Üst düzey bir BM yetkilisi Cuma günü New York'ta düzenlediği basın toplantısında, ülkeler nükleer silahların test edilmesini yasaklayan anlaşmaya tam olarak uymadıkça nükleer silahların insanlık için risk oluşturmaya devam edeceğini söyledi. 

Gazeteciler, 25 yıl önce imzaya açılan, ancak bir avuç kilit ülke tarafından onaylanması gerektiği için henüz yürürlüğe girmemiş olan Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması'nı ( CTBT ) denetleyen organın Genel Sekreteri Robert Floyd tarafından bilgilendirildi. 

“Bir kez yürürlüğe girdiğinde, CTBT nükleer silahlardan arınmış bir dünyanın temel bir unsuru olarak hizmet edecek. Bu dünyaya ulaşmak için hepimiz arzu ediyoruz, nükleer testlerin evrensel ve etkin bir şekilde doğrulanabilir yasağı temel bir zorunluluktur ”dedi. 

Dünya risk altında 

Bay Floyd, salgınla ilgili iki yıllık gecikmelerin ardından bu hafta BM Genel Merkezi'nde başlayan en son nükleer silahların yayılmasını önleme konferansının arka planında konuşuyordu. 

Ülkeler, 50 Yıllık Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın uygulanmasına yönelik ilerlemeyi gözden geçiriyorlar. 

Pazartesi günkü açılışta, BM Genel Sekreteri António Guterres , dünyanın “nükleer imhadan uzak, tek bir yanlış anlama, tek bir yanlış hesap” olduğu konusunda uyardı. 

Bay Floyd, “CTBT'ye tam olarak bağlı kalıncaya kadar, nükleer testler ve nükleer silahların yayılması insanlık için kabul edilemez risk oluşturmaya devam edecek” dedi. 

Testte düşüş 

Bay Floyd, CTBT'nin nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasını tamamladığını ve şimdiden dünyada bir fark yarattığını söyledi. 

“1945 ile 1996 yılları arasında gerçekleştirilen 2.000'den fazla nükleer testten , anlaşmanın imzaya açılmasından bu yana 12'den az teste geçtik” dedi. "Yalnızca bir ülke bu bin yılı test etti." 

Anlaşma ayrıca neredeyse evrensel destek aldı. Şimdiye kadar 186 ülke CTBT'yi imzaladı ve dördü yalnızca son altı ayda olmak üzere 174'ü onayladı.  

Ancak yürürlüğe girmesi, anlaşmanın sekizi henüz onaylamamış olan 44 belirli nükleer teknoloji sahibi ülke tarafından imzalanıp onaylanmasını gerektiriyor: Çin, Mısır, Hindistan, İran, İsrail, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Pakistan ve Birleşik Devletler. 

Bu ülkeler hakkında sorulan Bay Floyd, “kendilerine ait hesapları, stratejik hedefleri ve ilerlemekte özgür olup olmadıklarına dair jeopolitik değerlendirmeleri var” yanıtını vererek, hepsinin CTBT'yi ve hedeflerini desteklediğini de sözlerine ekledi. 

Yardım eden uluslar 

Bay Floyd, başkanlığını yaptığı anlaşmayı destekleyen örgütün faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. 

Bilindiği gibi CTBTO, nükleer patlamaları tespit etmek için 7/24 izleme yapabilen son teknoloji bir doğrulama sistemi kurmuştur.  

Personel ayrıca, anlaşma yürürlüğe girdikten sonra yerinde doğrulamalar yapmaya hazır olmaları için Üye Devletlerden müfettişleri eğitir. Ayrıca ülkeler, tsunami uyarı sistemleri ve diğer üniversite araştırmaları gibi sivil ve bilimsel uygulamalar için CTBTO verilerini kullanır. 

Bay Floyd, "Yürürlüğe girmemiş olsa bile, CTBT zaten dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde hayat kurtarmaya yardımcı oluyor" dedi. Anlaşmayı henüz onaylamamış olanlar bile bu küresel işbirliğinden ve teknolojik uzmanlıktan faydalanıyor” dedi. 

Editör: TE Bilisim