Polis ve yetkililer, Perşembe günü Pakistan'ın mega kenti Lahor'un işlek bir alışveriş bölgesinde meydana gelen patlamada en az iki kişinin öldüğünü ve 22 kişinin yaralandığını söyledi.

Saldırıyı, Pakistan'ın güneybatısında yıllardır ayaklanma yürüten birkaç etnik ayrılıkçı gruptan biri olan Baloch Milliyetçi Ordusu'nun bir sözcüsü Twitter'da üstlendi.

Lahor polis sözcüsü Rana Arif AFP'ye verdiği demeçte, "İlk soruşturmalar patlamanın nedeninin bir motosiklet üzerinde zaman kontrollü bir cihaz olduğunu gösteriyor" dedi.

Perşembe günkü patlama eski Lahor'un kalabalık Anarkali alışveriş bölgesinde meydana geldi, birkaç motosiklete zarar verdi ve pazar tezgahlarını alt üst etti.

Yetkililer, öldürülenlerden birinin dokuz yaşındaki bir çocuk olduğunu söyledi.

Pakistan Başbakanı Imran Khan, ofisinden bir sözcü, "değerli insan hayatlarının kaybından" duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Twitter'da, Baloch Milliyetçi Ordusu sözcüsü sorumlu olduğunu söyledi.

Tweet'te, "Bu saldırı banka çalışanlarını hedef aldı. Yakında ayrıntılı bir açıklama yapılacak" denildi.

Afganistan ve İran sınırındaki maden zengini Belucistan, Pakistan'ın dört eyaletinin en büyüğüdür, ancak yaklaşık yedi milyon sakini uzun zamandır doğalgaz ve maden zenginliğinden adil bir pay almadıklarından şikayet ediyor.

Çin, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) olarak bilinen 54 milyar dolarlık bir proje kapsamında bölgeye yatırım yapıyor ve uzak batı Sincan bölgesi ile Pakistan'ın Gwadar limanı arasındaki altyapı, güç ve ulaşım bağlantılarını iyileştiriyor.

Baloch ayrılıkçıları daha önce CPEC projelerine birkaç saldırı düzenlediklerini iddia etti ve şiddete karşı koymak için bölgede binlerce Pakistanlı güvenlik personeli görevlendirildi.

Pakistan, hükümet ile Pakistan Talibanı arasındaki ateşkesin sona erdiği Aralık ayından bu yana polise yönelik bir dizi patlama ve saldırıya maruz kaldı.

Afgan Taliban'ı ile ortak kökenleri paylaşan yerli bir hareket olan Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) son saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

TTP, bu haftanın başlarında, Pazartesi gecesi İslamabad'da ölümcül bir çatışmadan sorumlu olduğunu söyledi - militanlar tarafından yoğun bir şekilde korunan başkentte nadir görülen bir saldırı.

TTP silahlı iki kişinin bir polis kontrol noktasında bir motosikletten ateş açması sonucu bir polis memuru öldü, iki kişi de yaralandı.

Polis, her iki saldırganın da öldürüldüğünü söyledi ve Pakistan içişleri bakanı daha sonra daha fazla şiddet olasılığı konusunda uyardı.

Pakistan hükümeti geçen yılın sonlarında TTP ile Afganistan'daki Taliban'ın kolaylaştırdığı bir aylık bir ateşkese girdiğini, ancak barış görüşmelerinde ilerleme kaydedilemeyince bu ateşkes 9 Aralık'ta sona erdiğini duyurdu.

TTP, ülke çapında yüzlerce intihar bombası saldırısı ve adam kaçırma olayından sorumlu tutuluyor ve bir süredir İslam hukukunun radikal bir versiyonunu empoze ederek ülkenin engebeli aşiret kuşağının geniş bölgelerinde hüküm sürüyor.

Ancak 2014 yılında bir Peşaver okulunda yaklaşık 150 çocuğun katledilmesinden sonra, Pakistan ordusu TTP kalelerine çok sayıda asker gönderdi ve hareketi ezerek savaşçılarını Afganistan'a çekilmeye zorladı.

Editör: TE Bilisim