İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Danıştay tarafından iki kez iptal edilmesine rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vermiş olduğu izinle Cengiz İnşaat tarafından Cennet Koyu’nun talan edilmesini meclis gündemine taşıdı.

AKP iktidarı boyunca doğa talan edilerek, canlıların yaşam alanları yok edilmiştir!

Ersoy:” Doğal ve arkeolojik sit alanları ile kaplı Cennet Koyu iktidarın desteklediği Cengiz İnşaat tarafından talan edilmektedir. Ülkenin dört bir doğa ve tarihi yapıları AKP iktidarı boyunca sermayenin talanına açılmış ve şirketlerin karı uğruna doğa ve canlıların yaşam alanları yıkılıp yok edilmiştir” dedi. 

Cengiz İnşaat kar elde etsin diye Danıştay kararları uygulanmamıştır!

Ersoy:” 2012 yılında arazi 277 milyon liraya Cengiz İnşaat tarafından satın alınmasının ardından arazinin özelleştirme ihalesi Danıştay tarafından iki kez iptal edilmiş ancak söz konusu kararlar uygulanmamıştır. Danıştay'ın ilk iptal kararını uygulamayan kamu görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına rağmen kamu görevlileri hakkında da soruşturma izni verilmemiştir” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sermayeden yana değil doğadan yana tutum almalıdır!

Kültür varlıkları, tabiat varlıkları, SİT ve koruma alanı içerisinde kalan arazinin yapılaşmaya açılmasına karşı çıkan Bodrum halkı, doğa savunucuları ve ekolojistlerin bu projenin durdurularak doğa katliamının önüne geçilmesi için mücadele ettiğini ifade eden Ersoy, Bakanlığın artık sermayeden yana değil kurulma amacı olan doğadan yana tutum alması gerektiğini söyledi.

Ersoy, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemi ile şu soruları yöneltti:

1.         Cengiz İnşaat tarafından Cennet Koy’una yapılması planlanan proje, daha önce Danıştay tarafından iki kez iptal edilmesine rağmen neden kararlar uygulanmamıştır? Kararı uygulamayan kamu görevlileri hakkında neden soruşturma izni verilmemektedir?

2.         Kültür varlıkları, tabiat varlıkları, SİT ve koruma alanı içerisinde kalan arazinin yapılaşmaya açılması bir doğa katliamı değil midir?

3.         Doğa katliamı projelerinin ihalesi neden hep aynı şirket olan Cengiz İnşaat’a verilmektedir?

4.         Bu proje ile bakanlık doğa ve canlıların yaşamı yerine şirket karını mı öncelemektedir?

5.         Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın amacı çevrenin korunması, doğanın tahrip edilmemesi, doğal ve kültürel varlıkların korunması için çalışan bir kurum yerine şirketlerin karını önceleyen, projelerini yürüten bir kurum olarak mı faaliyet yürütmektedir?

6.         3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı ve koruma alanı içerisinde kalan Cennet Koyu’nda yapılması planlanan otel ve villalar koyda yaşayan ve türü tükenmekte olan Akdeniz foku, çizgili yunus ve deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarının da yok olmasına neden olmayacak mıdır?

7.         Proje çevresinde 71 bitki türü, 11 sistematik gruba ait toplam 82 tür ve 302 bireyle, endemik 17 sürüngen türünün yok edileceği hakkında bakanlığın herhangi bir bilgisi var mıdır?

Editör: TE Bilisim