Pakistan'ın iktidar partisi Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), gözden geçirilmiş Tek Ulusal Müfredatı (SNC) bu yıl Ağustos ayında "eğitim sistemindeki eşitsizliği sona erdirmek için bir dönüm noktası" olarak nitelendirerek başlattı.

Müfredata eşlik eden yeni ders kitabının yakın zamanda yayınlanmasının ardından, birçoğu kitaptaki ataerkil toplumsal cinsiyet normları olarak gördüklerini eleştirmek için sosyal medyaya  yöneldi.

Öfke, yeni müfredatın cinsiyet eşitliğini, dini azınlıkları ve kültürel çeşitliliği teşvik etmediğini ve içermediğini iddia eden eğitim uzmanları, aktivistler ve halk tarafından eleştiriye benziyor.

Kadın Eylem Forumu, SUK'yi "pedagojik zorunluluklardan ziyade ideolojik zorunluluklara dayalı ve toplumu bölücü düşünce ile tohumlayacak " olarak kınayan bir bildiri yayınladı  . 

Bir kitabı kapağına göre yargılamak

Bu kitabı kapağına göre yargılamalı mısınız? Bir anne ve kızı yerde otururken bir baba ve oğul kanepede oturup ödev yapıyorlar. Eleştirmenler, bu kitapları modası geçmiş cinsiyet tasvirleri nedeniyle eleştirdi.

5. Sınıf İngilizce ders kitabının kapağında bir baba ve oğlu kanepede, anne ve kızı ise yerde ders çalışırken resmedilmiştir. Anne ve kızı da başlarını örtüyorlar ve ders kitaplarının kapaklarının çoğu genç kızların bile başörtüsü taktığını gösteriyor. Genellikle kızlar ergenlik çağına geldiklerinde başörtüsü takmaya başlarlar. Aynı ders kitabında kadın liderlerden "erkeklerin destekçisi" olarak bahsedilmektedir.

Kızların ev işleri yaptığını gösteren ders kitapları eleştiri yağmuruna tutuldu

Kızlar ve kadınlar çoğunlukla anneler, kızları, eşleri ve öğretmenleri olarak tasvir edilir. Oyun veya egzersiz eylemlerine dahil değildirler. Sadece erkekler oynarken ve egzersiz yaparken görülüyor, kızlar ise sadece seyirci oldukları görüntülere dahil ediliyor. 

"Pakistan'daki kızlar ve kadınlar şu anda sporda çok başarılılar . Ülkeyi Olimpiyatlarda temsil ediyorlar. K2'ye tırmanıyorlar. O halde ders kitapları neden bunu yansıtmıyor da onları fiziksel aktivite ve rekabetçi sporlardan dışlıyor?" Idara-e-Taleem-o-Aagahi (ITA) Eğitim ve Farkındalık Merkezi CEO'su Baela Raza Jamil'e sordu. 

Ders kitaplarında genç kızların ve kadınların başörtüsü tasvirleri de tepki gördü.

Aktivist ve sosyolog Nida Kirmani, DW'ye, ders kitaplarında kızların kıyafetleriyle ilgili mesajların, hükümetin zaten vatandaşlara kadınların tevazu ve giyimi hakkında verdiği mesajları takip ettiğini söyledi.  cinsel şiddetteki artışı kadın giyimine bağlayan yorumlar yaptıktan sonra  .

Kirmani, "Bu kitaplar, tüm kızlara ve kadınlara belli bir tür elbiseyi dayatıyor gibi görünüyor, ancak Pakistan'da sadece bir giyim tarzı değil, her türlü tesettür uygulaması olduğunu biliyoruz" diye ekledi.

Federal Eğitim ve Mesleki Eğitim Bakanlığı'nın teknik danışmanı Ayesha Razzaque, DW'ye, kadınların polis veya pilot olarak tasvir edildiği durumlar olsa da, bunun kuralın bir istisnası olduğunu ve müfredatta yaygın olan "cinsiyete dayalı simgeciliğe" katkıda bulunduğunu söyledi. .

