COVID-19 salgını, 10 Temmuz Cuma günü yayınlanan yeni bir BM raporuna göre, yaban hayatı suçunun sadece çevre için değil insan sağlığı için nasıl bir tehdit olduğunu gösteriyor.

2020 Dünya Yaban Hayatı Suçu Raporu, daha sonra yasadışı olarak kesilen ve satılan bazı vahşi türlerde insan ticaretinin hayvanlardan insanlara yayılan hastalıkların bulaşmasını nasıl artırabileceğini özetlemektedir.

Zoonotik hastalıklar, ortaya çıkan tüm bulaşıcı hastalıkların yüzde 75'ini temsil eder ve küresel salgına neden olan yeni koronavirüsü içerir.

Raporu hazırlayan BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin (UNODC) Genel Müdürü Ghada Waly, “Uluslar arası organize suç ağları yaban hayatı suçunun karını topluyor, ancak fiyatı ödeyen yoksullar” dedi.

Pangolinler: dünyanın en çok ticareti yapılan memelisi

Rapor, potansiyel bir koronavirüs kaynağı olarak tanımlanan pangolinler gibi vahşi türlerin ticaretini vurgulamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uzmanları, COVID-19'un hayvan kaynağını belirleme çabaları için Çin'e geliyor.

Pangolin ölçeklerinin nöbetleri 2014 ve 2018 arasında on kat arttı ve bu da onları dünyadaki en çok ticareti yapılan vahşi memeliler haline getirdi.

Son on yılda memelilerin yanı sıra sürüngenler, mercanlar, kuşlar ve balıklar da dahil olmak üzere yaklaşık 6.000 tür ele geçirildi.

Tek bir ülke, ele geçirilen gönderilerin toplam sayısının yüzde 9'unun kaynağı olarak tanımlanmamışken, şüpheli insan tacirleri yaklaşık 150 milleti temsil etmiş ve bu suçların küresel doğasını vurgulamıştır.

Yasadışı tropikal ahşap yükselişte

Raporda ayrıca yasadışı gül ağacı, fildişi, gergedan boynuzu, pangolin ölçekleri, canlı sürüngenler, büyük kediler ve Avrupa yılan balığı pazarları da analiz ediliyor.

Eğilimler Afrika fildişi ve gergedan boynuzu talebinin azaldığını gösteriyor, bu da onlar için pazarın daha önce önerilenden daha küçük olduğunu gösteriyor. Bu iki maddenin 2016 ve 2018 yılları arasında yıllık 600 milyon dolardan fazla ürettiği tahmin edilmektedir.

Bu arada, tropik parke kereste talebi son yirmi yılda önemli ölçüde artmıştır. Yasadışı Afrika gül ağacı mobilya ticareti için meşru tedarik zincirlerine bile girdi. Aynı zamanda, kaçakçıların ikame olarak kullanılabilecek diğer büyük kedi parçalarına olan ilgisinin yanı sıra kaplan ürünleri ele geçirme vakaları da artmaktadır.

Yaban hayatı ticareti de, dijital platformlar ve şifreli mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla diğer ürünlerin yanı sıra canlı sürüngenler ve kaplan kemiği ürünleri satan kaçakçıların dijitalleşmesine neden oldu.

Sınır ötesi koordinasyon kritik

UNODC , yaban hayatı suçunu durdurmanın biyoçeşitliliği ve hukukun üstünlüğünü korumak için değil, aynı zamanda gelecekteki halk sağlığı sorunlarını önlemek için de kritik olduğuna inanıyor.

Raporda, diğer tedbirlerin yanı sıra, daha güçlü ceza adalet sistemleri ve gelişmiş uluslararası işbirliği ve sınır ötesi soruşturmalara duyulan gereksinim özetleniyor.

BM ajansı başkanı Waly, “ İnsanları ve gezegeni Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda korumak ve COVID-19 krizinden daha iyi geri dönmek için yaban hayatı suçunu göz ardı edemeyiz” dedi.

“2020 Dünya Yaban Hayatı Suçu Raporu bu tehdidi uluslararası gündemde yüksek tutmaya ve hükümetlerin gerekli mevzuatı benimsemelerine yönelik desteği artırmaya ve yaban hayatı suçlarıyla mücadele için gerekli kurumlar arası koordinasyonu ve kapasiteleri geliştirmeye yardımcı olabilir.”

Editör: TE Bilisim