Son zamanlarda birkaç uzman, Peru'nun neden dünyadaki covid-19'dan en yüksek ölüm oranına sahip olduğunu açıkladı . Bunlar arasında güvencesiz bir sağlık sistemi, sağlığa düşük yatırım, yoksulluk, yüksek kayıt dışılık ve evlerde aşırı kalabalık var.

AFP ajansı ,  100.000 kişi başına 86 ölümle, bu hafta Latin Amerika ülkesinin, Avrupa ülkesinin ölü sayısını aşağı doğru düzelttikten sonra, koronavirüsten ölümlerin küresel 'sıralamasında' Belçika'yı geçtiğini belirtti.

Peru hükümeti bu endişe verici rekoru rakamların " şeffaf " olarak açıklanmasına ve Latin Amerika'daki "en iyi" ölüm kayıt sistemlerinden birine bağlasa da, uzmanlar o ülkede neler olduğunu anlamaya yardımcı olabilecek diğer göstergelere işaret ediyor.

"Ölümleri hafife aldığımız için"

Salgının başlangıcında hükümete tavsiyelerde bulunan istatistik uzmanı Farid Matuk, ajansa verdiği demeçte, Peru'nun "ölümleri hafife aldığımız için" birinci sırada olduğunu, ancak başka nedenlerin de olduğunu söyledi. " Altyapı eksikliği, bir Devletin yokluğu ve Peru'da sosyal düzenin yokluğu " endeksin artmasına yardımcı oluyor, dedi Matuk, buna kıyasla, "Şili ve Kolombiya, sağlığa daha fazla kaynak ayırdıkları için Peru'nun gerisinde. ".

621.000'den fazla doğrulanmış vaka ve 28.277 ölümle Peru, Brezilya ve Meksika'nın arkasında yer alırken, enfeksiyon sayısı Brezilya'nın altında. Böylece, Peru rütbeleri üçüncü arasında en ölümlerle, Latin Amerika ülkeleri pandemik ve gelen En çok saniyede coronavirüs enfeksiyonları.

"Çok tehlikeli" bir sağlık sistemi

Peru Tıp Federasyonu başkanı Godofredo Talavera, "Maalesef insan kaynağından yoksun olduğumuz çok güvencesiz bir sağlık sistemimiz var, ülke çapında 16.000 uzmanımız yok " dedi.

Talavera, " Hastanelerimiz yok, sağlık merkezlerimiz yok, ilaçlarımız yok, laboratuvarlarımız yok. Birçoğu hastaneye gitme korkusuyla ya da yatak veya solunum cihazı bulamadığı için evlerinde hayatını kaybediyor." "sağlık hizmetlerinin eksikliği".

özleri, konuyla ilgili başka bir uzman, Puno Andean Bölgesi Tıp Fakültesi başkanı Dr. yıl ". Doktor , " Hastalara bakacak altyapı kapasitesine sahip değiliz, bu da mortalitenin artmasına yardımcı oldu. Yeterli YBÜ yatağımız ve ventilatörümüz yoktu " dedi.

"yeterli ekipman ve müdahale edebilecek eğitimli doktorlar olmadan "

Loreto bölgesindeki Amazon Sağlık Servisi başkanı Carlos Calampa da hastanelerin "yeterli ekipman ve müdahale edebilecek eğitimli doktorlar olmadan " pandemiyle karşı karşıya geldiği gerçeğini kınadı . Ona göre bu faktör "ölüm oranının yüksek olmasına neden olmuştur. Tarih bölge bölge tekerrür etmektedir."

Aynı şekilde, eski Peru Sağlık Bakanı Víctor Zamora, ülkenin sağlık sisteminin " karşılaştığımız sorunun boyutuna göre küçük olduğunu " ileri sürdü .

Yoğun bakım ünitelerinde evde aşırı kalabalık ve yatak takımı

Resmi veriler, Peru'nun son on yılda yaşadığı ekonomik büyümeye rağmen, nüfusunun beşte birinin yoksulluk içinde yaşadığını ve milyonlarca insanın içme suyuna bile erişemediğini gösteriyor. Ayrıca, evlerde büyük bir aşırı kalabalık, işgücünün% 70'i kayıt dışılık ve virüsün yayılmasını durdurmak için belirlenen kurallara uyulmaması var.

Bulaşıcı doktor Guillermo Contreras , " Peru nüfusunun kayıt dışılığı, sürdürülebilir geçim kaynaklarının olmaması nedeniyle işe gitmelerine neden oluyor " dedi . "Başka bir nüfus grubu önlemleri anlamıyor . Pek çok insan ellerini yıkamanın değerini, maskenin doğru kullanımını, sosyal mesafeyi anlamıyor." 

Doktor, sağlık sistemlerinin çöküşünün ve "az sayıdaki yoğun bakım ünitesi ve uzman sağlık personelinin" ölüm oranlarının artmasına katkıda bulunmak için el ele gittiğini sözlerine ekledi.

Çok ciddi bir durum

Latin Amerika ülkesi bugüne kadar emrinde , aylardır aralıksız çalışan yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) 1.600 yatağa sahip ve ücretsiz yatak eksikliği, birçok hastanın halihazırda hastanedeyken erişebildiği anlamına geliyordu . Lima merkezli uluslararası bir kuruluştan bir uzmana göre çok ciddi bir durum , YBÜ'lerde% 50 gibi yüksek ölüm oranlarının açıklaması olduğunu ekledi .

Ayrıca anonimliğini korumayı tercih eden uzman, vatandaşların tecrit tedbirlerine uymasını engelleyen aşırı kalabalığın yarattığı büyük sorunu yineledi.

Burada insanlar kendilerini izole edemezler " diye yakınıyor ve "Peru diğer ülkelerin aksine ölüleri çok iyi sayıyor."

Editör: TE Bilisim