KORONAVİRÜSE KARŞI GELECEK AŞIYA ERİŞİM ÜCRETSİZ OLMALI

Parti communiste du Québec (PCQ-PCC) (Kanada Komünist Partisi) yayınladığı bildiride; “Pandemi, sağlık hizmetlerinin evrensel insan hakları olarak tanınmasını ve sağlık sistemlerimize özel müdahalenin kaldırılmasını talep etmektedir” açıklamasında bulundu.

Bildiride son süreçte yaşananlara dikkat çekilerek alternatif çözüm yollarına ilişkin öneriler sıralandı.

Yayınlanan bildiri şu şekilde;

“Bugün işçiler ve sendika hareketi 1920'lerden ve 1930'lardan beri hiç görülmemiş zorluklarla karşı karşıyadır: Hala aşısı olmayan bir salgın, milyonlarca insanı bırakan bir ekonomik kriz 'İşsiz bireyler ve artan savaş tehlikesi, bu kez dünyayı yok edebilecek nükleer ve konvansiyonel silahlarla. Bu ifadeye, gezegeni yaşanmaz hale getirebilecek bir iklim krizi de eklendi.

Ancak rotayı değiştirmek için, sendika, demokratik ve halk hareketleri, bizi uçurumun eşiğine götüren işverenlerin gerici yol haritasını sona erdirmek ve tersine çevirmek için kararlı adımlar atmalıdır. Parlamentoyu işverenlerin gücüne saldırmaya zorlamak için de büyük çaplı eylemler gerekiyor.

Pandemi, sağlık hizmetlerinin evrensel insan hakları olarak tanınmasını ve sağlık sistemlerimize özel müdahalenin kaldırılmasını talep etmektedir. 

Kanada'da sağlık sistemi uyuşturucu, diş, göz ve psikiyatrik bakımı kapsayacak şekilde genişletilmeli ve aynı zamanda uzun vadeli bakımı (ölümlerin% 82'sinin meydana geldiği yer) - 30 yıl önce önerilen şey Romanow Komisyonu tarafından. İlaçları yüksek fiyatlarla satmaktan kâr sağlayan ilaç yetkisi sahipleri kamulaştırılmalı ve yeni koronavirüse karşı gelecek aşıya erişim ücretsiz olmalı ve bir insan hakkı olarak görülmelidir.

Ekonomik kriz (salgının neden olduğu, ancak kapitalizmin koşullarının bir sonucudur) en büyük şirketler ve “süper zenginler” için muazzam kârların kaynağı olmuştur. Elon Musk'ın serveti bu yıl 57 milyar dolar, Jeff Bezos'un serveti 73 milyar dolar arttı. 7 milyon insan (Kanada'nın işgücünün üçte biri) işsiz ve zor durumda kaldığından, finans piyasaları 1 Nisan'dan bu yana% 30 büyüdü ve sömüren azınlık için büyük faydalar sağladı. bu aynı dönemde.

“Hepimiz aynı gemide” değiliz!

Toronto Üniversitesi Rotman İşletme Okulu'nda tarihçi olan Dimitry Anastakis'e göre "eşitsizlik bugün 1920'lerde olduğundan daha büyük." Bugün, Kanadalıların en zengin% 20'si ülke ekonomisinin% 67,4'ünü kontrol ederken, en yoksul% 20'si borç yükü altında. İşçi sınıfının gerçek ücretleri 1975'ten beri artmadı. Biz hiçbir şekilde “hepimiz aynı gemide” değiliz!

Sorun: neoliberal serbest ticaret politikaları, özelleştirmeler ve kuralsızlaştırmalar, şirketler için vergi indirimleri, sendika ve demokratik haklara yönelik saldırılar, ardından askeri ve polis harcamalarında muazzam artış.

CO2 emisyonlarını azaltmayı başaracağız.

