Tek bir metrik ton pamuk, genellikle dünyanın en yoksul bölgelerinden bazılarında ortalama beş kişiye iş sağlıyor; bu da dünya genelinde yaklaşık 100 milyon aileyi bir araya getiriyor. 

Bu ve diğer katkıları takdir etmek için Birleşmiş Milletler  bu Perşembe günü Dünya Pamuk Günü'nü kutluyor. 

Pamuk, milyonlarca küçük işletme sahibi için önemli bir geçim aracıdır ve en yoksul ülkelerin bazılarına ihracat gelirleri sağlamaktadır. Bu, sektörü Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemine ulaşmada önemli bir katkı maddesi haline getiriyor  . 

BM için bu doğal kumaş “bir metadan çok daha fazlasını temsil ediyor”, “hayat değiştiren bir ürün”. 

Önemli kaynak 

Pamuk, kadınlar da dahil olmak üzere birçok kırsal işçi için önemli bir gelir kaynağıdır. Bu Dünya Günü ile BM, pamuğun ekonomik kalkınma, uluslararası ticaret ve yoksulluğun azaltılmasında oynadığı kritik rol konusunda farkındalık yaratmak istiyor. 

Girişim aynı zamanda sürdürülebilir, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin, tam ve üretken istihdamın ve herkes için insana yakışır işin önemini vurgulamak istiyor. 

Dayanıklı ve çok amaçlı 

İklim değişikliklerine dayanıklı bir bitki olan pamuk, kuru ve kurak bölgelerde ekilebilir. Dünyanın ekilebilir arazisinin sadece yüzde 2,1'ini kaplar, ancak dünyanın tekstil ihtiyacının yüzde 27'sini karşılar. 

Pamuğun yaklaşık yüzde 80'i giyim endüstrisinde, yüzde 15'i ev mobilyalarında ve kalan yüzde 5'i çoğunlukla filtreler ve dolgu gibi dokumasız uygulamalarda kullanılıyor. 

Pamuktan neredeyse hiçbir şey israf edilmez. Tekstil ve giyime ek olarak, yemeklik yağ ve tohumdan hayvan yemi gibi gıda ürünleri de ondan elde edilebilir. 

Son zamanlarda, 3D yazıcılarda pamuk bazlı filamentlerin kullanılması gibi başka kullanımlar geliştirildi, çünkü bunlar ısıyı iyi iletiyorlar, ıslandığında daha güçlü oluyorlar ve ahşap gibi malzemelerden daha ölçeklenebilirler. 

'Pamuk Dörtlü' 

Dünya Günü fikri, Sahra altı Afrika'daki dört pamuk üreticisinin – Cotton Four olarak bilinen Benin, Burkina Faso, Çad ve Mali – 2019'da 7 Ekim'de Dünya Ticaret Örgütü'ne bir kutlama teklif etmesiyle doğdu  . 

BM'nin tarihi resmi olarak tanımasıyla, en az gelişmiş ülkelerden pazara erişim ihtiyacı konusunda farkındalık yaratmak, sürdürülebilir ticaret politikalarını teşvik etmek ve gelişmekte olan ülkelerin değer zincirinin her adımından daha fazla yararlanmasını sağlamak için bir fırsat haline geldi. 

BM kurumları yıllardır bu amaç için çalışıyor. 

Örneğin, 2003 yılından bu yana,  Uluslararası Ticaret Merkezi  (ITC) ve Dünya Ticaret Örgütü, Cotton Four'un üretim yerel işleme kapasitesini geliştirmesine ve ayrıca yüksek ticaret engellerini ele almak için gereken ticaret reformlarını tartışmasına yardımcı oldu.  

Bir başka BM kuruluşu olan   , uzun süredir gelişmekte olan ülkelere teknik ve politika desteği sunuyor. Bir örnek, Latin Amerikalı üreticilere yenilikçi çiftçilik yöntemleri konusunda yardımcı olan Brezilya ile bir işbirliği girişimi olan +Pamuk projesidir.

Editör: TE Bilisim