ABD Savunma Bakanlığı (DoD) Salı günü yaptığı açıklamada, Ortak Girişim Savunma Altyapısı (JEDI) olarak adlandırılan 10 milyar dolarlık, 10 yıllık ticari sözleşme talebinin iptal edildiğini ve özel sektörden gelişmiş “ “geleneksel olmayan savaş alanları” için bulut ekosistemi”.

DoD, “Gelişen gereksinimler, artan bulut iletişimi ve sektördeki ilerlemeler nedeniyle JEDI Bulut sözleşmesinin artık ihtiyaçlarını karşılamadığını” belirlediğini “Ortak Kurumsal Savunma Altyapısı Bulut Sözleşmesinin Geleceği” başlıklı bir basın açıklamasında belirtti.

Savunma Bakanlığı açıklaması, departmanın "taktik uçta, ölçekte çalışan üç sınıflandırma seviyesinin tümünde kurumsal çapta, ticari bulut hizmetleri için karşılanmamış bulut yetenek boşluklarına sahip olmaya devam ettiğini" söylemeye devam etti.

JEDI için orijinal sözleşme talebi 2018'in başlarında yayınlandı. Proje, Savunma Bakanlığı'nın tüm departmanlardaki ağları ve veri merkezlerini konsolide ederek BT ​​altyapısını modernize etmesine yardımcı olacak tek bir bulut bilişim hizmetleri şirketine verilecek tek kaynaklı bir teklif olarak tanımlandı. . O zaman, şirket ABD askeri istihbarat devleti ile diğer büyük bulut bilişim ihalelerini kazandığı için sözleşmenin Amazon'a verileceği ortaya çıktı.

Amazon ile işlemlerin sonuçlanmasını edemeden Ancak, zamanın Cumhurbaşkanı Donald Trump müdahale ve Microsoft ile imzalanacak sözleşme zorla Şubat 2020 yılında, Amazon dava Ekim 2019 yılında ve bir yargıç bir emir empoze Microsoft ile anlaşma üzerinde. JEDI sözleşmesiyle ilgili anlaşmazlık, Biden başkan olarak yemin ettiğinde çözülmedi.

Göre New York Times , ismi açıklanmayan Biden Beyaz Saray yetkilisi idaresi “hızla JEDI'ı üzerinde masraflı argümanlar sistem en kısa sürede dağıtılacağı gibi modası geçmiş olacağını, böylece uzun olmuştu sonucuna olduğu bir inceleme başladı.” Dedi

Kurumsal medya, son derece kazançlı JEDI sözleşmesi üzerine Oracle gibi diğerlerinin yanı sıra Amazon ve Microsoft arasındaki üç yıllık savaşa odaklanırken, Savunma Bakanlığı basın açıklaması bu konuda hiçbir şey söylemiyor. Bunun yerine Pentagon bildirisi, bulut bilişim ihtiyaçlarının “sadece son yıllarda geliştiğini” söylüyor.

Savunma Bakanlığı basın açıklamasında, Pentagon Bilişim Kurulu Başkanı vekili John Sherman, "JEDI, Departman'ın ihtiyaçlarının farklı olduğu bir zamanda geliştirildi" ve "bulut konuşmamız daha az olgunlaştı" diyen John Sherman'dan alıntı yapıyor. Sherman, “DoD içindeki bulut ekosisteminin evrimi ve görevi yürütmek için birden fazla bulut ortamından yararlanmak için kullanıcı gereksinimlerindeki değişiklikler, ortamımız ilerledi ve hem geleneksel hem de olmayan alanlarda hakimiyet elde etmek için yeni bir yol garanti ediliyor” diyerek devam ediyor. -geleneksel savaş alanları.”

Bilgisayar ve bilgi sistemlerinin hızla gelişmesiyle – özellikle kablosuz ağlar arasında veri iletiminin hızı ve yapay zekanın ve “sinirsel” işlemenin gelişmesiyle birlikte robotik ve insansız hava araçlarının (drone) pratik uygulamasıyla – teknik ayrıntılar JEDI sözleşmesi artık tamamen güncel değil. Pentagon, her cihazın ve aygıtın İnternet ile akıllı bağlantısı olan Nesnelerin İnterneti'nin (IoT) büyümesinin, ABD ordusunun mevcut altyapısının onu işleme kapasitesini aştığını kabul etti.

Savunma Bakanlığı, JEDI yerine, "çoklu bulut/çok satıcılı bir Belirsiz Teslimat-Belirsiz Miktar (IDIQ) sözleşmesi olacak" Ortak Savaş Savaşçısı Bulut Yeteneği (JWCC) adlı yeni bir teklif talebi yayınlıyor. Bir Wikipedia açıklamasına göre, IDIQ sözleşmeleri yalnızca minimum harcama tutarları ve hükümetin “belirli bir minimumun üzerinde, sözleşme süresi boyunca ihtiyaç duyacağı kesin malzeme veya hizmet miktarlarını önceden belirleyemediğinde” kullanılır.

