Ölümcül, güçten düşüren, ancak kolayca tedavi edilebilen bir hastalık olan çocuk felci, çoğu ülkede ortadan kaldırıldı, ancak kısmen nüfusun bazı kesimlerinde aşı yapma konusundaki isteksizlik nedeniyle Pakistan'da hala yaygın. BM Çocuk Fonu UNICEF'te sağlık çalışanı olan Dennis Chimenya, yanlış anlamalara karşı koymaya ve hayat kurtarmaya çalışan bir ekibin parçası.

Pakistan'da aşılama karşıtı söylentilerle mücadele

UNICEF’in iletişim faaliyetlerine liderlik eden Bay Chimenya, UN News’e verdiği bir röportajda , COVID-19 salgını sırasında çocuk felci aşılarının önemli sağlık yararları konusunda farkındalık yaratmada kendisinin ve meslektaşlarının karşılaştığı sorunları ana hatlarıyla anlatıyor .

“Malawi'de büyüyen genç bir çocuk olarak, radyonun topluluğum üzerindeki olumlu etkisinden etkilendiğimi hatırlıyorum ve bu bana bir yayıncı olmam için ilham verdi. Derecemi bitirdiğimde, yoksunluk ve HIV ve AIDS'in sosyal etkisi bir yüktü ve insanların davranışlarında bir değişiklik açıkça önemliydi. Böylece halk sağlığı iletişiminde çalışmaya başladım.

Kariyerimin başlarında, Afrika'da HIV / AIDS ve anne ve çocuk sağlığı üzerine odaklanan uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla çalıştım. UNICEF'e katıldığımdan beri, Ebola müdahaleleri gibi halk sağlığı acil durumlarında hizmet vermek ve çocuk felci aşısı kampanyaları dahil olmak üzere sağlık iletişimine odaklanmaya devam ettim.

Pakistan, çocuk felcinin endemik olduğu Afganistan ile birlikte dünyadaki iki ülkeden biridir. 

Pakistan'ın Lahor kentinde bir sağlık çalışanı, çocuk felci aşısı olduğunu göstermek için bebeğin parmağını işaretledi.

Aşılama konusundaki isteksizlik, bu ülkelerde sürekli çocuk felci virüsü bulaşmasına katkıda bulunan sorunlardan biridir.
Bazı topluluklardaki ebeveynler, sahip oldukları söylentiler ve inançlar nedeniyle aşıları reddediyor. Benim işim, daha fazla insanın aşıları kabul etmesine ve sonunda hastalığın ülkede ortadan kaldırılmasına yol açacak faaliyetler geliştirmek.

Aşılar sayesinde Afganistan ve Pakistan'da milyonlarca çocuk felçten ve uzun süreli acılardan kurtuldu. Ek olarak, program, hastalıktan uzak kalan çocuk felci virüsünün dünyanın geri kalanına bulaşmasını da içeriyor.

Başarılarımıza rağmen, çocuk felci bir çocuğu felç ettiğinde her zaman moralim bozulur çünkü ebeveynleri aşı yapmaya ikna edemedik. Onları ikna etmek ve çocuğu kurtarmak için her zaman daha fazlasını yapabileceğimiz düşüncesi vardır.

Program sadece çocuk felci ile ilgili değil.

 Aynı zamanda zayıf sağlık sistemlerini güçlendirmek ve çocuklar için çok çeşitli temel hizmetler sağlamakla ilgilidir. Bunlar arasında A vitamini takviyeleri veya haşarat önleyici tabletler bulunur. En yüksek riskli alanların bazılarında, başka türlü mevcut olmayacak temel anne ve çocuk sağlığı hizmetleri de sağlıyoruz. Bu muhtemelen birçok çocuk ölümünün önüne geçmiştir.

Ve COVID-19 salgını sırasında Pakistan'da çok önemli bir rol oynadık, ilk müdahale eden kişi olarak hareket ettik ve sağlık sisteminin nüfus için dağıtımına yardımcı olduk.

Pandemi, 'normal' acil durum çalışmasından bilinmeyen bir acil durumla başa çıkmam gerektiği anlamına geliyordu. Hızla uyum sağlamalı, araştırmalı ve virüsün neyle ilgili olduğunu bilmeliydik çünkü insanlar bize bilgi için geliyordu. Çok kuvvetliydi, son derece meşgul ve stresliydi. Ama sonunda Pakistan'da durum istikrar kazandıkça, yaptığımız katkıdan dolayı bir gurur duygusu devreye giriyor. 

Pakistan, çok sayıda yoksunlukla karşı karşıya olan büyük bir nüfusa sahip gelişmekte olan bir ülkedir. Umudum, dünyanın bir gün her çocuk için engellerin aşıldığı bir duruma gelmesidir: Pakistan'ın ücra bir köşesinde doğan bir çocuk şu anki gibi tam potansiyelini geliştirecek ve gerekli tüm temel hizmetlere erişebilecektir. . Korkum, toplumun oraya varmasının uzun zaman alacağıdır. "

Editör: TE Bilisim