CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi emekli bayram ikramiyesi konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Orhan Sümer, “Emeklilerimiz Bayram İkramiyesi ile kurban dahi alamıyor” dedi.

CUMHURBAŞKANI MAAŞINA VAR

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİNE ZAM YOK

Orhan Sümer, “Mart 2018’de 1603 TL olan asgari ücrete karşılık emekli bayram ikramiyesi 1000 Liraydı.  Bu dönemde emekli bayram ikramiyesinin asgari ücrete oranı yüzde 62’ydi. Mart 2021’de ise emekli bayram ikramiyesinin asgari ücrete oranı yüzde 35’e düştü.

Emekli ikramiyesinin asgari ücrete oranı korunsaydı, 2021 yılında emekli ikramiyesinin en az 1763 TL’ye yükseltilmesi gerekirdi. Ancak yapılmadı. Bayram öncesi Diyanet Kurban Kesim Ücretini 2.250 lira olarak açıkladı. Şu an verilecek 1.000 lira bayram ikramiyesi ile emekli kurban dahi kesemiyor. Madem ekonomi kötü ve Cumhurbaşkanı kendi maaşına zam yapıyor. O zaman emekli bayram ikramiyesine de mutlaka düzenleme yapılmalıdır.” Dedi

1000 LİRA EMEKLİ İKRAMİYESİ YARALARI SARMIYOR

Orhan Sümer,” Yaklaşık 13,5 milyona ulaşan emeklimiz ve hak sahiplerine 3 yıldır 1000 TL olarak verilen bayram ikramiyesi enflasyon karşısında eridikçe eridi.

1000 liralık emekli bayram ikramiyesinin alım gücü üç yılın sonunda 296 liraya düştü.

Mübarek kurban bayramı yaklaşıyor. Pandemi bahanesiyle bir senedir evlere hapsettiğiniz,  üç kuruş emekli maaşıyla yaşam mücadelesi veren milyonlarca emekli Bayram İkramiyesinin açıklanmasını bekliyor. Enflasyon oranları ortadadır. Emeklilerimizin hak ettikleri tutar bellidir. Bayram öncesi iktidar müjdeli haberi mutlaka vermelidir.” Dedi.

EMEKLİLERİMİZ GEÇİNMEK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYOR

Orhan Sümer, “Dünya’nın gelişmiş ülkelerine baktığımız zaman emeklilerinin hangi şartlar altında yaşadığını görüyoruz. Aynı şekilde kendi ülkemizde emklilerimize baktığımız zaman ne yazık ki durum içler acısı. Yıllarca hizmet etmiş emeklilerimiz ikinci hatta üçüncü işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Toplumun geçim derdini iliklerine kadar yaşan kesim yine emeklilerimizden oluşuyor. Emeklilerimizin ekonomik anlamda rahat nefes alabildikleri, sosyalal ve ekonomik adaletin sağlandığı bir sistem kuracağız.” Dedi.

Editör: TE Bilisim