Pakistan'ın çeşitli şehirlerinde 25 ve 26 Mayıs'ta Pakistan Tehreek e Insaf (PTI) siyasi partisi üyelerinin protestoları sırasında çok sayıda medya çalışanına saldırdı. 

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve ona bağlı Pakistan Federal Gazeteciler Sendikası (PFUJ), gazetecilere, medya çalışanlarına ve medya evlerine yönelik saldırıyı kınıyor ve yeni kurulan Pakistan hükümetini failleri yakalamaya ve gazetecileri daha fazla korumaya çağırıyor.

Karaçi, Lahor, İslamabad ve diğer şehirlerde PTI gösterileri sırasında çok sayıda gazeteci, kameraman ve fotoğrafçı saldırıya uğradı.

Karaçi'nin Numaish Chowrangi bölgesinde, 45 yaşındaki Agence France Presse (AFP) fotoğrafçısı Asif Hassan, polis memurlarına yönelik bir taşla başından vuruldu. Ağa Han Üniversitesi Hastanesine kaldırılan hasta, yarayı tedavi etmesi için beş dikiş atıldı. Hasan'ın durumunun iyi olduğu söyleniyor.

Numaish Chowrangi bölgesindeki gösterileri takip eden Samaa TV muhabirleri de saldırıya uğradı ve taciz edildi. Protestocular kadın gazeteci Zamzam Saeed, Yasir Hussain ve kameraman Imran Khan Samaa TV için çekim yaparken taciz etti.

Raporlama ekibi PTI Sindh Başkanı Ali Zaidi ile röportajdan döndüğü için Samaa TV aktarım aracına da taş yağdırıldı.

Başkent İslamabad'da çok sayıda medya aracı hasar gördü. Protestocular bir Aaj News ve bir Peshawar Neo News DSNG minibüsüne sopalarla saldırdı ve bir Hum News DSNG minibüsünün camını kırdı. İslamabad'daki Geo News ofisine de taşlı saldırı düzenlendi.

Benzer bir olay Lahore'daki Liberty Chowk'ta Aaj News DSNG minibüsünün camları parçalandığında ve DSNG operatör yardımcısı fiziksel olarak saldırıya uğradığında meydana geldi. 

Protestolar sırasında ünlü foto muhabiri Amjad Hussain de saldırıya uğradı.

Pakistan Federal Gazeteciler Sendikası (PFUJ), PTI protestoları sırasında gazetecilere yönelik şiddeti ve Geo News ofisine yapılan saldırıyı şiddetle kınadı. Başkan GM Jamali ve Genel Sekreter Rana Muhammed Azeem, siyasi partinin liderlerini ve destekçilerini medya evlerine ve çalışanlarına saldırmakla eleştirdi.

IFJ'nin Güney Asya Basın Özgürlüğü Raporu 2021-2022'ye (SAPFR) göre, Pakistanlı medya uygulayıcıları geçen yıl güvenlikle ilgili çeşitli zorluklarla karşılaştı. Bunlar arasında, bir vatandaş gazeteci de dahil olmak üzere beş gazetecinin öldürülmesiyle sonuçlanan devam eden bir dizi fiziksel saldırı; en az altı gazeteciye yönelik saldırı ve yaralanmalar; en az yedi gazetecinin tutuklanması veya kaçırılması; en az 15 gazetecinin karşılaştığı yasal davalar veya bildirimler; en az beş medya kuruluşuna yönelik saldırılar veya gözdağı verilmesi; en az dört durumda gazetecilere yönelik belirli tehditler; ve gazetecilere ve kadınlar da dahil olmak üzere diğer dijital bilgi uygulayıcılarına yönelik koordineli veya şiddet içeren çevrimiçi taciz ve gözdağının çeşitli örnekleri.

PFUJ, “Hükümet yetkilisinden medya çalışanlarını incelemesini ve güvenliğini sağlamasını ve ülkede konuşma ve ifade özgürlüğünü sağlamasını talep ediyoruz” dedi.

IFJ,  Pakistan hükümeti, yasaların gerektirdiği şekilde gazetecilerin güvenliğini ve emniyetini sağlamalı ve medya çalışanlarına yönelik tüm saldırıları kınamalı, böylece korkusuzca haber yapabilirler. IFJ, Pakistan yetkililerini medya ve basın özgürlüğü konusunda Pakistan Anayasası kapsamındaki uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyor”.

Editör: TE Bilisim