Kabil'de konuşmacılar Batı'ya karşı sövüp sayarken ve İslamcıların politikalarına desteklerini ifade ederken, eğitim için katı yeni kıyafet politikalarına uygun olarak tepeden tırnağa örtülen peçeli kadınlar Taliban bayrakları salladı.

Yüzleri peçe takan Afgan kadınlar, Cumartesi günü Kabil Üniversitesi'ndeki bir konferans salonunda sıralar halinde oturarak, Taliban'ın cinsiyet ayrımcılığı konusundaki katı politikalarına bağlılık sözü verdi.

Yaklaşık 300 kadın - eğitim için katı yeni kıyafet politikalarına uygun olarak tepeden tırnağa örtündü - konuşmacılar Batı'ya karşı sövüp sayarken ve İslamcıların politikalarına desteklerini ifade ederken Taliban bayrakları salladılar.

Bir avuç mavi burka giyiyordu, bu da sadece küçük bir ağ penceresiyle görülebiliyordu, ancak çoğu, gözler dışında yüzün çoğunu kaplayan siyah peçeler giyiyordu.

Birçoğu da siyah eldiven giydi.

Afganistan'daki kadın hakları, Taliban'ın 1996-2001 yönetimi altında keskin bir şekilde kısıtlandı, ancak geçen ay iktidara döndükten sonra daha az aşırı bir kural uygulayacaklarını iddia ettiler.

Taliban'ın eğitim yetkilisi, bu kez, sınıflar cinsiyete göre veya en azından bir perdeyle ayrıldığı sürece kadınların üniversiteye gitmelerine izin verileceğini söyledi.

Ayrıca bir abaya bornoz ve peçe giymeleri gerekir.

- İzin verilen Taliban yanlısı protesto -

Organizatörlerin öğrenci olduğunu söylediği kadınlar, başkent Kabil'deki Shaheed Rabbani Eğitim Üniversitesi'nde bir dizi konuşmayı dinledi.

Kadın konuşmacılar son günlerde Afganistan'da protesto gösterileri yapan kadınları eleştirirken, büyük Taliban bayrakları podyumda dalgalandı.

Afganistan İslam Emirliği'nin adalet bakanlığı tarafından izin verilmedikçe gösterileri yasaklayan yeni hükümetini de savundular.

Silahlı bir Taliban savaşçısı, yeni İslamcı rejim lehine yürüyüş yapan kadınlara eşlik etti.
Silahlı bir Taliban savaşçısı, yeni İslamcı rejim lehine yürüyüş yapan kadınlara eşlik etti Aamir Qureshi AFP

Eğitim bakanlığının dış ilişkiler müdürü Daud Hakkani, protestoyu isteyen ve gösteriye izin verilen kadınlar tarafından organize edildiğini söyledi.

- 'Özgürlük değil' -

İlk konuşmacı, "Kadınların temsilcisi olduklarını iddia ederek sokaklarda protesto yapan kadınlara karşıyız" dedi.

"Son hükümeti beğenmek özgürlük mü? Hayır, özgürlük değil. Son hükümet kadınları kötüye kullanıyordu. Kadınları sadece güzelliklerine göre işe alıyorlardı" dedi.

Seyircilerden bazıları konuşmalar sırasında ara sıra ağlayan bebekleri tutarken, diğerleri üniversite için çok genç kızlardı.

Aamir QUESHI AFP

Shabana Omari adlı bir öğrenci kalabalığa, Taliban'ın kadınların başlarını örtmesi politikasını kabul ettiğini söyledi.

Pek çok Müslüman kadının başörtüsüne atıfta bulunarak, "Başörtüsü takmayanlar hepimize zarar veriyor" dedi.

"Başörtüsü bireysel bir şey değil."

Omari konuşmasını "Allahu Ekber" veya "Tanrı en büyüktür" korosunu yöneterek bitirdi.

Başka bir konuşmacı olan Somaiya, Taliban'ın geri gelmesinden bu yana tarihin değiştiğini söyledi.

"Bundan sonra 'bihijabi' (başörtüsü takmayanlar) görmeyeceğiz" dedi.

"Bundan sonra kadınlar güvende olacak. Hükümetimizi tüm gücümüzle destekliyoruz."

Toplantı salonundaki konuşmaların ardından kadınlar, ellerinde basılı pankartlar ve yanlarında tüfek ve makineli tüfek taşıyan Taliban askerleri ile sokakta kısa bir mesafede organize hatlar halinde yürüdüler.

Halk gösterisi, haftanın başlarında Kabil'de ve başka yerlerde, Taliban savaşçılarının kendi yönetimlerine karşı bir dizi protestoyu dağıtmak için havaya ateş açıp iki kişiyi vurarak öldürdükleri sahnelerle taban tabana zıttı.

Cumartesi günü Taliban yanlısı bir pankart, "Afganistan'dan ayrılan kadınlar bizi temsil edemez" dedi.

Taliban, nüfusun yarısının iş ve eğitimden dışlandığı eski dönemin daha sert politikalarından uzaklaşmak istediklerini söylüyor.

Taliban, yeni kurallara göre kadınların "İslam'ın ilkelerine göre" çalışabileceklerini kararlaştırdı, ancak bunun tam olarak ne anlama gelebileceği konusunda henüz çok az ayrıntı verildi.

Editör: TE Bilisim