Her gece uyuduğumuzda, bilinçli olarak yaratmadığımız bir hikayenin baş kahramanı olduğumuz beynimiz tarafından yaratılan sanal bir dünyada birkaç saat geçiriyoruz. Başka bir deyişle, rüya görürüz.

Çoğu insan için rüyalar çoğunlukla hoştur, bazen olumsuzdur, genellikle tuhaftır, ancak nadiren korkutucudur. Yani, eğer hiç hatırlanırlarsa. Yine de insanların yaklaşık %5'i için son derece akılda kalıcı ve korkunç kabuslar (uyanmanızı sağlayan kötü rüyalar) haftalık hatta her gece gerçekleşir.

Son araştırmalar, Parkinson hastalığı olan kişilerin, hastalığı olmayan kişilere göre daha sık kötü rüyalar ve kabuslar gördüklerini göstermiştir. Araştırmalar , Parkinson hastalarının %  78'inin haftada bir kabus gördüğünü gösteriyor.

2021'de yaptığım bir araştırma, yeni Parkinson teşhisi konan ve “ agresif veya aksiyon dolu ” içerikli tekrarlayan rüyalar yaşayan kişilerin, teşhislerini takip eden yıllarda agresif rüyaları olmayanlara göre daha hızlı hastalık ilerlemesine sahip olduklarını buldu. Bu nedenle, çalışmam, benzer çalışmaların yanı sıra , Parkinson hastalarının rüyalarının gelecekteki sağlık sonuçlarını öngörebileceğini kuvvetle önermektedir.

Bu beni meraklandırdı, Parkinson hastası olmayan insanların rüyaları da gelecekteki sağlık sonuçlarını öngörebilir mi? The Lancet'in eClinicalMedicine dergisinde yayınlanan son çalışmam, yapabileceklerini gösteriyor. Spesifik olarak, ileri yaşlarda sık sık kötü rüyalar veya kabuslar görmenin, aksi takdirde sağlıklı insanlarda yakın olan Parkinson hastalığının erken uyarı işareti olabileceğini gösterdi.

Bağımsız olarak yaşayan 3.818 yaşlı erkekten 12 yıl boyunca verileri içeren büyük bir ABD araştırmasından elde edilen verileri analiz ettim. Araştırmanın başında erkekler, biri kötü rüyalar hakkında bir soru içeren bir dizi anket doldurdu.

Haftada en az bir kez kötü rüyalar bildiren katılımcılar, çalışmanın sonunda, Parkinson teşhisi konma olasılıklarının daha yüksek olup olmadığını görmek için ortalama yedi yıl boyunca takip edildi.

Bu dönemde 91 kişiye Parkinson teşhisi kondu. Çalışmanın başında sık sık kötü rüya gördüğünü bildirenlerin Parkinson hastalığına yakalanma olasılığı, bu rüyayı bir haftadan az görenlere göre iki kat daha fazlaydı.

Şaşırtıcı bir şekilde, tanıların önemli bir kısmı çalışmanın ilk beş yılında gerçekleşti. Bu dönemde, sık sık kötü rüya gören katılımcıların Parkinson hastalığına yakalanma olasılığı üç kattan fazlaydı.

Yıllar önce

Bu sonuçlar, bir gün Parkinson hastalığı teşhisi konacak yaşlı yetişkinlerin , Parkinson'un titreme, sertlik ve hareket yavaşlığı gibi karakteristik semptomlarını geliştirmeden birkaç yıl önce kötü rüyalar ve kabuslar görmeye başlayabileceğini göstermektedir.

Bir bardak su içebilmek için bileğini sabitlemek için tutan kadın.
Parkinson'un belirtileri arasında titreme, sertlik ve hareket yavaşlığı bulunur. CGN089/Deklanşör

Çalışma aynı zamanda rüyalarımızın beyin yapımız ve işlevimiz hakkında önemli bilgiler ortaya çıkarabileceğini ve sinirbilim araştırmaları için önemli bir hedef olabileceğini kanıtlayabilir.

Bununla birlikte, bu çalışmada sık sık kötü rüyalar gören 368 erkekten sadece 16'sının Parkinson geliştirdiğini vurgulamak önemlidir. Parkinson nispeten nadir görülen bir durum olduğundan, sık sık kötü rüyalar gören çoğu kişinin hastalığa yakalanması pek olası değildir.

Yine de, gündüz aşırı uyku hali veya kabızlık gibi bilinen diğer Parkinson risk faktörlerine sahip olanlar için bulgu önemli olabilir. Sık görülen kötü rüyalar ve kabusların (özellikle sonraki yaşamda aniden başladıklarında) Parkinson'un erken bir göstergesi olabileceğinin farkında olmak, daha erken teşhis ve daha erken tedaviye yol açabilir. Bir gün doktorlar, Parkinson hastalığının gelişmesini durdurmak için müdahale bile edebilirler.

Ekibim şimdi Parkinson hastalarındaki rüya değişikliklerinin biyolojik nedenlerini incelemek için elektroensefalografiyi (beyin dalgalarını ölçmek için bir teknik) kullanmayı planlıyor. Bu, aynı anda kötü rüyaları tedavi edebilecek ve aynı zamanda durumu geliştirme riski taşıyan kişilerde Parkinson'un başlamasını yavaşlatabilecek veya önleyebilecek tedavileri belirlememize yardımcı olabilir.

Abidemi Otaiku

NIHR Academic Clinical Fellow in Neurology, University of Birmingham

Editör: TE Bilisim