Bir yasama komisyonu, Panama'daki sığınma evlerinde çocukların ve gençlerin istismar edildiğine dair kanıtlar olduğu konusunda uyarıyor.

Panama Kadın, Çocuk, Gençlik ve Aile Komisyonu, ülkedeki sığınma evlerinde, özellikle Devlet tarafından denetlenmesi gerekenler yerlerde düzinelerce çocuğun maruz kaldığı cinsel, fiziksel ve psikolojik tacizi araştırıyor.

Bahsi geçen komisyon, bu sığınma evlerinde "çocuklara ve ergenlere yönelik taciz, şiddet ve fiziksel kötü muamelenin somut kanıtlarının bulunduğunu" garanti etti.

Bu sığınaklardaki küçüklerin talihsiz durumu, yasama komisyonu tarafından bu hafta ülke Başsavcılığına gönderilen bir raporda, bu yerlerin yarısından fazlasının Çocuk, Ergen ve Aile Ulusal Sekreterliği'nin denetiminde olduğu dikkate alınarak kınandı.

Rapor, Panama'daki savunmasız durumlardaki çocuklar ve ergenler için kabul merkezlerindeki çok çeşitli düzensizlikleri ayrıntılarıyla anlatıyor.

Komisyonun araştırdığı istismarlara, psikiyatrik sorunları olan çocukların ilaçlarını alan dindarlar, bu sığınma evlerinde "insanlık dışı" koşullarda yaşayan reşit olmayanlar gibi kötü beslenme vakaları da ekleniyor.

Walkiria Chandler D'Orcy raporu sunarken, “Bizi en çok etkileyen şey, engelli çocukların, zaten patolojisi olan çocukların istismar edilmesiydi. En savunmasız olanlardı, çünkü iletişim kurmakta güçlük çekiyorlar ve çoğu, terk edilmiş durumdaki çocuklar kendi cihazlarına bırakılıyor" dedi.

Soruşturmayı yürüten komisyon, bu sığınma evlerinde küçüklerin korunmasını garanti etmenin kurumun sorumluluğunda olduğunu dikkate alarak, Senniaf'ın tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili sorumluluğunu belirlemeye çalıştı.

Senniaf'ın müdürü Mayra Silvera, geçtiğimiz günlerde Panama Şehrindeki altı sığınma evinde yapılan teftişlerin ardından çocuk haklarının ihlalinden sorumlu kişiler için soruşturma ve ceza talep etme kararlılığını yineledi.

Benzer şekilde, Panama Devlet Başkanı Nito Cortizo, Kadın, Çocuk, Gençlik ve Aile Komisyonu milletvekilleri grubunun raporu ifşa etmesinden sonra, Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu: "Kızların haklarına karşı işlenen suçlardan sorumlu failler, oğlanlar ve ergenler, tefekkür edilmeden, yasanın en büyük katılığıyla cezalandırılmalıdır. 

Editör: TE Bilisim