Dürüst olmak gerekirse, arkadaşlık sektörü koronavirüs pandemisinden önce dünya çapında durmuştu. Geliştiriciler isteksiz bir şekilde yeni özellikler uyguladı ve eski özelliklerin çoğu mükemmel bir şekilde çalışmıyordu. Ancak 2020 yılında Covid-19 salgını tüm gezegeni vurduğunda ve ülkeler katı karantina kısıtlamaları uygulamaya başladığında, arkadaşlık sektörünün asla eskisi gibi olmayacağı anlaşılmıştı.

Öncelikle, arkadaşlık siteleri ve uygulamalarının popülaritesi önemli ölçüde azaldı. İnsanlar enfekte olmaktan korkuyordu ve bu nedenle yeni kişilerle tanışmak ve çevrimdışı buluşmak için pek acele etmek istemediler. Hatta birçoğu çevrimiçi arkadaşlığın geçmişte kalacağına inanıyordu. Neyse ki, bu olmadı ve yavaş yavaş çevrimiçi tanışma ivme kazanmaya başladı. Ve sonra pandemi öncesine göre daha popüler olduğu ortaya çıktı. Ve bu sadece insanların canlı iletişim kurma korkusunu unutmasından veya birçoğunun zaten aşı olmuş olmasından kaynaklanmıyor. Bunun nedeni, arkadaşlık hizmetlerinin nihai olarak pandemi ortasında daha iyiye doğru değişmeye başlamasıdır. Çevrimiçi arkadaşlık trendleri çok değişti. Ve bugün bu değişiklikler hakkında konuşmak istediğimiz istiyoruz.

Çevrimiçi arkadaşlık dünyasını değiştiren yeni eğilimler ve yenilikler

Çevrimiçi arkadaşlık dünyasındaki en büyük değişikliklerden biri daha fazla site ve uygulamanın olmasıdır. Önceleri bu platformlardan oldukça fazla mevcuttu ancak katı karantina döneminde sayı hızla artmıştır. Bugün dünyada 8.000'den fazla çevrimiçi arkadaşlık hizmeti bulunmaktadır.

Ancak site sayısındaki artışın yanı sıra daha ilginç eğilimlere ve trendlere bir bakalım.

1. Sohbetler uzadı ve derinleşti 

Tinder, Badoo ve diğer popüler hizmetlerin temsilcileri, son zamanlarda kullanıcıların çevrimiçi sohbetlerinde %10-20 oranında bir artış olduğunu belirtiyor. İnsanlar telaş içinde yaşamaktan vazgeçti ve artık arkadaşlıkları çevrimdışı ortama aktarmak için acele etmemektedirler. Aksine ilk buluşmadan önce kişiyi daha iyi tanımak istemektedirler.

2. Arkadaşlık hizmeti kullanıcıları partnerlerini daha dikkatli seçmeye başladı 

Bu bir gerçek olup birçok kişi potansiyel partnerlerin profillerini daha yakından ve dikkatle incelemeye, kendileri için önemli olan konularda iletişim kurmaya ve bir kişiyi incelemeye başlamıştır. Ve ancak bundan sonra gerçek bir buluşma için seçenekleri tartışmaktadırlar. Giderek daha fazla kişi çok hızlı gelişen tanışmaların her zaman umut verici olmadığını anlıyor.

3. Arkadaşlık sitelerine ve uygulamalarına entegre görüntülü sohbetlerin popülaritesi arttı

Tinder, Badoo, Mamba, Bumble ve diğer birçok arkadaşlık platformu, uygulamalarında ve web sürümlerinde görüntülü sohbet işlevini çoktan uygulamaya koymuştur. Koronavirüs olmasaydı, yakın zamanda böyle bir işlevsellik görmezdik. Pandemi sırasında görüntülü arama hizmetlerinin — Zoom, Discord, Skype ve diğerleri — popülaritesi arttı. Arkadaşlık platformu geliştiricileri, yeni trendin etrafında hızla yollarını bulup ve hizmetlerine hızlı bir şekilde görüntülü sohbetler eklemiştir. Ancak görüntülü iletişim yoluyla çevrimiçi arkadaşlık için ayrı platformlar da vardır: omegle.com, chatrandom.com, videochat-tr.com ve diğerleri. Birçok yönden, cam to cam sohbet işlevinin aslında test aşamasında olduğu klasik arkadaşlık uygulamalarından önemli ölçüde daha iyidirler.

