygulanmasının ardından 21 şiddetli alerjik reaksiyon vakası bildirdi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre bu, milyon doz başına 11,1 vaka insidansı anlamına geliyor.

Avrupa'da daha önce onaylanan her iki Covid-19 aşısı da - 80'li ve 90'lı yılların sonlarındaki gönüllüler de dahil olmak üzere on binlerce kişi üzerinde test edilmiş olsa da, ortalama çalışma katılımcısı 50'li yaşların başındaydı.

Norveç, yaşlılar da dahil olmak üzere virüsü kapmaları durumunda en fazla risk altında olduğu düşünülen kişilere odaklanarak yaklaşık 33.000 kişiye en az bir doz verdi. Geçen yılın sonlarında onaylanan Pfizer-BioNTech aşısı en yaygın şekilde kullanıldı ve Moderna Inc.'den bu ayın başlarında onaylanan benzer bir aşı da şimdi uygulanıyor.

80 yaş ve üstü kişilerde

Düzenleyici bir 14 Ocak raporunda, Norveç yetkilileri tarafından araştırılan 29 potansiyel yan etki vakasının neredeyse dörtte üçünün 80 yaş ve üstü kişilerde olduğunu söyledi.

Fransa'da, zayıf bir hasta aşılandıktan iki saat sonra bir bakım evinde öldü, ancak yetkililer, hastanın önceki tıbbi geçmişi göz önüne alındığında, ölümün aşı ile bağlantılı olduğuna dair hiçbir gösterge olmadığını söylediler. Fransız ilaç güvenliği kurumu Perşembe günü, aşılamadan sonra dört ciddi alerjik reaksiyon vakası ve iki düzensiz kalp atışı vakası bildirdi.

Düzenleyicinin kilit ilaç komitesi Cuma günü yaptığı açıklamada, Pfizer-BioNTech aşısına ilişkin Avrupa çapında ilk güvenlik raporunun muhtemelen Ocak ayı sonunda yayınlanacağını söyledi. Aşı üreticilerinin verileri aylık olarak sunmaları gerekir.

İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu , Avrupa'daki herhangi bir yerden daha fazla kişi başına aşılama gerçekleştiren Birleşik Krallık'ta, yetkililer güvenlik verilerini değerlendirecek ve şüpheli reaksiyonların ayrıntılarını "düzenli olarak" yayınlamayı planlayacaklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim