Petrol devleri, iklim değişikliğini frenlemeye yardımcı olmak için ham petrol sondajını durdurma konusunda artan bir baskı altındalar, ancak şirketler fosil yakıtlardan kendi hızlarında vazgeçeceklerini söylüyorlar.

Değişim talebi pek çok taraftan geliyor: davalar, hissedarlar ve Uluslararası Enerji Ajansı, son zamanlarda firmalar üzerindeki öfkeyi artırdı.

Sadece geçen hafta, bir Hollanda mahkemesi Shell'e sera gazı emisyonlarını düşürmesini emretti ve yatırımcılar hissedar toplantılarını kullanarak ABD petrol devi ExxonMobil'de aktivist yönetim kurulu üyelerini görevlendirdi ve rakip Chevron'da daha derin emisyon kesintileri talep etti.

IEA, talepteki "hızlı düşüş" sayesinde hiçbir fosil yakıt aramasına veya yeni petrol ve doğal gaz sahalarına ihtiyaç olmadığını açıkladığı geçen ay endüstride şok dalgaları gönderdi.

Hükümetlerarası kuruluş, öneriyi bir raporda, dünyanın 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşması için gelecekteki tüm fosil yakıt projelerinin hurdaya çıkarılması gerektiği konusunda uyardı.

Gelişmiş ülkelere danışmanlık yapan kurum, geçmişte çevreciler tarafından arzı sağlamak için petrol yatırımları çağrısı yaparken çok çekingen davranmakla eleştirilmişti.

BP CEO'su Bernard Looney, Columbia Küresel Enerji Zirvesi'ne, raporun İngiliz enerji şirketinin stratejisiyle "çok uyumlu" olduğunu söyledi.

Ancak Looney, raporda fosil yakıtlara çok daha düşük yatırım öngörülmesine rağmen, bunun "hala petrol ve gaz yatırımı" olduğunu belirtti.

"Günün sonunda," dedi, rapor "bir kağıt parçası üzerinde bir senaryo ve dünyanın her şeyden çok ihtiyacı olan şey, belki daha az senaryo ve belki daha az tartışma ... ve daha fazla eylem."

Looney, BP'nin önümüzdeki on yıl içinde petrol ve gaz üretimini yüzde 40 azaltmayı planladığını söyledi.

- 'Geride kalmak' -

Paris'teki Sürdürülebilir Kalkınma ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü düşünce kuruluşunda enerji araştırma görevlisi olan Nicolas Berghmans, "Bu gerçekten bir ritim sorunu" dedi.

Şirketler "IEA'nın gerekli olduğunu düşündüğü kadar hızlı gitmiyorlar" ve geçişlerinde "geride kalıyorlar" dedi.

Petrol ve gaz arama çalışmaları son zamanlarda yavaşladı, ancak bu, koronavirüs pandemisinin etkilerinden kaynaklanıyor.

Geçen yıl Rusya, Türkiye ve Surinam'da devasa alanlar keşfedildi.

Danışmanlık Westwood Global Energy Group tarafından hazırlanan bir raporda, enerji geçişiyle ilgili olarak "endüstri keşif stratejisinde sistematik bir değişiklik olduğuna dair hiçbir kanıt" bulunamadı.

grup Meksika, Brezilya, Surinam ve Guyana dahil olmak üzere bu yıl arama sondaj operasyonları onlarca bekliyor.

Geçen hafta adını değiştiren Fransız enerji grubu TotalEnergies'in CEO'su, şirketin petrolden bir gecede vazgeçmeyeceğini açıkça söyledi.

CEO Patrick Pouyanne geçen hafta "radikalizme" karşı uyarıda bulunarak, "Enerji geçişinde 'geçiş' kelimesi var ve bugün yaşadığımızı herkese hatırlatmak isterim, ekonomimizin yüzde 80'i fosil yakıt enerjileriyle işliyor" dedi.

Çin ve Hindistan gibi ülkelerde petrol talebi artarken ulaşım veya ısınma için diğer enerji kaynaklarına geçmenin zaman alacağını söyledi.

Europe 1 radyosuna konuşan Pouyanne, "Petrol üretimini durdurmamız gerektiğini söylemek güzel ama artık yeterli proje veya üretim olmazsa ne olacak? Fiyatlar yükselecek."

IEA'nın tavsiyelerinin ardından petrol fiyatlarının önümüzdeki birkaç yıl içinde varil başına 100 dolara yükselmesine neden olacağını söyledi. Fiyatlar şu anda 70 doların altında.

BP, Shell ve TotalEnergies, petrol ve kömürden daha temiz olduğu için geçişlerinde gaza bahse giriyor.

Ancak IEA, 2050 yılına kadar gaz tüketiminde yüzde 55'lik bir azalma çağrısında da bulundu.

Editör: TE Bilisim