Bunun anlamı, Pentagon'un ABD ordusunun tüm departmanlarında merkezi bir bulut bilgi işlem platformu tedarikini o kadar stratejik olarak görmesidir ki, süresi bilinmeyen bir grup özel sektör teknoloji tekeli ile açık uçlu bir anlaşmaya girmeye hazırdır. bilinmeyen bir maliyet Basın açıklaması, hem Amazon hem de Microsoft'un yeni talepte yer alacağını söylüyor.

Savunma Bakanlığı beyanı, "bulut hizmeti sağlayıcıları" Amazon, Microsoft ve diğerlerinin teknolojisinin geliştirilmesiyle birlikte "bulut iletişiminin" olgunlaşmasına katkıda bulunan iki özel girişime atıfta bulunuyor. ABD ordusunun bulut bilişim ihtiyaçlarının son yıllarda “Ortak Tüm Alan Komuta ve Kontrol (JADC2) ve Yapay Zeka ve Veri Hızlandırma (ADA) girişimi gibi çabalarla arttığını söylüyor.

JADC2 girişimi en az 18 aydır geliştirilmektedir. Kasım 2020 tarihli bir DoD News raporu, JADC2'nin “savaş işi” olduğunu ve Pentagon'un “tüm alanlarda, komutlarda ve hizmetlerde sensörleri nişancılarla birleştirme” çabası olduğunu belirtiyor. Örneğin raporda, “Bir tehdidin Hava Kuvvetlerine ait insansız hava aracı tarafından algılanabileceği, ancak buna karşı en iyi silahın denizden atılan bir Donanma füzesi olabileceği” veya “Bir piyade taburundan gelen ateş çağrısına tüple cevap verilebilir” deniyor. topçu, roket topçusu, deniz topçu ateşi, herhangi bir hizmetten yakın hava desteği veya başka bir şey. ”

Savunma Bakanlığı Haber raporu Genelkurmay için iletişim sistemlerini çalıştırır Deniz Piyade Korgeneral Dennis A. Crall, bir röportaj içerir. Crall, JADC2 için “Ölümcüllüğü artırıyor mu? Cevap evet olmalıdır. [JADC2] bizi daha ölümcül yapıyor. Biz bir savaş örgütüyüz. Bunun yapmak için tasarlandığı şey bu.”

Yapay Zeka ve Veri (ADA) girişimi Pentagon tarafından bu yılın 22 Haziran'ında Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks tarafından duyuruldu. Video akışı aracılığıyla on dakika boyunca konuşan Hicks, ABD ordusu için stratejik bir endişe olarak yapay zekanın önemini vurguladı: “Yapay zekaya hazır bir departmanın önemli bir parçası, güçlü bir veri temelidir. Veri, algoritmik modellerin oluşturulmasını sağlar ve doğru verilerle kavramları ve fikirleri alıp gerçeğe dönüştürebiliriz.” Başka bir deyişle, ABD emperyalist savaşının geleceği, bu ileri teknolojilerin ustalığına bağlıdır.

Hicks, ADA girişiminin “11 muharip komutanlığın tümüne gönderilecek operasyonel veri ekiplerinin” oluşturulmasını içerdiğini açıkladı. Ekipler "karar verme sürecini bilgilendiren veri akışlarını hızla çalışacak, kataloglayacak, yönetecek ve otomatikleştirecek."

Çarşamba günü, Washington Post , savaşta yapay zekanın gelecekteki bir ihtimal olmadığını söyleyen bir makale yayınladı, çünkü “kendileri için düşünen füzeler, silahlar ve insansız hava araçları zaten savaşta insanları öldürüyor ve yıllardır var.” Mesaj makale Libya ve saldırıya askerler “sadık“ne bir hedefin gibi görünüyor kendi başlarına karar vermek araziyi taramak için kamera ve yerleşik bilgisayar”ABD askeri ile Quadcopter uçağı filosu gönderdi hangi Haziran 2020 yılında bir sahne anlatılmaktadır güçlü adam Khalifa Hefter” dedi ve kaçarken onları avladı.

Yapay zeka donanımlı insansız hava araçlarıyla yürütülen bir diğer savaş, Türkiye'nin sınır devriyesi için aynı dörtlü helikopterlerle donatıldığı Suriye'de. Mesaj raporu Türk ordusu olduğunu söylüyor “otonom bir alan ve otomatik pike yaparak bombalamak düşman radar sinyallerini devriye uçağı.” Bu insansız hava araçları, “ABD ordusu tarafından Irak, Afganistan ve diğer çatışmalarda yaygın olarak kullanılan” uzaktan kumandalı insansız hava araçlarının daha küçük bir versiyonudur, ancak füzeleri fırlatmak için uzaktan kumanda kullanan insanlar yerine, dörtlü helikopterler yerleşik mühimmat ve uçağa sahiptir. hedeflerine girerler ve çarpma anında patlarlar.

Pentagon'un birincil kaygısı, Rusya ve Çin gibi uluslararası rakipler üzerinde teknolojik üstünlüğü korumaktır. New York'taki New School'da profesör ve Uluslararası Robot Silah Kontrolü Komitesi'nin kurucularından Peter Asaro'ya göre, “İleri ordular bu teknolojilerin sınırlarını zorluyor. Hızla çoğalacaklar.”

Kevin Reed

Editör: TE Bilisim