HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz; “İnsanlar üzerinde pek çok zararlı etkilere sahip tarım ilaçlarının Türkiye’de yaygın olarak kullanılmasının tarım politikaları açısından uygun olduğunu düşünüyor musunuz? Bu ilaçların kullanımını engellemek için yaptığınız çalışmalar nelerdir?” sorularını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Kemal PEKÖZ soru önergesi ile ilgili açıklamasında; “Basında yer alan haberlere göre; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, yaklaşık 150 tarım üreticisi üzerinde yaptığı saç analizlerinde çiftçilerin ağız, deri ya da solunum yoluyla vücuda alınan tarım ilaçlarına kronik olarak maruz kaldığını belirlemiştir. Doç. Dr. Dağlıoğlu yaptıkları son çalışmayla Çukurovalı çiftçilerin bu kimyasallara yoğun olarak maruz kaldıklarını ve yasaklı ilaçların kullanımına rastladıklarını da belirtmiştir” dedi.

Açıklamasının devamında şu soruları sordu;

1.Söz konusu çalışma verilerinden hareketle Çukurova bölgesinde bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?

2.Türkiye’de hangi tarım ilaçları kullanılmaktadır?

3.Bakanlık olarak tarım ilaçlarının kullanımı ile ilgili aldığınız önlemler nelerdir?

4.İnsanlar üzerinde pek çok zararlı etkilere sahip tarım ilaçlarının Türkiye’de yaygın olarak kullanılmasının tarım politikaları açısından uygun olduğunu düşünüyor musunuz? Bu ilaçların kullanımını engellemek için yaptığınız çalışmalar nelerdir?

5.Bakanlığınız tarafından Türkiye’de zirai etkinliklerde kullanılan tarım ilaçlarının zararlı olup olmadığını tespit etmek amacıyla düzenli olarak denetim yapılmakta mıdır? Eğer yapılmakta ise bu denetimin sonuçları nelerdir?

Editör: TE Bilisim