Papa Francis Pazar günü yaptığı açıklamada, Kanada'daki yerli öğrenciler için eski bir Katolik okulunda 215 çocuğun kalıntılarının bulunmasından dolayı acı çektiğini ve yerli halkların haklarına ve kültürlerine saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Ancak Francis , bazı Kanadalıların talep ettiği doğrudan özür dilemedi. İki gün önce, Kanada Başbakanı Justin Trudeau , Katolik Kilisesi'nin birçok okulun yönetimindeki rolü için sorumluluk alması gerektiğini söyledi .

Aziz Petrus Meydanı'nda haftalık kutsama töreni için hacılara ve turistlere konuşan Francis, Kanadalı siyasi ve Katolik dini liderleri, bulguya ışık tutmak ve uzlaşma ve şifa aramak için “kararlılıkla işbirliği yapmaya” çağırdı.

Francis, “şok edici haberlerle travma geçiren Kanada halkına” yakın hissettiğini söyledi.

Yatılı okullar 1831 ve 1996 yılları arasında faaliyet gösteriyordu ve hükümet adına bir dizi Hıristiyan mezhep tarafından yönetiliyordu. Çoğu Katolik Kilisesi tarafından yönetiliyordu.

1978'de kapatılan British Columbia'daki Kamloops Kızılderili Konut Okulu'ndaki çocukların kalıntılarının geçen ay keşfi , eski yaraları yeniden açtı ve Kanada'da bilgi eksikliği ve hesap verebilirlik konusunda öfkeyi körükledi .

Francis, Pazar günü öğle saatlerinde halka yaptığı olağan konuşmasında, "Kanada'dan 215 çocuğun kalıntılarının üzücü bir şekilde keşfedildiği haberini üzüntüyle takip ediyorum." Dedi.

Francis, “Şok edici haberle travma geçiren Kanada halkına yakınlığı ifade etmek için Kanada'daki Katolik kilisesine katılıyorum” dedi. "Bu üzücü keşif, geçmişin acılarının ve acılarının farkındalığını artırıyor."

Francis, "Siyasi ve dini otoriteler, bu üzücü olaya ışık tutmak ve bir iyileşme yoluna girmek için kararlılıkla işbirliğine devam etsinler" dedi.

“Bu zor anlar, hepimiz için sömürgeci modelden uzaklaşmamız ve tüm oğulların ve kızların haklarının ve kültürel değerlerinin tanınmasında diyalog ve karşılıklı saygı içinde yan yana yürümemiz için güçlü bir hatırlatmadır. Kanada" dedi.

'Kültürel soykırım'

Yatılı okul sistemi yaklaşık 150.000 çocuğu zorla evlerinden ayırdı. 2015'te Kanada Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun “kültürel soykırım” olarak adlandırdığı olayda, birçoğu istismara, tecavüze ve yetersiz beslenmeye maruz kaldı.

Kalabalıktan sessizce kendisine katılmalarını istemeden önce, “Kanada'nın yatılı okullarında ölen tüm çocukların ruhlarını Rab'be övelim ve Kanada'nın aileleri ve yerli toplulukları için dua edelim” dedi. namaz.

Son okulların kapanmasından 17 yıl sonra papa seçilen Francis, Kilise'nin Amerika'daki sömürgecilikteki rolü için şimdiden özür diledi.

Ancak ülkeleri ziyaret ederken ve yerli halklarla konuşurken çoğunlukla doğrudan özür dilemeyi seçti. Kanada'ya papalık ziyareti planlanmamıştır.

2015 yılında Bolivya'yı ziyaret eden Francis, “Tanrı adına Amerika'nın yerli halkına karşı işlenen birçok büyük günahtan” dolayı özür diledi.

Cuma günü Trudeau, Kilise'yi "sessiz" olduğu ve "adım atmadığı" için kınadı ve resmi olarak özür dilemeye ve ulusunun eski kilise tarafından yönetilen yerli yatılı okul sistemindeki önemli rolü için değişiklik yapmaya çağırdı. Francis ile 2017'de Vatikan'da bir araya geldiğinde, ondan “özür dileme ve kayıtları erişilebilir hale getirme konusunda ilerlemesini” istediğini kaydetti.

Ancak Trudeau, "Hala Kilise'den, muhtemelen Kanada'daki Kilise'den direniş görüyoruz" dedi.

Editör: TE Bilisim