Portekiz'in başkenti Lizbon'da bir hafta süren tartışma ve etkinliklerin ardından, hükümetler ve devlet başkanlarının Okyanusumuzu Kurtarın adlı yeni bir siyasi deklarasyon üzerinde anlaşmalarıyla BM Okyanus Konferansı Cuma günü sona erdi.

Konferansın sonuç bildirgesinde geçmiş “toplu başarısızlığı” kabul eden dünya liderleri, okyanusun korkunç durumunun ele alınmasını sağlamak için daha fazla hırs çağrısında bulundular ve “okyanusun karşı karşıya olduğu küresel acil durumdan derinden endişe duyduklarını” açıkça kabul ettiler.

Kapanışta, BM Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miguel de Serpa Soares, konferansın muazzam başarısı için ortak ev sahipleri Portekiz ve Kenya'yı övdü.

“[Konferans] bize kritik sorunları çözme ve yeni fikirler üretme fırsatı verdi. Ayrıca kalan çalışmaları ve okyanusumuzu kurtarmak için bu çalışmayı büyütme ihtiyacını da netleştirdi” dedi.

24 Devlet ve Hükümet Başkanı da dahil olmak üzere 6.000'den fazla katılımcı ve 2.000'den fazla sivil toplum temsilcisi Konferansa katılarak okyanus kriziyle mücadele için acil ve somut eylemleri savundu.

Toplu başarısızlık

Şimdiye kadar “Okyanusla ilgili hedeflere ulaşmak için toplu bir başarısızlığı” kabul eden liderler, hedefleri mümkün olan en kısa sürede tam olarak gerçekleştirmek için acil eyleme geçme ve her düzeyde işbirliği yapma taahhütlerini yenilediler .

Okyanusun karşılaştığı zorluklar arasında kıyı erozyonu, yükselen deniz seviyeleri, daha sıcak ve daha asidik sular, deniz kirliliği, balık stoklarının aşırı kullanımı ve deniz biyoçeşitliliğinin azalması yer alıyor.

Lizbon'da bir araya gelen üst düzey politikacılar, iklim değişikliğinin "zamanımızın en büyük zorluklarından biri" olduğunu ve "okyanusun ve ekosistemlerinin sağlığını, üretkenliğini, sürdürülebilir kullanımını ve dayanıklılığını iyileştirmek için kararlı ve acilen hareket etme" gereğinin altını çizdi. bilime dayalı ve yenilikçi eylemlerin, uluslararası işbirliklerinin yanı sıra gerekli çözümleri sağlamak için elzem olduğunu.

Dönüştürücü değişim çağrısında bulunan liderler, ısınan bir gezegenin ekosistem bozulması ve türlerin yok olması da dahil olmak üzere okyanus üzerindeki kümülatif etkilerini ele alma gereğini vurguladılar.

Taahhütleri yeniden onaylama

Okyanusun gezegenimizdeki yaşam ve geleceğimiz için temel olduğunu yeniden teyit eden imzacılar , 2015 Paris Anlaşması'nın ve geçen Kasım ayında Glasgow İklim Paktı'nın sağlık, üretkenlik, sürdürülebilir kullanım ve dayanıklılığın sağlanmasına yardımcı olmak için uygulanmasının özel önemini vurguladılar. 

"Okyanus ekosistemlerinin ve biyolojik çeşitliliğin sağlığındaki düşüşü durdurmaya ve tersine çevirmeye ve esnekliğini ve ekolojik bütünlüğünü korumaya ve geri yüklemeye kararlıyız."

Editör: TE Bilisim