Türkiye’de Koronavirüs salgını dolayısıyla alınan önlemler ve mevzuat düzenlemeleri, hapishanelerde de uygulama değişikliği yaratmıştır.

Şu ana kadar çocuk mahpuslara dair bir vaka gündeme getirilmese de hapishanelere erişimin zorluğu ve dolayısıyla alanın şeffaf olmaması bu tür bilgi paylaşımlarında her zaman gözetilmelidir.

Adalet Bakanlığı’nın Aldığı Önlemler

 Hapishaneler için Adalet Bakanlığı’nın bu süreçte aldığı önlemler, mahpuslarla dışarıdaki insanların temasını keserek başlamıştır. Aile ziyaretleri başlangıçta tamamen kaldırıldı, bunun yerine haftada fazladan 10 dakika daha telefon görüşmesi tanındı. Böylece mahpuslar, 20 dakikalık telefon görüşmesi hakkına sahip oldular. Daha sonra önlemler yeniden gözden geçirilerek iki haftada bir ziyaretçi görüşü başlatıldı. Ortak etkinlikler iptal edildi.

Çok acil olmadığı müddetçe hastane sevkleri yapılmadı; ilaç ihtiyacı olan mahpuslar, dilekçe yazarak ve doktorun muayenesi gerçekleşmeden ilaç aldı ya da alamadı. Hapishanelere önlemler sonrasında giren mahpuslar, 14 gün karantinada tutuldu.

Karantina koğuşlarının kapasitesi yeni hapsedilmeler ve pozitif vakalar dolayısıyla arttıkça aslında bir yandan hastalık riski de artmış oldu. Adalet Bakanlığı, tutuklu ve hükümlülere ihtiyaçları kadar temizlik ve hijyen malzemesinin ücretsiz verildiğini duyurdu [1]. İnfaz koruma memurları, bir süre 14 gün ailelerinden uzakta izolasyon-14 gün çalışma, bir süre sonra ise 14 gün evde izolasyon-14 gün çalışma olarak vardiya sistemine tabi çalıştılar.

Metnin tamamına aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz. 

Pandemi Döneminde Çocuk Mahpuslar ve Mahpus Anneleriyle Tutulan Çocuklar.pdf 

Editör: TE Bilisim