BM Genel Sekreteri, Çarşamba günü Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (CAR) Ruandalı bir barış gücünün öldüğü ve bir diğerinin yaralandığı “iğrenç saldırıların” hesap verebilirliğini sağlamak için harekete geçme çağrısında bulundu. 

Antonio Guterres, başkent Bangui yakınlarında kimliği belirsiz silahlı savaşçılar tarafından gerçekleştirilen koordineli saldırıları şiddetle kınadı.

Ülkedeki BM misyonu MINUSCA , bazı silahlı unsurların öldürüldüğünü, bazılarının tutuklandığını ve silahlara el konulduğunu bildirdi. 

 Sözcüsü Stéphane Dujarric yaptığı açıklamada, "Genel Sekreter, Birleşmiş Milletler barış güçlerine yönelik saldırıların bir savaş suçu teşkil edebileceğini hatırlatıyor" dedi . 

"BM başkanı, yetkilileri bu iğrenç saldırıların sorumluluğunu sağlamak için gerekli tüm önlemleri almaya çağırdı." 

BM misyonundan sert kınama 

CAR'nin Aralık ayı sonlarında yapılan başkanlık ve yasama seçimlerini çevreleyen kısımlarında şiddet olayları patladı ve binlerce kişiyi evlerinden veya komşu ülkelere kaçmaya zorladı.  

Basında çıkan haberlere göre, Çarşamba günü sabah erken saatlerde meydana gelen saldırılar başkentin eteklerinde meydana geldi ve iki ordu tugayını hedef aldı. 

MINUSCA sözcüsü Vladimir Monteiro, Fransızcadan tercüme edilen bir açıklamada , "Saldırı, Orta Afrika silahlı kuvvetleriyle birlikte barışı koruma görevlileri tarafından püskürtüldü" dedi. 

"MINUSCA, Balaka karşıtı, UPC, 3R ve MPC koalisyonu silahlı gruplarının ve bunların eski Cumhurbaşkanı François Bozizé de dahil olmak üzere siyasi müttefiklerinin saldırılarını şiddetle kınıyor" dedi.  

"Misyon, onları bu şiddetin sivil nüfus üzerindeki sonuçlarından sorumlu tutuyor ve barış güçlerine yönelik saldırıların savaş suçu olarak kabul edilebileceğini ve yargılanabileceğini vurguluyor." 

Genel Sekreter ayrıca ARAÇ'daki silahlı grupların devam eden istikrarsızlaştırma çabalarına ilişkin endişelerini dile getirdi. 

Tüm tarafları şiddeti durdurmaya ve anlamlı diyaloğa girmeye çağırdı ve BM'nin devam eden barış çabalarına olan bağlılığının altını çizdi.

Editör: TE Bilisim