Çözüm: İşletmeler ve en zenginler üzerindeki vergileri artırarak, askeri bütçeyi azaltarak, iş yaratmayı, bir pan-Kanadalı kamu ve evrensel kreş sistemi dahil olmak üzere kamu hizmetleri ve sosyal programları finanse ederek ve orta öğretim sonrası çalışmalar için ücretsiz eğitim. Buna, ülke çapında uygun fiyatlı sosyal konutların inşası ve ikincil katma değerli sanayinin genişletilmesi de ekleniyor. Katranlı kum kuyularını da kapatmalıyız, petrol şirketlerini belirtmeli ve bu sektördeki işçilerin yeni bir sektörde, yenilenebilir enerji sektöründe yine kamu kontrolü altında iş bulmalarını sağlamalıyız. Bu süreçte CO2 emisyonlarını azaltmayı başaracağız.

Demokratik ve sendikal hakların güçlendirilmesi çözümün bir parçasıdır

Buna ek olarak, maaşların ve emekli maaşlarının artırılması, 40 saatlik ücretli 32 saatlik çalışma haftası başlatılması ve garantili bir yıllık uygulanabilir gelirin oluşturulması - sadece yetersiz bir gelir sağlayan sosyal yardım değil. geçim. NAFTA 2.0'ı (WUSA) ve Kanada'nın sanayisizleşmesinden, birçok iş kaybından sorumlu olan ve ülkenin ücretleri üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam eden şirketler için özel olarak hazırlanmış tüm ticaret anlaşmalarını bırakın, ama aynı zamanda kıtadan.

İstihdam Sigortasını kısa vadeli bir çözümü temsil etmeyecek, ancak ilk iş arayanlar da dahil olmak üzere tüm iş arayanlar için erişilebilir kılacak şekilde reform yapmalıyız. ve bu, işsizlik dönemlerinin tamamı boyunca, önceki ücretlerinin% 90'ı oranında.

Demokratik ve sendikal hakların güçlendirilmesi de çözümün bir parçasıdır, özellikle müzakerelerde özgürlüğü, grev hakkını, toplanma ve bir İş Kanunu aracılığıyla örgütlenme hakkını garanti altına alarak. Borsadan işten çıkarmalar yasaklanmalı ve iflas durumunda ücretler ve emekli maaşları korunmalıdır.

Polis, yaptırım hakkıyla birlikte katı bir demokratik denetim altına alınmalıdır.

Savaş tehlikesi ve çevre felaketi aynı zamanda madencilik ve petrol şirketlerinin kapitalist kârları ve askeri-sanayi kompleksiyle de bağlantılıdır. Doğal kaynakların ve enerji kaynaklarının kamu mülkiyeti ile NATO'dan çekilmenin temel taşı olduğu bir dış politika ve barış ve silahsızlanma politikası, istihdam yaratma ve sosyal yatırım yapma ve ayrıca daha güvenli ve daha güvenli bir dünya.

Halkın yararına bir iyileşme için gerekli unsurlar sır değildir. Çoğunlukla, bu politikalar Kanada İşçi Kongresi belgelerinde yer almaktadır. Aynı zamanda UNIFOR ve Quebec sendikalarında da var. Eksik unsur mücadeledir ve bugün sendikal hareket için en büyük zorluk budur.

İşçiler bu mücadelede birleşmeli

İşverenlerle ve sağcı hükümetlerle işbirliği yapmak yerine, sendikal hareket, patronlara ve gericiliğe karşı bu mücadelede, feminist hareket, gençler, öğrenciler dahil olmak üzere demokratik ve popüler hareketlerle ittifak kurmalıdır. işsiz ve örgütsüz, ırkçı nüfus, yerli uluslar, göçmenler, yaşlılar, küçük çiftçiler ve küçük girişimcilerle kısacası bu gerici politikaların kurbanları.

İşçiler bu mücadelede birleşmeli ve önümüzdeki savaşta savaşmak ve bu popüler canlanmayı kazanmak için onları popüler bir koalisyonda birleştirmek Kanada'daki işçi hareketinin rolüdür. Sendikal hareket, bizim için ve gelecek nesiller için daha iyi bir gelecek için halk kitlelerinin mücadelesini birleştirebilen ve yönetebilen bir eylem kapasitesinden yararlanmaktadır. Kilidini açmanın tam zamanı!” 07.09.2020

Merkez Yürütme Kurulu,

Kanada Komünist Partisi

Editör: TE Bilisim