İbrani devleti, kurulduğu 1948 yılından bu yana resmi olarak sekiz savaş yaptı. İşte bunlardan bir detay.

Bu Pazar günü Bahreyn ile diplomatik ilişkiler kuran İsrail , Arap dünyası ile çalkantılı ilişkiler yaşamış ve 1948'de kurulduğundan bu yana resmi olarak sekiz savaş yürütmüştür.

14 Mayıs 1948'de, II.Dünya Savaşı'nın sona ermesinden ve altı milyondan fazla Yahudi'nin Naziler tarafından öldürülmesinden üç yıl sonra, David ben Gurion, BM kararına dayanarak, İsrail Devleti'ni Filistin'in bir parçası olarak hayata geçirdi.

Bir gün sonra, Arap orduları ( Mısır , Suriye , Ürdün , Lübnan ve Irak ), 1949'da heyelan zaferi elde eden yeni devletle karşı savaşa girdi. 760.000'den fazla Filistinli göçe itildi ya da evlerinden sürüldü.

Ekim 1956'da, Mısır'ın Süveyş Kanalı'nı devletleştirmesinden üç ay sonra İsrail, tanklarını ve hava kuvvetlerini Sina'ya yönelik saldırıya yöneltti ve kanala ulaştı. BM, Amerika Birleşik Devletleri ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin baskısıyla İsrail geri çekildi.

Altı Gün" denilen savaş

5 Haziran 1967'de İsrail, Doğu Kudüs, Batı Şeria , Gazze Şeridi , Suriye Golan platosu ve Mısır Sina'sını ele geçirerek Mısır, Suriye ve Ürdün'e karşı "Altı Gün" denilen savaş başlattı.

6 Ekim 1973'te Mısır ve Suriye , Sina ve Golan'da İsrail'e saldırdı. Şiddetli ilk yenilgilerin ardından İsrail ordusu karşı saldırıya geçti ve tutunmayı başardı, ancak ciddi kayıplar yaşadı.

Kasım 1977'de Mısır Devlet Başkanı Enver el Sedat, bir yıldan kısa bir süre sonra Camp David anlaşmalarının yolunu açan tarihi bir İsrail ziyaretinde bulundu.

26 Mart 1979'da İsrail başbakanı Menahem Begin ve Mısır cumhurbaşkanı Washington'daki ilk İsrail-Arap barış anlaşmasını gerçekleştirdi.

6 Haziran 1982'de İsrail askerleri Lübnan'ı işgal etti ve Beyrut'u kuşattı. Yaser Arafat'ın Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ülkeyi terk etmesini istedi. İsrail askerleri 2000 yılına kadar Güney'i işgal etti.

İsrail askerlerinin 2006 yılında Hizbullah hareketi tarafından kaçırılmasının ardından İsrail, Lübnan'da yıkıcı bir saldırı başlattı.

Taşların savaşı

26 Ekim 1994'te İsrail başbakanları Isaac Rabin ve Ürdünlü Abdel Salam Majali, İsrail'in en uzun sınırında güvenliği garanti eden bir barış anlaşması imzaladılar.

1987'nin sonunda Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinliler, İsrail işgaline karşı ilk intifada olan "taşların savaşı" nı başlattı .

Filistin Yönetimi, 13 Eylül 1993'te, Oslo'daki gizli müzakerelerin ardından İsrail ve FKÖ, Washington'da Filistin özerkliğine ilişkin anlaşmalar imzaladı, Isaac Rabin ve işgal altındaki topraklara dönen Yaser Arafat arasında tarihi bir el sıkışma ile imzalandı.

Kasım 1995'te Rabin, aşırılık yanlısı bir Yahudi tarafından öldürüldü.

Eylül 2000'de, İsrail sağının başı Ariel Şaron'un Doğu Kudüs'teki Camilerin Esplanade'ine yaptığı tartışmalı bir ziyaret, ikinci İntifada'nın patlak vermesine neden oldu.

İsrail ordusu bir kez daha Batı Şeria'nın ana şehirlerini işgal etti ve Mart 2002'de bu bölgede 1967'den beri en büyük taarruzu başlattı .

2005 yılında İsrail, Hamas'ın 2007'de enklavın kontrolünü ele geçirmesinin ardından, kara, hava ve deniz yoluyla ablukaya aldığı Gazze Şeridi'nden tek taraflı olarak çekildi.

Gazze Şeridi, 2008'den beri İsrail'in üç büyük askeri operasyonuna sahne oldu.

6 Aralık 2017'de ABD Başkanı Donald Trump , Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı ve Filistinlilerin öfkesine ve uluslararası toplumun reddedilmesine neden oldu. 14 Mayıs 2018'de ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdı.

Mart 2019'da ABD başkanı, İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıyan kararı imzaladı.

28 Ocak 2020'de, Batı Şeria'daki sektörlerin İsrail tarafından ilhak edilmesini sağlayan tartışmalı bir plan sundu.

13 Ağustos'ta Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail ilişkilerini Donald Trump'ın açıkladığı bir anlaşma çerçevesinde normalleştirmeyi kabul etti. Abu Dabi'ye göre anlaşma, İsrail'in Batı Şeria'daki sektörlerin ilhakını askıya almasını öngörüyor, ancak Benjamin Netanyahu bunun yalnızca geçici bir askıya alma olduğunu doğruluyor.

Donald Trump, 11 Eylül'de Bahreyn ve İsrail'in ilişkilerini normalleştireceğini açıkladı.

Filistinli liderler bu normalleşme anlaşmalarına "arkadan bıçaklama" diyorlar.

15'inde, İsrail ile hiçbir zaman çatışmayan Emirlikler ve Bahreyn, Beyaz Saray'da İbrani Devleti ile normalleşme anlaşmaları imzaladı.

14 Ekim'de Lübnan ve İsrail, resmen savaş halindeyken, Washington'un himayesinde deniz sınırlarını sınırlandırmak için müzakerelere başladılar.

Editör: TE Bilisim