10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Yenişehir’de kutlandı

Mersin Yenişehir Belediyesi ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti(MGC) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü gazeteciler Nimet ve İhsan Tufan Parkı’nda düzenledikleri etkinlikle kutladı. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, geçmiş dönemlerde MGC başkanlığı yapan gazetecilere hizmetlerinden dolayı teşekkür plaketi verirken, eline aldığı fotoğraf makinesi ile basın mensuplarının da fotoğrafını çekti.

Mersinli gazeteciler, Sonhaber Gazetesi’nin kurucuları ve Mersin basının en önemli isimlerinden Nimet ve İhsan Tufan’ın adının verildiği parkta buluştu. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Mersin Yenişehir Belediyesi ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen kutlama etkinliğine; Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin Gazeteciler Cemiyeti(MGC) Başkanı Rüstem Kaya Tepe, Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Bedrettin Gündeş, MGC’nin geçmiş dönem başkanları, Tufan ailesi ve basın mensupları katıldı.  

Başkan Özyiğit “Nimet, İhsan ve Tankut Tufan gazetecilik için çok değerli isimlerdir”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, kutlamanın yapıldığı Nimet ve İhsan Tufan Parkı’nda düzenleme yaptıklarını ve günlük, haftalık ve aylık gazeteleri parka yerleştirdikleri stantta her gün vatandaşlarla buluşturacaklarını söyledi. Ayrıca Nimet, İhsan ve Tankut Tufan’ın gazetecilik mesleği için çok önemli isimler olduğunu ifade eden Başkan Özyiğit, “Pandemi yaşamımızı derinden etkiledi ama böyle zamanlarda da vefamızı ve anmamızı ihmal edemezdik. Kısıtlı da olsa basın için çok önemli olan bu güzel ve özel günde geçmişe de vefamızı göstererek, bir araya geldik. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü yürekten kutluyorum. Nimet, İhsan ve Tankut Tufan mesleğine büyük saygıyla yaklaşmış ve emekler vermiş çok değerli isimlerdir. Yıllar önce bu park, Yenişehir Belediyesi tarafından gazeteciler Nimet ve İhsan Tufan adına yapıldı. Biz geldikten sonra parkta yapmamız gereken çalışmaları yaptık ve günlük, haftalık ve aylık gazeteleri koyacağımız ve insanlarımızın bu gazeteleri her gün edinilebileceği bir stant da yaptık. Ve bu stantta günlük olarak gazeteler koyacağız, isteyen vatandaşlarımız günlük olarak o gazeteleri bulacak ve burada okuyabilecek. Bunu sürekli hale getireceğiz.” dedi.

Özyiğit “Mesleğini onurla ve gururla yapan halkın sesi olan tüm gazetecilerin önünde saygıyla eğiliyorum.”

İnandığını yazan, vicdanının sesinin dinleyen ve otoriteye boyun eğmeyerek hayatını kaybeden tüm gazetecileri saygıyla andığını belirten Başkan Özyiğit, “Gazetecilik dünyanın en zor mesleği, halkın sesi ve vicdanı olmak ve bunu yanında doğru bildiğini söylemek çok önemli bir iş. Söylesen suç söylemesen kabahat.  Bu gazetecilik alanında emek veren bütün dostlara hürmetlerimi ve saygılarımı sunuyorum. Ülkemiz, maalesef dünyada en çok gazetecinin kısıtlı bir şekilde yaşadığı ve hapsedildiği ülke. Bu ülkenin içinde bulunduğu durumu ifade bir tablo. Bir insanın fikirleri nedeniyle hapsedilmesi çok büyük bir sorundur. Bugün aynı zamanda görevini yapamaya çalışırken öldürülen Metin Göktepe’nin aramızdan ayrılışının 25’inci yıldönümü. Onun nezdinden bu yolda canlarının veren tüm basın emekçilerini rahmetle anıyorum.  İnandığını yazan, vicdanının sesinin dinleyen ve otoriteye boyun eğmeyerek muhalif gazetecilik yapan ve bu nedenle hayatını kaybeden tüm gazetecileri saygıyla anıyorum. Mesleğini onurla ve gururla yapan halkın sesi olan tüm gazetecilerin önünde saygıyla eğiliyorum.” diye konuştu.

Başkan Tepe “Daha demokratik bir ülke istiyorsak gazetecilere sahip çıkmalıyız”

