"19 Ocak 2023 gecesi Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Duhok’tan gelen bir araca Mardin’de gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu 5 insan yaşamını yitirmiştir. Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında 5 kişi gözaltına alınmış ve 4 kişinin “gece vakti yağma, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, birden fazla kişi tarafından silahla yağma” gibi çeşitli suçlamalarla tutuklandığı Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kamuoyuna duyurulmuştur.

Zanlıların beyanlarından ve kamuoyuna yansıyan bilgilerden de kolaylıkla anlaşılacağı üzere bahse konu olay, sıradan bir gasp-cinayet olmaktan ziyade örgütlü, planlı ve karanlık yanlara sahiptir."

HDP Mardin Milletvekili Pero DUNDAR, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi.

Mardin Milletvekili Pero DUNDAR, soru önergesinde şu ifadelre yer verdi.

19 Ocak 2023 gecesi Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Duhok’tan gelen bir araca Mardin’de gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu 5 insan yaşamını yitirmiştir. Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında 5 kişi gözaltına alınmış ve 4 kişinin “gece vakti yağma, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, birden fazla kişi tarafından silahla yağma” gibi çeşitli suçlamalarla tutuklandığı Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kamuoyuna duyurulmuştur.

Zanlılardan birisi ifadesinde saldırıdan önce kendilerini “derin devletçi” olarak tanıtan kişiler tarafından tehdit edildiğini “(...)beni Tolga, Mehmet ve Uğur adında kişiler aracılığıyla tehdit etti. (...) Derin devletçi olduklarını söylüyorlardı.” şeklinde belirtmiş, mezkûr Tolga isimli şahıs tarafından saldırı talimatı verildiğini vurgulamıştır. Yaşamını yitirenlerin ailelerinin kamuoyuna yansıyan açıklamalarında katledilenlerin üzerlerinde para ve telefonlarının bulunduğu, bunların alınmamasının saldırının soygun maksatlı değil planlı olduğu şüphelerini arttırdığı söylenmiştir.

Zanlıların beyanlarından ve kamuoyuna yansıyan bilgilerden de kolaylıkla anlaşılacağı üzere bahse konu olay, sıradan bir gasp-cinayet olmaktan ziyade örgütlü, planlı ve karanlık yanlara sahiptir.

Bu bağlamda;

1.      Bahse konu cinayete dair ilgili kurumlara ulaşan herhangi bir istihbari bilgi olmuş mudur? Olmuşsa gerekli önlemler neden alınmamıştır?

2.      Zanlılara cinayet emri verdiği ve “derin devletçi oldukları” iddia edilen şahıslar kimlerdir? Haklarında soruşturma açılmış mıdır?

3.      “Derin devletçi oldukları” iddia edilen şahısların herhangi bir kamu kurumu ile bağlantıları söz konusu mudur?

Editör: Haber Merkezi