Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO)  Cuma günü yaptığı açıklamada, bazı Batı Avrupa ülkelerinde ölümcül ve yıkıcı selleri tetikleyen şiddetli yağışların, tüm ulusların iklim değişikliği kaynaklı afetleri durdurmak için daha fazlasını yapması gerektiğinin en son göstergesi olduğunu  söyledi.

Ajans, Belçika, Almanya, Lüksemburg ve Hollanda'nın da dahil olduğu ülkelerin 14-15 Temmuz tarihleri ​​arasında iki gün içinde “zaten doygunluğa yakın” olan zeminde iki aya kadar yağış aldığını söyledi.

Basında çıkan haberlerde Cuma sabahı Almanya ve Belçika'da 100'den fazla ölüme işaret ettikten sonra, en kötü su dalgalanmaları ve toprak kaymalarından bazılarında olay yerinde çekilen fotoğraflar, toprak ve binaların hafta ortasına kadar durduğu yerde devasa, boşluklar gösteriyor. bilinmeyen numara hala geniş alanlarda kayıp.

WMO sözcüsü Clare Nullis , “ Evlerin… süpürüldüğünü gördük,  bu gerçekten çok yıkıcı ” dedi .

Gelen açıklamada onun Sözcüsü, BM tarafından yayınlanan Genel Sekreteri António Guterres , o can ve mal imha kaybından üzüntü duyduğunu söyledi. Mağdurların ailelerine ve etkilenen ülkelerin hükümetlerine ve insanlarına taziyelerini ve dayanışmalarını iletiyor” dedi.

BM başkanı, BM'nin gerekirse devam eden kurtarma ve yardım çabalarına katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

Bayan Nullis, "Avrupa genel olarak hazırlıklı, ancak bilirsiniz, gördüğümüz gibi - iki gün içinde iki aylık yağış miktarı - aşırı olaylarla  başa çıkmak çok, çok zor " diye ekledi. Almanya'nın Fransa, Belçika ve Lüksemburg ile sınır komşusu olan güneybatı Rheinland-Pfalz eyaletindeki “mutlak yıkım” sahnelerini anlatmadan önce.

Tipik hazırlık önlemlerinin altını çizen WMO yetkilisi, İsviçre'nin ulusal meteoroloji servisi MeteoSwiss'in, kritik yüksek su seviyeleri hakkında düzenli olarak uyarılar veren bir akıllı telefon uygulamasına sahip olduğunu kaydetti.

En yüksek sel uyarısı, Biel, Thun ve Vierwaldstattersee gölleri de dahil olmak üzere popüler turistik ve kamp yerlerinde, ayrıca Brienz Gölü, Basel yakınlarındaki Ren Nehri ve Zürih Gölü için de uyarılar yapılıyor.

Kuzeyde kuru ve sıcak

Islak koşulların aksine, İskandinavya'nın bazı kısımları kavurucu sıcaklıklara dayanmaya devam ederken, Sibirya'dan gelen duman bulutları Alaska'daki uluslararası tarih boyunca hava kalitesini etkiledi. Kuzey Amerika'nın batısındaki benzeri görülmemiş sıcaklık, son haftalarda yıkıcı orman yangınlarını da tetikledi.

Kalıcı bir sıcak hava dalgası yaşayan İskandinav ülkeleri arasında, Finlandiya'nın güneyindeki Kouvola Anjala kasabası, 27 gün üst üste 25C'nin üzerinde sıcaklık gördü. Nullis Cenevre'deki gazetecilere “Burası Finlandiya, biliyorsunuz, İspanya değil, Kuzey Afrika değil” dedi.

WMO yetkilisi , “Elbette, bu hafta Almanya, Belçika ve Hollanda'da gördüğümüz görüntüleri gördüğünüzde şok edici, ancak  iklim değişikliği senaryoları altında, özellikle aşırı sıcak olmak üzere daha aşırı olaylar göreceğiz ” dedi.

sorunlu sular

Nullis, Baltık Denizi'ndeki Finlandiya Körfezi'ni, "14 Temmuz'da 26,6C'ye kadar" "rekor" bir yüksekliğe sahip olduğunu ve onu kaydedilen en sıcak su haline getirdiğini belirterek, yüksek kuzey enlemlerinde deniz sıcaklıklarının artmasıyla ilgili endişelerin devam ettiğini söyledi. Kayıtlar yaklaşık 20 yıl önce başladığından beri sıcaklık.

Bir yineleyen  çağrı  BM tarafından Genel Sekreteri António Guterres yükselen emisyon ve sıcaklıklara bağlı bir iklim felaketi önlemek için daha fazla çaba tüm ülkelere Bayan Nullis önde olarak bilinen bu yılki BM iklim konferansının, eylem çağrısında bulundu  COP26 içinde, Glasgow, Kasım.

Eylem, şimdi

“ İklim eylemini hızlandırmamız gerekiyor, hırs seviyesini yükseltmemiz gerekiyor ; Paris Anlaşması'nın (İklim Değişikliği üzerine) hedefleri dahilinde kalmak ve bu yüzyılın sonuna kadar sıcaklıkları iki santigrat derecenin altında, hatta 1.5C altında tutmak için neredeyse yeterince yapmıyoruz.”

Editör: TE Bilisim