Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev Pazar günkü oylamada gerçek bir muhalefetle karşılaşmadı ve ikinci dönemi kazanması neredeyse kesin.

Özbekistan'daki seçmenler, görevdeki Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev'in gerçek bir muhalefetle karşılaşmadığı ve ikinci dönemi kazanmasının neredeyse kesin olduğu bir cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanıyor.

34 milyon nüfuslu Orta Asya ülkesinde oylama Pazar günü yerel saatle sabah 8'de (03:00 GMT) başladı ve akşam 8'e (15:00 GMT) kadar sürecek.

Mirziyoyev, ikinci bir beş yıllık görev süresini güvence altına almak için hükümetine sadık ve lastik damgalı parlamentodaki partilerden koparılmış dört adayla karşı karşıya.

Bağımsız aday adayı akademisyen Khidirnazar Allakulov, kendisini aday gösterebilecek bir partiyi kaydetmediği için ilk engelde düştü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü bu ay, yetkililerin “(Allakulov'un) parti destekçilerini taciz ettiğini ve kayıt için imza toplama çabalarına müdahale ettiğini” söyledi.

Mirziyoyev'in öngörülen zaferi, büyük ölçüde başarılı reform kampanyasını derinleştirmesine olanak tanıyacak ve muhtemelen Özbekistan'ın son derece merkezi bir siyasi sistemi korurken dış ticaret ve yatırıma daha fazla açılmasına yol açacaktır.

Özbekistan'ın bağımsızlık sonrası ilk cumhurbaşkanı olan ve 27 yıl boyunca ülkeyi yöneten akıl hocası İslam Kerimov'un ölümünden sonra 2016 yılında iktidara geldi.

Yeni lider, bir zamanlar binlerce öğrencinin öğretmenleriyle birlikte çalıştığı pamuk tarlalarında onlarca yıllık zorunlu çalıştırma sistemini sona erdiren “Yeni Özbekistan” dediği şeyi başlattığı için itibar kazandı.

Güçlü güvenlik servislerini dizginledi, sınırlı medya özgürlükleri getirdi ve Kerimov'un muhalefete sıfır tolerans yaklaşımı nedeniyle parmaklıklar ardında kalan bir dizi siyasi mahkumun serbest bırakılmasını denetledi.

Ayrıca dış turizmde eşi görülmemiş bir patlamaya başkanlık etti ve ülkenin hem Rusya hem de Batı ile bağlarını yeniden kurdu.

Ancak ilk dönemi sona ererken, 64 yaşındaki, hükümetinin uzun süredir hüküm süren selefinin alışkanlıklarına geri döndüğü izlenimlerine karşı mücadele ediyor.

Salgının etkileri, yaşam maliyetlerindeki keskin artışların ortasında işsizlik yaygınken, ilk ekonomik başarılarını da köreltti.

“Değişiklikler bekliyoruz. Örneğin, maaş artışları – maaşlarımız küçük ve onları her zaman alamıyoruz” dedi 20 yaşındaki öğrenci Urazali Ergashev.

Öğretmen olan annesinin sık sık maaş gecikmeleriyle karşılaştığını da sözlerine ekledi.

Başkent Taşkent'te AFP haber ajansının görüştüğü Özbeklerin çoğu, oy pusulasında gerçek bir seçim olmamasından endişe duymadıklarını söyledi.

“İşler iyi giderken neden bu kadar çok seçeneğe ihtiyacımız var?” diye sordu emekli Yakub Otazhanov.

“Bırak Mirziyoyev (devam et).”

Taşkent'teki pek çok kişi için günün konusu insan haklarından çok yoksulluk.

“Çok sayıda yoksul ve evsiz insan var. Şehrin Chorsu pazarındaki 26 yaşındaki bir sarraf, insanlar için konut bulmamız gerekiyor” dedi.

İlk adını veren Sardor, Mirziyoyev'e oy vereceğini söyledi.

"Umarım bu sorunları çözmeye yardımcı olur."

Editör: TE Bilisim