Okyanusun biyolojik çeşitliliğine ilişkin ilk anlaşmanın taslağının taslağının hazırlanmasına yönelik hükümetler arası konferans, Pazartesi günü beşinci ve muhtemelen son oturumunu açtı.

Devletlerin deniz bölgelerinin sınırlarının ötesinde, "Okyanuslar için anayasa"nın kabul edildiği 1982'de hüküm süren esneklik, açıklık ve uzlaşma ruhu çağrılarının ortasında, yeni anlaşma okyanusun deniz biyolojik çeşitliliğinin korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını ele almayı amaçlayacaktır.

26 Ağustos'a kadar sürecek olan oturum, Genel Kurul'un Mayıs ayında aldığı bir kararın ardından toplandı ve 2018'den bu yana , 1982 BM Sözleşmesi kapsamında uluslararası hukuken bağlayıcı bir belge taslağı taslağı hazırlamak için başlatılan bir dizide nihai olması bekleniyor. Ulusal yargı yetkisi  dışındaki alanların deniz biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımına ilişkin Deniz Hukuku .

Revize çıpa müzakereleri

Hükümetlerarası Konferans Başkanı Rena Lee, teknik ve yasal konuları araştırırken delegeleri kolları sıvamaya çağırırken, "Anlaşmayı mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmak amacıyla bu iki haftada gerçek ilerleme kaydedebileceğimizden umutluyum" dedi.

Mercan Resifi Görüntü Bankası/Michele Roux
Karayipler'de Martinik'te okyanusta bir kaplumbağa yüzüyor.

Önceki dört oturumun 24 Aralık 2017 tarihli 72/249 sayılı kararla zorunlu kılındığını hatırlatarak, müzakerelerin fayda paylaşımına ilişkin sorular, alan bazlı yönetim araçları, çevresel etki değerlendirmeleri gibi önlemler de dahil olmak üzere deniz genetik kaynaklarını ele almak olduğunu söyledi. kapasite geliştirme ve deniz teknolojisi transferi.  

Dördüncü oturumdan bu yana yapılan tüm önerileri inceledikten sonra, gözden geçirilmiş bir anlaşma taslağı hazırladı.

Bayan Lee, delegelerden beşinci oturum için metin önerileri sunmalarının istendiğini ve Ağustos ayı başlarında makale makale derlemenin yayınlandığını kaydetti.

Delegasyonlara sağlanan resmi olmayan arka plan belgeleri arasında, BM Okyanus İşleri ve Deniz Hukuku Bölümü'nün anlaşma kapsamında Sekreterlik olarak atanması durumunda   kaynak gereksinimleri konusunda talep edilen ikisi ve küresel okyanus finansmanı hakkında bir diğeri yer alıyordu.

Hedef: Evrensel katılım

Hükümetlerarası Konferans'ın bu yıl sonuçlandırılması çağrılarını kaydederek , Üye Devletleri "uzlaşı sağlayabilecek çözümler bulmak için yaratıcı enerjimizi sıkmaya" ve ihtiyaç duyulan fikir birliğini bulmak için azami esnekliği uygulamaya çağırdı.  

Adil, dengeli, uygulanabilir ve evrensel katılımı çekecek bir anlaşmaya varmak için çabalayalım ” dedi. "Mükemmel olanın iyinin düşmanı olmasına izin vermeyelim."

BM Hukuk Müşaviri Miguel de Serpa Soares – aynı zamanda Örgütün Hukuk İşleri departmanına da başkanlık ediyor ve Hükümetlerarası Konferans Genel Sekreteri olarak görev yapıyor – Lizbon, Portekiz'deki  Okyanus Konferansı'nın hemen ardından gerçekleşen “kritik” beşinci oturumun delegelerini karşıladı.

27 Haziran'dan 1 Temmuz'a kadar düzenlenen zirvede , paydaşlar okyanusun ve kaynaklarının kötüleşen sağlığını, dayanıklılığını ve üretkenliğini tersine çevirmeyi amaçladı.

Bernard Spragg'ın fotoğrafı. Gezegenin yüzde 70'ini kaplayan okyanusun geniş alanları henüz tam olarak keşfedilmeyi bekliyor.

Lizbon vaatlerini yerine getirmek

Üst düzey BM yetkilisi, Lizbon'da verilen yüzlerce taahhüdün, Hükümetlerarası Konferans'ın çalışmalarını derhal tamamlaması için yapılan birçok çağrı da dahil olmak üzere, hızla eyleme dönüşeceğini umduğunu ifade etti. 

“Okyanusun en geniş alanlarında deniz biyolojik çeşitliliğinin korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını sağlayan sağlam bir anlaşmayı sonuçlandırmaktan daha iyi hareket etme kararlılığımızı göstermenin daha iyi bir yolu var” diye sordu.

Ailenin yeni üyesi

Bu kritik aşamada, BM Hukuk Müşaviri çok taraflı işbirliğinin gerçek ruhunu gösterme zamanının geldiğini onayladı.

Delegelerin okyanusun "acil olarak ihtiyaç duyduğu şeyi almasını" ve deniz biyoçeşitliliğinin kendi gözetiminde çökmesine izin vermemesini sağlamak için daha fazla esneklik uygulayacaklarını umduğunu dile getirdi. 

Kapanışta, Bay Soares, dünyanın Deniz Hukuku Sözleşmesinin kırkıncı yıldönümünü kutladığı bu yılın ilerleyen zamanlarında “deniz hukuku ailesi” ile ilgili yeni bir anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını da dile getirdi.

Editör: TE Bilisim