4. Yapay zekanın aktif kullanımı

Yapay zeka dünyasındaki son gelişmelerin arkadaşlık sektörünü de etkilemesi mantıklı. Yapay öğrenme algoritmaları yıllardır arkadaşlıkta kullanılmaktadır. Ancak mevcut durumda yapay zekanın gelişme hızı maksimuma ulaştı. Tinder kurucu ortağı Sean Rad, yapay zekanın yakında çevrimiçi tanışma yaklaşımını tamamen değiştireceğini söyledi. Ve şimdiden, onun yardımıyla, algoritmalar onlarca ve hatta yüzlerce parametreye dayanarak ideal çifti daha iyi seçmektedir. Ve rastgele kameralı sohbetler bölümünde, yapay zeka, uygunsuz kullanıcı davranışlarını tespit etmeyi ve moderatörlerin katılımı olmadan uzaklaştırmayı çoktan öğrendi.

5. Çevrimiçi arkadaşlığın popülerleşmesi

İnternette arkadaşlık kurmanın yeni bir trend olduğu söylenemez. Örneğin Hinge hizmetinde görüntülü toplantı özelliği uzun süredir mevcuttur. Ancak uzun bir süre neredeyse hiç kimse kullanmadı. Ve bir salgın sırasında, kelimenin tam anlamıyla "vurdu". Hinge platformunun kendisine göre, tüm kullanıcıların %64'ünden fazlası bu özelliği en az bir kez kullanmıştır. Ve sayıları hızla artmaya devam ediyor. Canlı kameralı sohbet, dünyanın her yerinden binlerce insan tarafından tercih edilmektedir.

6. Bölümlere ayrılmış ve niş arkadaşlık hizmetleri

Giderek daha fazla İnternet kullanıcısı niş arkadaşlık sitelerini tercih ediyor. En ilginçleri arasında Hater adını verebiliriz — sizinle aynı şekilde nefret eden insanları bulmak için bir uygulama; Wonder — lezbiyen ve biseksüel kızlar için; Muzmatch — Müslümanlar için vb. Onlarca hatta yüzlerce niş arkadaşlık sitesi bulunuyor. Her insan, isterse, kendisi için bir şeyler bulacaktır. Ayrıca, bu platformların çoğu ya ücretsiz ya da oldukça ucuzdur. Bu yüzden onlara ilgi son zamanlarda artıyor.

7. Tanışma sürecinde siyasi görüşlerin öneminin artması

İlginç bir şekilde, daha eski kullanıcılar arkadaşlık siteleri ve uygulamalarında politika konusunda fazla bir yorum yapmamaya çalıştı. Bu tabu bir konu değildi ama kimse çok sıkıcı görünmek ya da partnerini diğer siyasi görüşlere yabancılaştırmak istemedi. Şimdi durum tamamen net olmayan nedenlerle değişti. Örneğin, OkCupid arkadaşlık servisinin temsilcileri, 2 milyondan fazla kullanıcının gelecekteki partnerlerinin kendileriyle siyasi görüşlerini paylaşmasını istediklerini söylediği geniş çaplı bir anket yürüttüklerini belirtiyor. Ve ankete katılanların %60'ı farklı siyasi görüşe sahip biriyle görüşemeyeceklerini söyledi.

8. Sesli arkadaşlık hizmetlerinin ortaya çıkışı

Clubhouse'un akıllara durgunluk veren başarısından sonra herkes sesli iletişim işlevini benzer bir biçimde aktif olarak uygulamaya başladı: Facebook, Telegram ve diğerleri. Çevrimiçi arkadaşlık alanında da bu yönde değişimler başlamıştır. Normal profillerin ve fotoğrafların olmadığı ilginç bir Vox hizmeti bu şekilde ortaya çıktı. Kullanıcılar kendi seslerini kaydeder, başkalarının kayıtlarını dinler, beğenir, birbirlerini tanır ve kendilerine uygun bir formatta iletişim kurmaya devam ederler. Muhtemelen, yakın gelecekte birçok Vox benzerini göreceğiz.

Özetleyelim

Hiçbir ilerleme kaydetmeyen arkadaşlık sektörü sonunda ölü noktadan uzaklaştı. Geliştiriciler, klasik arkadaşlık hizmetlerinin artık kullanıcıya tam olarak uymadığını fark ettiler. Algoritmaları eski ve işlevleri çok sınırlıydı. Ve son olarak — iyi haber — önemli değişiklikler görüyoruz.

Ne mutlu ki günümüzde, 2020 yılındaki kadar sert kısıtlamalar yok. Yaşamak, iletişim kurmak ve yeni insanlarla tanışmak daha kolay ve rahat hale geldi. Ama yine de eski dünyanın gerçeklerinden ve sahip olduğumuz tüm fırsatlardan hala uzağız.

Koronavirüs pandemisinin olumsuz sonuçlarının yanı sıra bazı olumlu eğilimler de görmek çok sevindirici. Arkadaşlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve modernizasyonu kesinlikle bunlardan biridir. Geliştiricilerin, bugün bile bilmediğimiz yeni çözümler ve ilginç yeniliklerle bizi tekrar tekrar memnun edeceklerini umuyoruz.

Editör: Haber Merkezi