BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü (UNSCO), Salı günü Güvenlik Konseyi'ne, İsrail ve Filistin'i içeren çatışmanın daha geniş bağlamındaki belirli gelişmeler dalgalanırken, “yapısal gerçeklik değişmedi” dedi.

Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'da artan gerilimler ve devam eden yerleşim faaliyetleri ve yerleşimcilerle ilgili şiddet devam ediyor.

Özel Koordinatör Tor Wennesland adına konuşan UNSCO'nun BM Başkan Yardımcısı ve İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Lynn Hastings, “Olumsuz eğilimleri tersine çevirmek ve Filistin halkını desteklemek için acil adımlar şart ” dedi .

"Şiddet durmalı"

Aşındırıcı durum

Yıllardır, işgal altındaki Batı Şeria'daki yasadışı yerleşim genişlemeleri, Filistin topraklarını istikrarlı bir şekilde küçültüyor ve sivillere yönelik şiddet güvensizliği artırdığından ve Devlet, egemenlik ve barışçıl bir geleceğin kaybolduğuna dair artan bir umutsuzluk hissini tetiklediğinden, yaşayabilir bir Filistin Devleti için umutları aşındırıyor. .

BM yetkilisi, "Filistinlilere ait yapıların ve tahliyelerin bu yılki üç yüz doksan dokuz yıkımı ve ele geçirilmesi ve tahliyesi 400'den fazla Filistinliyi yerinden etti" dedi.

Bu arada, çökmekte olan bir Filistin ekonomisi, Filistin içi birliğin eksikliği ve ulusal kurumların acilen yenilenmesi ihtiyacı da İsrail'i mevcut yolda devam etmenin tehlikeleri konusunda bilinçlendirdi .

Biden ziyareti

Bayan Hastings, bitmeyen şiddet döngülerinin endişe verici zemininde ve - görünürde sonu olmayan - ABD Başkanı Joe Biden'in bu ayın başlarında yaptığı ziyaretin, 1967 çizgilerine dayanan iki devletli bir çözüm için yenilenmiş bir fikir birliğine işaret ettiğini söyledi.

Yıllardır ilk kez İsrailli, Filistinli ve Amerikalı liderler, hem Filistinliler hem de İsrailliler için gerekli olan iki devletli bir çözüme desteklerini yinelediler.

Bu yeniden teyit edilmiş taahhütler üzerine inşa etmeli ve anlamlı bir siyasi sürece dönüşe izin veren adımları teşvik etmek için birlikte çalışmalıyız ” dedi.

Ölüm ve şiddet

Yerleşik Koordinatör, İşgal Altındaki Filistin Toprakları'ndaki çatışmalardan kurşunlanmalara ve bıçaklamalara kadar, 300'e yakın Filistinli ve bazı İsraillileri öldüren şiddet örneklerini özetledi.

Filistinli-Amerikalı gazeteci Shireen Abu Aqleh'i öldürmek için kullanılan kurşunun üst düzey bir ABD güvenlik yetkilisi tarafından denetlenen adli tıp testlerinden geçtiğini anlattı. Ancak incelemeyi yapanlar, hasarlı durumu nedeniyle “kesin bir sonuca varamadılar”.

Bayan Aqleh'in ölümüyle ilgili hem İsrail hem de Filistin soruşturmalarının sonuçlarını inceledikten sonra, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) mevzilerinden gelen silah seslerinin büyük olasılıkla sorumlu olduğu ortaya çıktı, ancak “bunun kasıtlı olduğuna inanmak için hiçbir neden bulunamadı” dedi. 

Editör: TE Bilisim