İskandinav ülkesi seçimlerin arifesinde bir vicdan kriziyle karşı karşıya.

Norveç, Batı Avrupa'nın en büyük petrol ve gaz üreticisini çevresel çelişkileriyle yüzleşmeye zorlayan parlamento seçimleri için Pazartesi günü sandık başına gidiyor.

İklim sorunları, BM'nin Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin küresel ısınmanın tehlikeli bir şekilde kontrolden çıkmaya yakın olduğuna dair en sert uyarısını yayınladığı Ağustos ayından bu yana kampanyaya egemen oldu .

Rapor, sondaja kısıtlama getirilmesini isteyen partilere anında bir destek verdi: Petrol ve gaz aramalarının derhal durdurulmasını ve 2035'ten sonra hiç üretim yapılmamasını isteyen ülkenin Yeşiller partisi, üyelikte yaklaşık üçte bir oranında artış gördü.

“ Mayıs ayında Uluslararası Enerji Ajansı'nın Net Sıfır raporu IPCC raporu gerçekten eve isabet petrol ve gaz için hiçbir yer yoktu zaten yapmıştı sade olması ve böylece,” Arild Hermstad, Greens' genel başkan yardımcısı söyledi. “Bu gerçekten iklim seçimi.”

Ancak anketler, merkez sol muhalefetin sekiz yıldır Norveç'i yöneten Muhafazakar liderliğindeki koalisyonu devireceğini tahmin etse de , Norveç'i Avrupa'nın en müreffeh ülkelerinden biri yapan endüstrinin kaderi belirsiz olmaktan çok uzak.

Ülke, yeşil enerjinin önde gelen savunucularından biri olabilir, ancak fosil yakıtlar hala ihracatının %40'ını oluşturuyor. Petrol ve gaz endüstrisi 200.000'den fazla kişiyi istihdam ediyor - toplam işgücünün yaklaşık %7'si - ve bu sayede ülke, 1 trilyon sterlin değerinde dünyanın en büyük devlet servet fonunu oluşturdu.

Oslo caddesindeki bir seçim afişi bisikletlerle çevrili ve Norveç başbakanı Erna Solberg'i gösteriyor.
Oslo'daki bir seçim afişi, Norveç başbakanı Erna Solberg'i gösteriyor. Fotoğraf: Ali Zare/AP

Fosil yakıt araştırmalarına son veren ve 2050 yılına kadar tüm üretimi durdurmayı hedefleyen komşu Danimarka'yı taklit ederek Norveç'e değişmesi yönünde baskı artıyor.

Geçen yıl Norveç hakkında bir BM insan hakları konseyi raporu açıktı ve ülkeyi “fosil yakıtlar için daha fazla araştırmayı yasaklamaya, fosil yakıt altyapısının daha fazla genişlemesini reddetmeye ve işçiler ve topluluklar için adil bir geçiş stratejisi geliştirmeye” çağırdı.

Ama mesaj satması zor bir mesaj. Hermstad, "Norveç'i petrol endüstrisinden çıkarmak çok büyük bir iş olacak" dedi. “İnsanlar işleri, yaşam standartları için endişeleniyorlar. Muhafazakarlar petrol işlerinin devam edeceğini garanti ettiği sürece, sondaja son verilmesini isteyenler tehdit gibi görünüyor.”

Norveç'in ana merkez sağ ve merkez sol partileri, Muhafazakarlar ve muhalefetteki İşçi Partisi, yeşil geçişin zaman alacağını ve petrol gelirlerinin bunu finanse etmesine yardımcı olabileceğini savunarak, üretimin 2050'den sonra da devam etmesi gerektiği konusunda geniş bir anlaşmaya varıyor.

Norveç ekonomisini mahvetmenin yardımcı olmayacağını ve Norveç üretimi durdurursa diğer ülkelerin boşluğa adım atacağını savunuyorlar. Hermstad, "Aslında temiz ürettiğimiz için Norveç'in devam etmesinin çevre için daha iyi olacağını savunuyorlar." Dedi. "Bu doğru değil. Ama insanlar bunu duymaktan hoşlanıyor.”

Yine de Yeşiller kendilerini hükümette bulabilirler: Başbakan Erna Solberg'in sağcı koalisyonunun kaybedeceği tahmin ediliyor, ancak solun tahmin edilen zaferinin marjı belirsiz ve İşçi liderliğindeki bir koalisyon bir veya daha fazla küçük partinin desteğine ihtiyaç duyabilir 85 sandalyenin çoğunluğuna ulaşmak için.

Eski dışişleri bakanı Jonas Gahr Støre liderliğindeki İşçi Partisi, öngörülen 46 milletvekili ile en büyük parti olmaya aday, ancak o da koltuk kaybetmeye hazırlanıyor - yolun ortasındaki Merkez partisi ile tercih ettiği koalisyondan ayrılarak ve mümkün olan en zayıf çoğunluğa sahip sosyal demokrat Sosyalist Sol parti.

Bu, Yeşillerin sekiz sandalye hedefinde olduğunu veya aşırı soldaki Kızıl partinin hükümete girdiğini ve potansiyel olarak çevrecilere fosil yakıt politikası üzerinde derinden bölünmüş bir sol eğilimli koalisyonda önemli bir kaldıraç sağladığını görebilir.

İşçi, tüm keşif veya üretimin durdurulmasını talep eden herhangi bir partiyle koalisyon kurmayacağını söyledi. Ancak Merkez partisinin devam eden araştırmaları desteklemesi ve Sosyalist Sol'un buna karşı çıkmasıyla, kilit müttefikleri bu konuda anlaşamıyor. Yeşiller, bir tür anlaşmanın aracılık edilmesi gerektiğini umuyor.

Daha çok küçük partilerin, ülke çapında oyların %4'ünden fazlasını kazanan ancak tam olarak çok fazla sandalye almayan partileri ödüllendiren Norveç'in sözde oy eşitleme barajını geçip geçmemesine bağlı olacak.

Ancak Norveç'in petrol ve gaz bağımlılığından vazgeçmesi zor olacak. Hermstad şunları söyledi: “Geçen haftaki bir tartışmada Muhafazakar adaya üretimi bitirmek için tercih ettikleri tarihin ne zaman olacağını sordum. 'Yaklaşık 300 yıl sonra' dedi.

Editör: TE Bilisim