BÜKREŞ / PRAG / SOFYA - Hükümet yetkilileri Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD ilaç üreticisinin arzdaki beklenmedik kesinti nedeniyle yaşanan hayal kırıklığının artmasıyla, Pfizer'ın bu hafta bazı AB ülkelerine sunacağı COVID-19 aşılarının hacmini yarı yarıya düşürdüğünü söyledi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Andrei Baciu Reuters'e verdiği demeçte, Romanya'nın bu hafta planlanan hacminin% 50'sini alacağını ve tedariklerin ancak kademeli olarak artacağını, teslimatların Mart ayı sonuna kadar normale dönmeyeceğini söyledi.

Yetkililer, Pazartesi günü 176.000 doz alan Polonya'da da benzer bir durum olduğunu ve beklenenden yaklaşık% 50'lik bir düşüş olduğunu söyledi.

Çek hükümeti, ikinci aşı dozu başlarken aşılama kampanyasını yavaşlatarak kesintiye son haftalara hazırlanıyordu.

Sağlık Bakanı Jan Blatny Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, "Önümüzdeki üç hafta içinde açık aşı sayısının azalmasını beklemeliyiz." "Pfizer sevkiyatları bu hafta yaklaşık% 15 ve hatta önümüzdeki iki hafta boyunca% 30 azaldı" dedi.

Pfizer ve Alman ortağı BioNTech, geçen hafta söylediklerinin ötesinde kesintiler hakkında yorum yapmayı reddetti.

Bazı ülkeler bunun üstesinden gelebileceklerini umuyor. Hükümetin halk sağlığı dairesi, Norveç'in acil bir arzı olduğunu ve planlandığı gibi dozları uygulamaya devam edeceğini söyledi.

ABD'li ilaç üreticisi Bulgaristan ve Polonya'ya eksik dozların yerine geçeceğini söyledi.

Ancak Danimarka Serum Enstitüsü, bu hafta yaptığı% 50 aşı kaybının ilk çeyrekte% 10'luk bir düşüşle sonuçlanacağını söyledi.

Resmi kaynaklara göre, bölgedeki hükümetlerin hala sürpriz kesintilerden etkilendiği göz önüne alındığında, kesintiler vatandaşlarını aşılama ve 2 milyondan fazla insanı öldüren salgını ehlileştirme çabalarını baltalıyor.

İtalya Çarşamba günü Pfizer aleyhine yasal işlem yapmakla tehdit etti.

Yetkililerin İngiltere'deki AstraZeneca ve Rusya'nın Sputnik V aşılarının AB ilaç düzenleme kurumunun önünde kullanılmasını onayladığı Macaristan'da, üst düzey bir yetkili, Pfizer ve diğer aşı üreticilerinden tedariklerin planlandığı gibi olmasını sağlamak için Brüksel'e çağrıda bulundu.

Başbakan Viktor Orban'ın Genelkurmay Başkanı Gergely Gulyas, "(Avrupa) Komisyonu, Pfizer ve diğer üreticilerin malzemeleri değiştirmesini sağlamak için mümkün olan en kısa sürede harekete geçebilirse mutlu oluruz," dedi.

Sorun ticaret bloğu dışındaki ülkelere de yayıldı - Kanada, İsviçre gibi, Graubünden dağ kantonunun bu hafta Pfizer'den beklediğinden çok daha az 1.000 aşı aldığı gecikmelerle karşı karşıya.

Editör: TE Bilisim