Merkez sol öncüsü Olaf Scholz, Merkel'in halefleri arasında televizyonda yayınlanan üç tartışmadan ikincisinin ardından bir destek daha kazandı.

Almanya'yı son 16 yılın 12'sinde bir “büyük koalisyon” içinde yöneten iki partiyi temsil eden adaylar, Pazar gecesi televizyonda yayınlanan bir seçim tartışmasında birbirlerinin rekorunu kırdılar ve merkez sol öncüsü Olaf Scholz'un galip gelmesine rağmen galip ilan edildi.

Almanya'nın iki kamu yayıncısının ev sahipliğinde televizyonda yayınlanan üç tartışmanın ikincisinde, Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) muhafazakar adayı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) maliye bakanı Scholz'a kendi yolundan saldırarak kaderini değiştirmeye çalıştı. kara para aklama ve yolsuzlukla mücadele konusunda rekor.

İki hafta sonra yapılacak ulusal seçimler öncesinde, anketler Laschet'in CDU'sunun dört dönemlik şansölye Angela Merkel'in görev süresinin sona ermesiyle tarihi düşük seviyelere düştüğünü tahmin ediyor.

Rheinland-Westphalia eyalet başbakanı Laschet, “Maliye bakanım sizin gibi çalışsaydı, ciddi bir sorunumuz olurdu” dedi.

Almanya'nın federal maliye ve adalet bakanlığı, Scholz'un bakanlığının kendisini soruşturmamakla birlikte, hükümetin kara para aklamayla mücadele dairesine yönelik bir soruşturmayla ilgili bilgi almak için geçen hafta baskın düzenlendi.

Scholz, kendisinin görevi kötüye kullanmakla suçlandığını öne sürdüğü için CDU rakibini "dürüst olmamakla" suçladı ve üç yıldır yönettiği bakanlığı modernize etme çabasıyla övündü.

Scholz'a Wirecard muhasebe skandalı ve Cum-Ex vergi dolandırıcılığı planıyla olan bağlantıları üzerinden zarar vermeye yönelik benzer girişimler istenen etkiyi elde edemedi.

Mali skandalların televizyon haberlerinde özetlenemeyecek kadar karmaşık olma eğiliminde olması ve başarısız gözetim görevleriyle ilgili soruların aynı şekilde kendi partisi hakkında da sorulabilmesi, Laschet'nin saldırı hattını yumuşattı.

Tartışmadan sonra yayınlanan bir anlık anket, Scholz'un ilk tartışmada elde ettiği açık zaferi tekrarladığını gösterdi; izleyicilerin %41'i SPD adayını en inandırıcı olarak tanımlarken, aynı şeyi Laschet için söyleyen %27 ve seçen %25 Yeşiller Partisi adayı Annalena Baerbock için.

Baerbock, ilk tartışmadakinden daha rahat ve canlı bir figür çizdi, ancak iki adam, Vergangenheitsbewältigungen olarak alay ettiği ve koalisyon tartışmalarının geçmişini tırmıklayan şeyde sıkışıp kaldığında, kendisini moderatör rolüne itilmiş buldu .

Yeşil aday, en büyük iki partiyi iddiasız karbon emisyonu hedefleri nedeniyle eleştirdi ve Almanya'nın kömür santrallerini planlandığı gibi 2038'den çok daha erken kapatması gerektiğini savundu.

SPD, Yeşiller ve aşırı sol örgüt Die Linke arasında koalisyon görüşmeleri yapmayı reddetmeyi reddetti. Die Linke'nin siyasi yelpazenin diğer ucundaki aşırı sağ Almanya için Alternatif gibi aşırı pozisyonları temsil etmeyen “elbette demokratik bir parti” olduğunu söyledi.

Scholz da Die Linke ile koalisyon görüşmelerini reddetmeyi reddetti, ancak kısmen hoşnutsuz Sosyal Demokratlar tarafından 2007'de kurulan partiden farklı olduğunu vurguladı. "İyi bir hükümet için transatlantik ilişkilerin, NATO'nun ve Avrupa Birliği'nin tanınması gereklidir" dedi.

Buna karşılık Laschet, partisinin SPD ile koalisyonda hizmet etmeye devam etme olasılığını dışlamadı, ancak Scholz zaferi durumunda üst ve alt roller tersine döndü.

Editör: TE Bilisim