Eşitsizliği azaltmak ve ekonomiyi petrolden uzaklaştırmak isteyen İşçi Partisi'nin diğer sol eğilimli partilerle koalisyon kurması bekleniyor.

Norveç'te İşçi Partisi lideri Jonas Gahr Store liderliğindeki sol muhalefet, ülkenin petrol endüstrisinin geleceğinin hakim olduğu bir kampanyanın ardından genel seçimlerde ezici bir galibiyet elde etti.

Store, Pazartesi günü, 2013'ten beri iktidarda olan Muhafazakar Başbakan Erna Solberg başkanlığındaki bir merkez sağ koalisyonunu devirdi.

Bir sonraki başbakan olması muhtemel olan Store, Solberg'in yenilgiyi kabul etmesinin ardından taraftarlara yaptığı açıklamada, "Bekledik, umduk ve çok çalıştık ve şimdi nihayet söyleyebiliriz: Başardık!" dedi.

Seçim Direktörlüğü, oyların yüzde 97,5'inin sayılmasıyla, İşçi Partisi ve diğer dört merkez sol partinin şu anda 81 olan toplam 100 sandalyelik çoğunluğa geçebileceğini tahmin ediyor.

169 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu elde edebilmek için en az 85 sandalye gerekiyor.

Sosyal eşitsizliklere karşı kampanya yürüten 61 yaşındaki milyoner, “Norveç açık bir sinyal gönderdi: seçimler, Norveç halkının daha adil bir toplum istediğini gösteriyor” dedi.

Norveç'in Batı Avrupa'nın en büyük petrol ve gaz üreticisi olarak konumu, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) Ağustos ayı iklim raporunun konuyu gündemin en üst sıralarına taşımasının ardından seçim kampanyasının merkezinde yer aldı. Store, petrol ekonomisinden kademeli bir geçiş çağrısında bulunurken, Yeşiller petrol aramalarına derhal son verilmesi çağrısında bulundu. Muhafazakarlar ayrıca Norveç'i zengin yapan fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrısında bulunmuştu.

60 yaşındaki Solberg, imtiyaz konuşmasında, “Şu anda hükümet değişikliği için açık bir çoğunluğa sahip görünen Jonas Gahr Store'u tebrik etmek istiyorum” dedi.

Uygulanabilir bir kabine oluşturmak için Stoere'nin potansiyel merkez sol ortaklarını petrol ve özel mülkiyetten Norveç'in Avrupa Birliği ile ilişkilerine kadar uzanan politikalar üzerinde uzlaşmaya ikna etmesi gerekebilir.

Store, parti üyelerine yaptığı konuşmada, "En büyük parti olarak Norveç'in yeni bir hükümet ve yeni bir yol izlemesini sağlayacağız" dedi.

"Önümüzdeki günlerde değişim isteyen tüm partilerin liderlerini davet edeceğim" diyerek, Merkez Parti ve Sosyalist Sol ile başlayacağını da sözlerine ekledi.

Petrol sektörü, Norveç'in gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 14'ünü ve ihracatının yüzde 40'ını oluşturuyor ve doğrudan 160.000 kişiyi istihdam ediyor.

2005 ve 2013 yılları arasında Jens Stoltenberg hükümetlerinde eski bir bakan olan Store'un, öncelikle kırsal tabanının çıkarlarını savunan Merkez ve çevre sorunlarının güçlü bir savunucusu olan Sosyalist Sol ile müzakerelere başlaması bekleniyor.

Mağaza ayrıca düşük ve orta gelirli aileler için vergileri keserek ve zenginler için oranları artırarak eşitsizliği giderme sözü verdi.

Editör: TE Bilisim