Korkunç ve belirsiz zamanlarda yaşıyoruz, bu nedenle COVID-19 salgını başladığından bu yana Google'ın "anksiyete" ve "panik atak" aramalarının sayısının arttığını gösteren yeni bir çalışmada şaşırtıcı değil .

Mevcut durumla ilgili bir dereceye kadar endişe olması normaldir. Ne de olsa anksiyete, sahip olduğumuz en işlevsel insani duygulardan biridir. Bizi güvende tutan, bizi tehlikeye karşı uyaran ve yanıt vermeye hazır olmak için vücudumuza sinyaller gönderen kendi yerleşik alarm sistemimiz gibidir .

Küresel salgın, dış dünyadaki tehdit ve tehlikede bir artış gördü. Sonuç olarak, alarm sistemimiz her zamankinden daha fazla devreye girer. Kendimizi tamamen güvende hissetme fırsatını nadiren buluyoruz, çünkü kendi evlerimizde bile dışarıdaki tehditler bize sürekli olarak haberler, sosyalleşmenin sınırları ve yerel kilitlenmelerle hatırlatılıyor.

Bazı kaygılar normal ve yardımcı olsa da, bazıları için günlük yaşamın her yönünü ele geçirerek ciddi bir zorluk haline gelebilir. Bu gibi durumlarda beynimiz bize her şeyin tehlikeli olduğunu söyler - süpermarkete gitmek, hatta evden çıkmak gibi en normal görevleri bile imkansız hale getirir .

Anksiyete ayrıca bazıları için paniğe veya anksiyete ataklarına yol açabilir . Bunlar, bir şeyi tehlikeli olarak yanlış yorumladığımızda olur. Tehdit ve tehlike mesajlarıyla bombardımana tutulduğumuzda veya sadece evi terk etmemiz gerektiğinde olabilir. Anksiyete seviyelerimiz yüksek olduğunda ve kontrolde hissetmediğimizde olabilirler. Bu yoğun "yanlış alarmlar" vücudumuzun gerçekten tehlikede olduğumuzu düşünmesine neden olabilir.

Vücudumuz harekete geçmeye hazırdır, adrenalin vücudumuza pompalanır ve kalp atış hızımız ve solumamız kaslarımıza ekstra oksijen pompalamak için daha hızlı hale gelir. Beynimiz bize tehlikede olduğumuzu söylüyor ve bizi güvende tutmak için panik atak şeklinde ani, yoğun bir endişe yaşıyoruz.

Panik atak sırasında , kalp çarpıntısı veya çarpma , hasta hissetme veya mide bulantısı, terleme veya sıcak hissetme, titreme, hiperventilasyon ve baygınlık gibi bazı yaygın fiziksel hisler fark edebilirsiniz .

Öleceğinizi, korkunç bir şeyin olacağını, bayılabileceğinizi veya kontrolünüzü kaybedebileceğinizi, delirdiğinizi veya mevcut durumla baş edemeyeceğinizi düşünmek gibi müdahaleci düşünceler de fark edebilirsiniz. .

Bunun sonucunda davranışlarınız değişebilir, örneğin belirli yerlerden kaçınma, tuvalete koşma, güvenliğe ulaşmak için kaçma ve sinirlenme.

Bu yoğun deneyimler korkutucu, bu yüzden insanların neler olduğunu anlamak ve başa çıkmanın yollarını bulmak için Google'a bakması şaşırtıcı değil .

Tetikleyiciler

Pek çok şey panik atağa neden olabilir ve bazen bariz bir neden yokmuş gibi hissedilir. Genellikle panik ataklar , ya belirli durumlarda ya da fobimiz olan bir şeyle karşı karşıya kaldığımızda güvensiz hissetmekle tetiklenir . Bazı insanlar toplu taşıma, uçuş veya sosyal durumlarla mücadele ederken, diğerleri için süpermarkete gitmek veya birini tetikleyen bir asansörde olmak olabilir. Vücudumuzdaki değişiklikler de panik atağı tetikleyebilir. Örneğin, çok fazla kafein içmek kalp çarpıntısına neden olabilir ve bu da panik atağa neden olabilir.

Şüphesiz pandeminin birçok tetikleyicisi de vardır. Örneğin, maske takmak, kişi nefes alamayacağını hissetmeye başladığında panik atağı tetikleyebilir. Sosyal uzaklık, diğer insanları “tehlikeli” olarak görmemize neden olabilir, bu nedenle insanlara yakın olmak veya meşgul yerlerde olmak panik atağı tetikleyebilir.

Panik ataklar gerçekten aniden ve bazen uyarı yapılmadan ortaya çıkabilir. Panik atak geçiriyormuş gibi hissetmeye başlarsanız, atlatmak için yapabileceğiniz beş şey şunlardır:

  1. Nefes al . Dört saniye burnunuzdan yavaşça nefes alın ve dört saniye ağzınızdan dışarı verin. Bunu birkaç kez yapın.
  2. Dikkat dağıtıcı şeyler bulun. 3,000'e 6'dan geriye sayın. Bir web sayfası açın ve sayfadaki tüm "Ts" sayısını sayın. Bir resme veya tabloya odaklanın ve renkleri veya şekilleri sayın. Beyninizin gerçekten dikkatinin dağılması önemlidir.
  3. Kendinizi rahatlatın. Genellikle düşüncelerimize güveniriz, ancak panik atak sırasında dünyayı tehlikeli olarak yanlış yorumladığımızı unutmayın. Kendinle konuş. Kendinize güvende olduğunuzu ve iyi olacağınızı söyleyin.
  4. Topraklama . Kendinizi buraya ve şimdi topraklayın. Tarih ve saat nedir? Çevrenizde ne fark ediyorsunuz? Ne duyabilir, koklayabilir, dokunabilir ve görebilirsin?
  5. Kendinizi rahatlatın. Biraz müzik dinleyin, bir şeker alın, mendil üzerinde güzel bir koku taşıyın veya tüm dikkatinizi üzerine yoğunlaştırabileceğiniz bir nesneyi yanınızda bulundurun. Bunlar, kendinizi topraklanmış hissetmenize yardımcı olmak ve panik atağın olmasını önlemek için endişeli hissetmenize neden olan bir duruma girmeden önce kullanmanız özellikle yararlıdır.

İlk kez panik atak geçirdiğinizi fark ederseniz veya daha sık hale geliyorsa, Anksiyete ve panik ataklarınızda size yardımcı olacak birçok kendi kendine yardım materyaline erişebilirsiniz, Kendi Kendine Yardım Edin , NHS ve Klinik Müdahaleler Merkezi .

Ancak, gerçekten zorlandığınızı fark ederseniz, doktorunuzla konuşun. Onlar için sevk edebilir Bilişsel Davranışsal Terapi veya yardım için danışmanlık size anksiyete yönetmek ve panik.

Jenn Cooper

Danışmanlık Psikolojisi Öğretim Görevlisi, Glasgow Caledonian Üniversitesi

Editör: TE Bilisim