Pek çok insan gibi, bu Yeni Yılı 2021'de daha fazla okumaya ve ekranlarınızda daha az zaman geçirmeye karar vermiş olabilirsiniz. 

Tweet okumak ve haberlerde ve hatta e-postalarda gezinmek okuma olarak sayılır.

Ve şimdi bunu yapmak için nasıl zaman bulacağınızı merak ediyor olabilirsiniz, özellikle kilitlenme koşullarında, farklı zaman kısıtlamaları ve endişeler bize baskı yapıyor.

1. Sıfırdan başlamayın

Düşünmeden hayatınızda zaten ne kadar okuduğunuzu fark ederek olumlu bir şekilde başlayın. Bir yıldan fazla bir süredir kitap açmamış olsanız bile , hiper okuryazarlık çağında olduğumuzu ve günlerimizin sözcüklerle dolu olduğunu unutmayın. Bundan yararlanabilirsiniz.

Muhtemelen okuma kaslarınızı tüm gün boyunca kendinize güvenmeden esnetiyorsunuz. Bunun farklı bir içerik seçmeye doğru bir adım olduğunu kabul etmek, eğer istediğiniz buysa veya sadece zaten okuduğunuz metinlerle nasıl etkileşim kurduğunuzu düşünmek (genellikle 280 karakter veya daha az olsa bile).

2. Nitelik, miktar değil

Kelimelere verdiğiniz dikkatin kalitesine öncelik verin. İyi okumak, dikkatli ve bilinçli bir bakış açısıyla farketme pratiğidir - okuduklarınızı, nasıl yaptığınız kadar önemli değildir.

İçinizdeki "okuma etkinliği izleyicinizi" bir kenara bırakın ve edebi kilometrelerinizi artırma endişesi olmadan okuduğunuz şeyle meraklı ve kışkırtıcı etkileşimlerin tadını çıkarın. Bu aynı zamanda, okumayı "yeterince egzersiz yapmamak" gibi başka bir angarya gibi gösterebilecek "yeterince" okumamayla ilgili suçluluk duygusunu ortadan kaldıracaktır.

Amerikalı romancı Charles Baxter, çok kısa öykülerden veya “flaş kurgu” dan oluşan bir antoloji olan Sudden Fiction International'a (1989) girişinde, dikkatimizin süresinin kalitesi kadar önemli olmadığına işaret etti.

3. Zamanın farkında olun

Okunan kitap sayısını tutmamakla birlikte, okumak için harcanan zamanın ne kadar farklı hissettirdiğine dikkat edin. Pek çok insan okumanın zaman aldığını varsayar, çoğumuzda eksik olan şey. Yine de, metnin kendisinin bilişsel deneyimiyle daha fazla ilgisi olan, okumanın başka, daha ince zamansal öğesi vardır.

Yüzyıllar saniyeler içinde yanıp sönebilir ve anlar sonsuza kadar yayılabilir. Jia Tolentino , Margaret Atwood'un çalışmasını okumaya ilişkin karakterizasyonunda bunu mükemmel bir şekilde yakalıyor: "Gerçekten hiçbir şey olmuyordu, ama sanki biri bana her seferinde bir karede bir araba kazasının görüntülerini gösteriyormuş gibi perçinlenmiş ve korkuyordum".

4. Fırsatçı olun

Birkaç kaçırılmış okuma anından zevk alabilirsiniz ve bunlar, dil, imgeler ve fikirlerle karşılaşmanın getirdiği sürükleyici deneyim için aynı derecede değerlidir. Okumak için ideal bir ortam veya yer yok - sadece yapabildiğiniz her yerde ve boş zamanlarınız olduğunda yapın.

5. Bağlanın ve kontrolü ele alın

Okuduklarınızı seçin ve tavsiye sitelerine güvenmek yerine aramanıza yardımcı olması için metinleri kendiniz denemenin yollarını bulun. Bu tür siteler genellikle iddia ettikleri kadar objektif değildir . Örneğin, insanların okudukları veya okumak istedikleri kitapları derleyebilecekleri ve öneriler alabilecekleri sosyal site Goodreads, kitap satan devasa Amazon'a aittir.

Kitap satın almakla daha fazla okumak arasındaki farkı da kabul edin . Leah Price , 2019 yılında Kitaplar Hakkında Konuştuğumuzda Ne Konuşuyoruz adlı kitabında, her okuyucunun metni kendi yolculuğunda, sohbetlerde, forumlarda ve onu getirebilecek farklı cihazlarda bulduğunu vurguluyor.

Rita Felski de Uses of Literature'da metinlerin bizimle bağlantı kurma ve “arkadaş edinme” yollarından bahsediyor - insanlarla tekrar tekrar bağlantı kurdukları için zorunlu olarak tarihte hayatta kalıyorlar.

Peki, 2021'de daha fazla okuyacak mısınız? Okuyucusun zaten.

  1. Alexandra PaddockLecturer in English and Assistant Senior Tutor, University of Oxford
  2. Kirsten Shepherd-BarrProfessor of English and Theatre Studies, University of Oxford
Editör: TE Bilisim