BM tarafından atanan bağımsız bir insan hakları uzmanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (CAR) silahlı grupların silahlarını bırakmaları ve siyasi diyaloga girmeleri gerektiğini söyledi ve uluslararası toplumu Devlet otoritesini yeniden kurma ve buradaki cezasızlığı sona erdirme çabalarını güçlendirmeye çağırdı.

CAR'daki hak ihlallerini izleyen Yao Agbetse, "Sivil nüfus ve ihlal ve suistimal mağdurları arasında terör, güvensizlik ve ıstırap yaymaya devam eden Değişim için Vatanseverler Koalisyonu ve diğer silahlı grupların inatçılığını şiddetle kınıyorum"  dedi .

Ağır insan hakları ihlalleri

Ülkeye yaptığı on günlük resmi ziyaretin sonunda, Haute-Kotto vilayetinin başkenti Bria kasabası sakinlerinden gelen ve silahlı grupların komşu bölgelere girip çıkma kolaylığından bahseden raporlarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Sudan.

Aynı bölgede, Ouadda, Yalinga ve Sam-Ouandja bölgelerindeki okullar dört yıldır kapalı.

Bu arada, Haute Kotto ve Mbomou illerinde, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Barış İçin Birlik ve Front Populaire pour la Renaissance en Centrafrique (FPRC), cinsel şiddet, özellikle tecavüz ve cinsel kölelik dahil olmak üzere, çoğunlukla hedef alan çok sayıda ciddi insan hakları ihlali gerçekleştirdi. 

Bay Agbetse, Nzako merkezli bir FPRC lideri olan Mahamat Salleh'in birkaç tecavüz ve diğer ciddi insan hakları ihlallerine karıştığını söyledi.

'Kabul edilemez' saldırı

Geçen Aralık ayında Boyo köyüne düzenlenen acımasız, organize saldırıya işaret ederek, CAR ulusal ordusu (FACA) ve iç güvenlik güçleri (FSI) ve yardımcıları tarafından işlenen insan hakları ihlallerinin “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Rus müttefikleri ve FACA'nın, orada kafa kesme ve cinsel şiddet de dahil olmak üzere vahşet uygulayan ve binlerce sakini kaçmaya zorlayan, çoğunluğu Hıristiyan olan Balaka karşıtı milislere destek sağladığı iddia ediliyor.

Bay Agbetse, “Bu gerçeklerin ciddiyeti, ulusal makamların mağdurlara yönelik uygun yanıtları gerektiriyor” dedi.

“Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki BM Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'nun ( MINUSCA )  Boyo'daki gibi trajedileri önlemek için daha reaktif bir uyarı sistemi ve  FACA ile düzenli ortak operasyonlar kurmasını tavsiye ediyorum”.

Paralı askerler

BM uzmanı ayrıca Wagner güvenlik grubunun Rus paralı askerlerinin FACA, FSI ve BM barış güçleri arasındaki işbirliğini ve ortak operasyonları engellemekten kaçınmasını da talep etti. 

“Wagner grubu, MINUSCA koruma operasyonlarının konuşlandırılmasını engellememeli ve insan hakları ihlallerinin ve Uluslararası İnsani Hukuk ihlallerinin araştırılmasını engellememelidir” diye devam etti.

Tüm CAR vatandaşlarının çıkarına, BM uzmanı yasadışı milisleri Hakikat, Adalet, Onarım ve Uzlaşma Komisyonu tarafından yönetilen barış ve uzlaşma sürecine katılmaya çağırdı.

Sistematik araştırmalar

Ziyaretinin sonunda Bay Agbetse, insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerine ilişkin tüm iddiaların Orta Afrika makamları tarafından sistematik ve kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını tavsiye etti.

Mağdurların adalete erişimini sağlamak için bu soruşturmaların ardından somut adımlar atılmalıdır” dedi.

Uzman, mağdurlar için adaleti sağlamak için bir tazminat fonu da kurulması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, OAC genelindeki kronik istikrarsızlık ve çatışmalarla bağlantılı ağır cinsel şiddet iddialarının üstesinden gelmek için olağanüstü adli oturumları şiddetle tavsiye etti.

Ceza

Bay Agbetse, çatışmayla ilgili cinsel şiddet vakalarında, sözde “dostça anlaşmalar”ın mağdurlar için adil olmadığını ve durdurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca, bazı tanıklıkların ve raporların, yargı, polis ve genel olarak kamu hizmeti dahil olmak üzere Devlet aygıtı içinde kontrol ve hesap verebilirlik eksikliğine işaret ettiğini kaydetti.

Yetkili ayrıca Yetkilileri nefret söylemi ve şiddete teşviki ele almaya ve uluslararası toplumu Devlet otoritesinin restorasyonunun etkili olmasını sağlamak için desteğini güçlendirmeye çağırdı.

Bağımsız uzmanlar, Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Konseyi  tarafından belirli bir insan hakları temasını veya bir ülkenin durumunu incelemek ve rapor vermek  üzere atanır. Pozisyonlar fahridir ve uzmanlara çalışmaları için ödeme yapılmaz.

Editör: TE Bilisim