Gazetecilerin özellikle pandemi nedeniyle daha zor bir süreç yaşadığını söyleyen ve basının sorunlarını dile getiren Mersin Gazeteciler Cemiyeti(MGC) Başkanı Rüstem Kaya Tepe “Pandemi nedeniyle zor bir süreç geçiriyoruz. Bu süreçte 18 gazeteci COVİD-19 nedeniyle hayatını kaybetti ve pek çok arkadaşımız bu salgınla mücadele ediyor. Yılmayacağız ve devam edeceğiz, mücadelemiz her zaman sürecek. Pandemi en çok Anadolu basının vurdu, biliyorsunuz son dönemdeki teknolojik gelişmekler gazeteciler ve basın yayın kuruluşları üzerinde çok ciddi bir sorun yaratıyor. Pandemi süreci, kan kaybeden basına son darbe gibi oldu. Basın yayın kuruluşları ve gazeteciler daha büyük sorunlarla karşı karşıya kaldılar. Bu süreçte pek çok gazete yayın hayatına son verdi ve bunun yanında Basın İlan Kurumu’ndan ilan alabilen gazetelerin sayıları neredeyse yarı yarıya indi. Radyo ve televizyonlar büyük sorunlar yaşıyor. Bu sorunların çözülmesi anlamında biz hemen hemen her alanda sorunlarımızı dile getiriyoruz, sıkıntılarımızı anlatıyoruz ve gazeteler üzerindeki baskının kalkmasından söz ediyoruz.

Gazetelerin en azından girdi maliyetleri düşürülmelidir. Biliyorsunuz Basın İlan Kurumu yüzde 20’lik bir zam yaptı ama kısmen de olsa nefes alabildik ama bunun yanında pek çok sorunumuz var. Radyo ve televizyonların uydu kapasitesi fiyatlarının çok yüksek olmasını hep eleştirdik en azından bu dönemde bunlara son verilesin veya ücretler azaltılsın.  Bu dönemlerde tabi birlik olmak sorunların aşılmasında çok önemli. Emeğin en yüce değer olduğu, dayanışmanın ve birlikteliğin ne kadar önemli olduğu işte bu dönemlerde çok daha ortaya çıkıyor. Daha demokratik bir ülke istiyorsak gazetecilere ve diğer çalışanlara sahip çıkmamız lazım. Güzel bir parkta ve güzel bir organizasyon ile beraberiz. Burada üç önemli insanı; Nimet, İhsan ve Tankut Tufan’ı, ustalarımızı hep birlikte anıyoruz. Ve bu güzel parkta anılarımızı yaşatacağız.” şeklinde konuştu.

Tepe “Meslekteki geleceğimiz aramızdaki dayanışmaya bağlı”

Gazetecilerin zor şartlar altında mesleklerini icra ettiklerini söyleyen Tepe,  “İnanıyorum ki Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit burayı düzenledikten sonra buranın korunmasını da sağlayacaktır.   Gazetecilik yürek ister kolay yapılacak bir iş değil, doğruları söylemek ve doğruların yanında durmak kolay bir iş değil. Bu anlamda biz gerçekleri korktukları için söylemeyenlerin gerçek gazeteci olmadığını ifade ediyoruz. Zor şartlar altında mesleğimizi icra ediyoruz. Pek çok şekilde kent gazetecileri görevlerini yapmak için mücadele ediyoruz. İhsan, Nimet ve Tankut Tufan gibi meslek büyüklerimiz Mersin gazetecilerine bir yol açtılar ve yaşadıkları tüm zorluklara rağmen bıraktıkları mesleki değerlere hepimiz sahip çıkmalıyız. Ne ahde vefayı ne de mazimizi unutmamalıyız. Meslekteki geleceğimizin aramızdaki dayanışmaya başlı olduğunu tekrar belirtmek istiyorum. Yenişehir Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit’e bu güzel parkta yaptıkları düzenleme için teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.

Tufan, “Sonhaber Gazetesi’nin meşalesini yere düşürmeden taşımaya devam ediyoruz.”

Sonhaber Gazetesi’nin meşalesini yere düşürmeden taşımaya devam ettiklerini kaydeden Nimet ve İhsan Tufan’ın torunu ve Tankut Tufan’ın oğlu gazeteci Tayfun Tufan ise şunları dile getirdi: “Bugün burada gazeteciler Nimet ve İhsan Tufan Parkı’nda Yenişehir Belediyesi ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin birlikte düzenledikleri 10 Çalışan Gazeteciler Günü etkinliğinde bir aradayız. Yenişehir Belediyesi tarafından Mersinimize kazandırılan ve şu anda tekrar bakım görüp canlanan parkın tekrar bu hale getirilmesinde emek veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Akbaş ve Tufan ailelerinin beşinci kuşak temsilcisi ve Sonhaber Gazetesi’ni temsilen bugün burada bulunuyorum. Sevgili annem Fatma Aymer ve ben elimizden geldiğince Sonhaber Gazetesi’nin meşalesini yere düşürmeden taşımaya devam ediyoruz. Bugün burada bu etkinlik kapsamında geçmişe ve bugüne gösterdikleri saygı ve hürmet için başta Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Kaya Tepe’ye teşekkür ediyorum.”

Bu kez fotoğrafı çeken Başkan Abdullah Özyiğit oldu

Konuşmaların ardından Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, geçmiş dönemlerde MGC başkanlığı yapan gazetecilere hizmetlerinden dolayı teşekkür plaketi verdi. Çekilen hatıra fotoğrafının ardından bu kez Başkan Abdullah Özyiğit, eline aldığı fotoğraf makinesi ile gazetecilerin fotoğrafını çekti.

Editör: TE Bilisim