Bazı insanlar öğleden sonra kestirmek için alışkanlık edinmiştir - ister kaybedilen uykuyu yakalamak, ister öğleden sonra daha uyanık hissetmek için.

Bildirildiğine göre Boris Johnson bile iş gününde şekerleme yapmayı tercih ediyor (Başbakan'ın personeli bu iddiayı reddetse de). Winston Churchill, Albert Einstein ve Leonardo Da Vinci'nin hepsi ünlü şekerleme yapan insanlardı.

Ancak çoğumuz günümüzde kestirmek için genellikle yeterli zamanımız olduğunu hissetmeyebiliriz, ancak evden çalışmak artık salgın sırasında kestirme fırsatı sunabilir.

Şekerleme, dinlenmiş ve uyanık hissetmenin harika bir yoludur ve bazı araştırmalar bilişsel işlevimize fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Ancak, öğleden sonra uykunuz için yatmadan önce ne kadar uyumanız gerektiğini düşünmek isteyebilirsiniz.

Uyanır uyanmaz tetikte olmanız gerekiyorsa (örneğin, öğle tatilinde birkaç dakika daha uyuyorsanız), 10 ila 30 dakikalık sözde "uyku uykusu" tavsiye edilir. Uzun şekerlemeler, uykuyu daha uzun süre uzak tutmalarına rağmen, başlangıçta uykululuğa yol açabilir. Ancak, şekerlemeden hemen önce kahve içmek uykusuz kalmadan uyanmanıza yardımcı olurken aynı zamanda uyanıklığınızı da artırabilir.

Kısa şekerlemeler enerjiyi artırmak için harika olsa da, daha uzun şekerlemeler hem daha canlandırıcı hem de öğrenme için faydalıdır . Örneğin, beynin öğrenme ve hafıza için önemli bir alanı olan hipokampüsün aktivasyonunu iyileştirirler. Bir  hem motor becerilerinize hem de gerçekleri ve olayları hatırlama yeteneğinize fayda sağladığı gösterilmiştir.

Yeni yapılan bir çalışmada düzenli öğleden sonra uyuklayan yaşlı yetişkinlerde daha iyi bilişsel işleve bağlı olduğunu Çin önerdi. Araştırmacılar, hafıza ve dil becerileri gibi şeyleri ölçen bir dizi bilişsel testten geçmeden önce 70 yaş üstü 2200 kişiye uyku alışkanlıklarını sordular. Genellikle uyuklayanların, yapmayanlara göre bilişsel bozukluklara sahip olma ihtimalinin daha düşük olduğunu buldular. Bu yaş veya eğitim seviyesi ne olursa olsun doğruydu.

Ancak şekerleme uzunluğu burada bir rol oynayabilir - benzer bir çalışma , genellikle 30-90 dakika uyuklayanların, daha uzun veya daha kısa şekerleme yapanlara veya hiç uyumayanlara kıyasla daha iyi genel bilişe sahip olduğunu gösterdi.

Şekerleme neden işe yarar

Kısa uykunun uyanıklık ve odaklanma için bu kadar yararlı olmasının nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır. Şekerleme yapmanın beynin , aksi takdirde beyin aktivitesini engelleyen  yardımcı olması ve beynin enerji depolarını doldurması mümkündür . Kısa şekerlemeler ayrıca beynin özellikle uykulu alanlarının iyileşmesine izin vererek dikkatinizi geliştirmeye yardımcı olabilir ve böylece beynin ağlarındaki dengesizliği önleyebilir.

Öte yandan, daha uzun şekerlemeler kısmen daha onarıcıdır çünkü her biri  destekleyen birden fazla uyku aşamasına girmek için zaman vardır. Örneğin, REM (hızlı göz hareketi) uykusu sırasında, beyin neredeyse uyanık olduğu zamanki kadar aktiftir. Öğrenme ve hafıza için önemli olanlar da dahil olmak üzere farklı beyin bölgelerindeki bu aktivite, REM uykusunun hem uzun süreli hafızayı hem de  desteklemesinin nedeni olabilir.

Özellikle REM uykusu sırasında beyin, motor becerilerdeki gelişmeler için önemli olan yeni geliştirilen bağlantıları güçlendirir . Daha uzun uyku aynı zamanda önemsiz bağlantıları da azaltır ve bu denge, beynin bir bütün olarak ne kadar hızlı ve etkili çalıştığını iyileştirebilir.

REM dışı uyku - zamanımızın çoğunu içinde geçirdiğimiz uyku aşaması - hem yavaş beyin dalgalarını hem de uyku iğlerini içerir. Uyku iğleri, hatıraları yeniden etkinleştirdiğine ve pekiştirdiğine inanılan farklı beyin alanları arasında periyodik patlama benzeri sinyallerdir. Hem yavaş beyin dalgaları hem de iğler esnekliği artırır - beynin öğrenme ve yeni deneyimlere uyum sağlama yeteneği.

Şekerleme yapmanın birçok olumlu kısa vadeli etkisi olmasına rağmen , uykusuzluktan muzdarip kişiler için tavsiye edilmez. Şekerleme uyku halini azalttığı için akşam yatarken uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Tamamen uyanmak biraz zaman alabileceğinden, daha sonra en iyi performansın gerekli olduğu durumlarda da şekerleme yapmaktan kaçınılmalıdır.

Diğer araştırmalar , sık şekerleme yapmanın yüksek vücut kitle indeksi ve yüksek tansiyon ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Vardiyalı çalışanlarda, emekli kişilerde ve sigara içenlerde ve uyku bozuklukları veya obezite ile ilgili genleri olan kişilerde şekerleme daha yaygındı. Şekerleme yapmanın bu gruplar için ne derece zararlı veya yararlı olduğu bilinmemektedir, ancak uykuya dalmanın rahatsız edici veya daha fazla uykuya ihtiyaç duyan gruplarda daha yaygın olduğu açıktır.

Öğleden sonra evden çalışırken dikkat sürenizin değiştiğini fark ediyorsanız, belki öğle yemeği molasına biraz kestirmeyi deneyin. Kısa şekerlemeler, uyanıklığı ve dikkati geliştirmede harikadır - ve daha uzun bir şekerleme için zamanınız varsa, bu, hafızayı ve öğrenmeyi destekleyebilir.

  1. John Axelsson Professor, Clinical Neuroscience, Karolinska Institutet
  2. Tina Sundelin Research fellow in Psychology, Stockholm University
Editör: TE Bilisim