Taliban hafta sonu Afganistan'ın güney Helmand eyaletinin bazı bölgelerini ele geçirmek için bir saldırı başlatırken, geçen ay Afgan barış görüşmelerinin başlamasından bu yana yaşanan en yoğun şehir çatışmalarının ortasında yüzlerce kayıp verildi.

Kurbanlar arasında başıboş bir kurşunla vurulan hamile bir kadın da vardı. Sınır Tanımayan Doktorlar, hayatta kaldı ancak fetüsünün uterusta öldüğünü, görünüşe göre kurşunun etkisiyle öldüğünü söylüyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın insani işler sorumlusu Karsten Noko, kadının il başkenti Lashkar Gah yakınlarındaki köylerden kaçarken çapraz ateşe yakalandığı anlaşılan Afgan siviller arasında olduğunu söylüyor.

Vali sözcüsü Ömer Zwak, Taliban'ın Helmand'ın farklı yerlerinde koordineli saldırılar başlattığını söylüyor. Yerel makamlar , Pazar günü Lashkar Gah çevresinde yoğunlaşan çatışmada yaklaşık 35.000 kişinin yerlerinden edildiğini tahmin ediyor .

Noko, yerel 100 yataklı hastanenin çok fazla yaralı olduğunu söyledi. Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından işletilen bir tesis, bilinçsiz kalan başıboş kurşunun isabet ettiği kadın da dahil olmak üzere tedavi ve bakıma ihtiyacı olan yaklaşık 20 kişiyi daha bünyesine aldı.

Afgan hükümet güçleri, ABD hava saldırılarının desteğiyle karşılık veriyor.

Bu haftanın başlarında, Afganistan'daki NATO güçlerinin başkanı ABD Generali Scott Miller, Taliban'ı barış görüşmelerini baltaladığı ve Şubat ayında ABD ile imzaladıkları anlaşmayı ihlal ettiği için kınadı.

Taliban Pazartesi günü bir elektrik santraline saldırdıktan sonra Helmand ve komşu Kandahar'ın büyük bir kısmı elektriksiz kaldı.

Bir dizi telekomünikasyon ağı da kapatıldı.

Yerinden edilmiş olduğu tahmin edilen yaklaşık 5.000 aileden bazılarının, komşu bölgelerdeki evlere ve mülklere sığındığı bildiriliyor.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Yardımcısı Farhan Haq

BM Genel Sekreter Sözcüsü Yardımcısı Farhan Haq açıklamasında; Afganistan'a dönersek: İnsani yardım görevlilerimiz bize, Helmand Eyaletindeki Lashkargah şehri yakınlarında, güneyde Afgan Ulusal Güvenlik Güçleri ve Devlet dışı silahlı gruplar arasında devam eden çatışmanın yaklaşık 35.000 kişinin yerinden edildiğini söylüyor. Yerel makamların ilk tahminlerine göre, yaklaşık 200 kişi öldü veya yaralandı ve bu sayı, değerlendirmeler devam ederken değişebilir.

Bildirildiğine göre bazı sağlık tesisleri kapatılırken, diğerleri sadece travma vakalarını ele alıyor. Bazı bölgelerde elektrik kesintisi olduğu ve telefon ağlarının da etkilenerek insani yardım değerlendirme ekiplerinin iletişimlerini etkilediği bildirildi.

Dünden beri insani yardım ortaklarımızla birlikte ihtiyaçları yerinde değerlendiriyoruz, ancak erişim sınırlı.

Afganistan genelinde bu yıl 208.000'den fazla insan çatışmalar nedeniyle yerinden edildi. BM ve insani yardım ortakları, 30 Haziran 2020 itibarıyla insani yardımla 6 milyon kişiye ulaştı. 

Afganistan için 2020 İnsani Müdahale Planı, 11 milyondan fazla insana yardım için 1,1 milyar dolara ihtiyaç duyuyor. Ancak bugüne kadar yalnızca 372 milyon dolar aldı.

Editör: TE Bilisim