• Polis kaynağı, Geelani'nin Srinagar'daki Şehitler Mezarlığı'na gömülmek istediğini ancak yetkililerin talebi reddettiğini söyledi.
  • Sakinler, yetkililerin toplu yasların kargaşaya dönüşmesinden korktuklarını ve Pakistan'ın yas gününü gözlemlemek için harekete geçtiğini söyledi.

İSLAMABAD: Pakistan Perşembe günü, Keşmir lideri ve Tüm Taraflar Hurriyat Konferansı'nın (APHC) eski başkanı Syed Ali Geelani'nin kalıntılarının Hindistan yönetimindeki Keşmir'deki yetkililer tarafından ailesinden “kaçırılmasını” kınadı.

Çarşamba günü 92 yaşında vefat eden Geelani, Hindistan tarafından yönetilen tartışmalı Himalaya bölgesi Keşmir'in Pakistan ile birleştirilmesi için kampanya başlattığı 1960'ların başından beri Hindistan için bir baş belasıydı. Kıdemli politikacı, 1962'den sonra yaklaşık 10 yıl hapse mahkum edildi ve bundan sonra sık sık eviyle sınırlı kaldı.

Keşmir'e karşı bağımsızlıktan bu yana üç savaşından ikisinde savaşan nükleer silahlı Hindistan ve Pakistan arasındaki ara sıra ancak başarısız diyalog girişimlerinin sadık bir eleştirmeniydi.

AFP'ye göre Geelani Perşembe günü sabah saat 4.30'da ana şehir Srinagar'daki evinin yakınındaki bir mezarlığa gömüldü. Polis kaynağı, iki oğlu da dahil olmak üzere sadece az sayıda akrabasının bulunduğunu söyledi.

Polis kaynağı AFP'ye verdiği demeçte, Geelani'nin Srinagar'daki Şehitler Mezarlığı'na gömülmek istediğini ancak yetkililerin bu talebi reddettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Pakistan, ikonik Keşmir lideri Syed Ali Shah Geelani'nin ailesinden cesetlerini kapmak gibi barbarca eylemi şiddetle kınıyor" dedi ve Hindistan güvenlik güçlerinin liderin Srinagar'daki konutuna baskın düzenlediğini ve "kaçtığını" da sözlerine ekledi. Geelani'nin cenazesi, son ayinleri için hazırlanırken ailesinden.
Dışişleri Bakanlığı, “Hindistan'ın Syed Geelani'nin kendi seçtiği yerde gömülmesine izin vermeyeceği söylendi” dedi. "Hindistan hükümeti Syed Geelani'den ve onun savunduğu şeyden o kadar korkuyor ki, öldükten sonra bile bu insanlık dışı eyleme başvurdular."

Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplumu bu “benzeri görülmemiş ve korkunç durumu” dikkate almaya ve Hindistan'ı uluslararası insan hakları ve insancıl yasaların ihlali olarak adlandırdığı şeyden sorumlu tutmaya çağırdı.

Srinagar sakinleri, yetkililerin toplu yasların kargaşaya dönüşmesinden korktuklarını söyledi.

Bir bölge sakini AFP'ye verdiği demeçte, "Birlikler her yerde, her ana yolda dikenli teller var" dedi.

Bu arada Pakistan Başbakanı Imran Khan, Perşembe gününün yas günü olarak kabul edileceğini ve Pakistan bayrağının yarıya indirileceğini söyledi.

AP'nin bildirdiğine göre, Hint makamları Çarşamba günü geç saatlerde Hindistan tarafından yönetilen Keşmir'de bir güvenlik kısıtlaması uygularken, askerler ailenin ölümünü açıklamasının ardından Geelani'nin ana şehri Srinagar'daki evine giden yollara dikenli teller ve barikatlar kurdu. Yüzlerce güvenlik gücü derhal görevlendirildi ve basında çıkan haberlerde sokağa çıkma yasağı uygulanacağı ve internet hizmetlerinin kesileceği söylendi.

Pakistan İnsan Hakları Bakanı Shireen Mazari, "Hindistan hükümeti, ailesini onu gecenin köründe gömmeye zorlamanın Keşmirlilerin ikonları için yas tutmasını engelleyeceğini düşünüyorsa, yanılıyorlar" dedi.

Pakistan dışişleri bakanı Shah Mahmood Qureshi, Geelani'yi Keşmirlilerin hakları için "sonuna kadar" savaştığı için alkışladı.

"Huzur içinde yatsın ve özgürlük hayali gerçek olsun" diye tweet attı. 

Pakistan dışişleri ofisi Twitter'da, Geelani'yi Keşmirlilerin kendi kaderini tayin etme mücadelesinin "gerçek bir sesi ve kahramanı" olarak nitelendirerek, "Ulus, adalet ve özgürlük için ömür boyu süren mücadelesini zengin bir şekilde takdir ediyor" dedi.

Açıklamada, "Ruhu Huzur içinde yatsın ve misyonunu ileriye taşıyanlara ilham olmaya devam etsin" denildi. 

Ulusal Meclis'teki muhalefet lideri Şehbaz Şerif, Geelani'nin Keşmir özgürlük mücadelesini kişileştirdiğini söyledi:

Bir tweet'te "İşkence ve uzun hapis süreleri onu görevinden alıkoyamadı" dedi. “Geelani Sahib'in hikayesi fedakarlık, kararlılık ve özveriyle ilgili. Ruhu huzur içinde yatsın!" 

Muhalefet Pakistan Halk Partisi Genel Başkanı Bilawal Butto-Zardari, partisinin bir tweet'inde Geelani'yi Keşmir'deki bağımsızlık hareketi için “başka bir isim” olarak adlandırdığını söyledi. 

Keşmir lideri Yasin Malik'in eşi Mushaal Hussein Mullick, Twitter'da bir video mesajı paylaşarak, Keşmir Hurriyat liderinin her zaman “cesareti ve dürüstlüğü” ile hatırlanacağını söyledi. 

Pakistan'ın eski kriket yıldızı Shahid Afridi de taziyelerini dile getirdi:

“Cesaretlerini ve miraslarını devam ettirelim” dedi tweetinde. “Allah Syed Ali Geelani'ye cennetteki en yüksek hükmü versin. Amin.” 

Editör: TE Bilisim