Ona göre, aşırı sağdan SUK savunucuları, eleştirileri reddetmek ve Pakistan'ın dini sağcı destekçilerini yatıştırmak için yapılan müfredatta bir gündeme güvenilirlik kazandırmak için bu tür örnekleri özenle seçiyorlar. 

Kitaplar neden böyle tasarlandı?

Razzaque, bu klişe tasvirlerin var olduğunu çünkü kitapların tasarımında cinsiyet veya kesişimsel mercek kullanılmadığını savundu.

"Genç zihinleri şekillendirmesi amaçlanan kitapların müfredatta tutarlı bir tema ve tonla iç içe olması gerekiyor, SNC bu eksik. Tasarımda bir cinsiyet merceği uygulansaydı, kesinlikle çok farklı mesajlarımız ve öğrenmemiz olurdu" dedi. katma. 

Kapsayıcı bir bakış açısının olmaması nedeniyle, SUK, özellikle de kadınların deneyimlerinin çeşitliliği söz konusu olduğunda, Pakistan'ın "zengin çeşitliliğini" yansıtmamaktadır.  

Endonezya ve Malezya gibi İslam ülkelerinin de kitaplarında başörtülü kız ve kadınları resmettiği muhafazakar grupların SUK'a yönelik gerekçeleri gün yüzüne çıkıyor.

ITA'dan Jamil bunlara karşılık verdi ve DW'ye, kadın nüfusun orantısız bir şekilde ayrımcı geleneksel geleneklerden muzdarip olduğu Pakistan gibi bir ülkede, özerkliğini yitirerek ve şiddetli tehditlere maruz kalarak, bir norm olarak başörtüsü sembolizminin daha büyük sistematik şiddete yol açabileceğini söyledi. kadınlara karşı.

"Hepimiz ders kitaplarında neredeyiz? Sadece belirli bir tür Pakistan kadın gerçekliği gösteriliyor ve kadınların bu şekilde hareket etme beklentileri pekiştiriliyor. Cinsiyet eşitliğine sahip olmamız gerekiyorsa, çok genç yaşta başlamalı. ," diye ekledi Cemil.

Yeni müfredat ek zorluklar getiriyor

Pakistan'ın Yüksek Eğitim Komisyonu eski başkanı Tariq Banuri, DW'ye SNC'nin ülkedeki eğitim sistemini daha fazla "karıştıracağından" korktuğunu söyledi. 

Kadınların, dini azınlıkların ve kültürel çeşitliliğin temsil edilmemesinin, farklılıklar arasında köprü kurmaktan daha fazla bölünme yaratma riski taşıdığını da sözlerine ekledi.

"Öğrendiklerini sorgulayamayan başka bir nesli riske atıyoruz. Bu, karşı karşıya olduğumuz sinsi bir sorundur" diye ekledi. 

Banuri, "SNC'nin yaratıcılığı ve eleştirel düşünmeyi teşvik etmesi gerekiyordu, ancak bunun yerine geçmiş yıllardaki müfredatın büyük ölçüde aynısı ve bir nesil özgür düşünen ve yenilikçiler üretecek kalitede değil" yorumunu yaptı.

Daha ayrıcalıklı öğrencilerin muhafazakar öğretileri daha analitik takviyelerle telafi edebileceklerini, ancak dezavantajlı öğrencilerin böyle bir eğitimden muzdarip olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi .

Bu, SUK'un "Tek Millet, Tek Müfredat" sloganı altında tasavvur edilen amacına meydan okuyor gibi görünüyor.

Güneydeki Sindh eyaleti, SNC'yi "rastgele" ve "cinsiyetçi" olarak nitelendirerek çoktan reddetti.

Yerel yönetimden sorumlu eyalet bakanı Nasir Hussain Shah, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu SUK'u ülkemizin gençliğine verdiği mesaj nedeniyle reddettik. Bu kapak, anne ve kızı yere koyarak yanlış mesaj veriyor. Bunun yerine öğretmeliyiz. gelecek nesillerimiz, kadınların toplumumuzun taçlarıdır."

Editör: TE Bilisim