ABD'li ilaç üreticisi Pfizer (PFE.N) , önümüzdeki beş yıl içinde ülkeye 520 milyon euro (594 milyon $) yatırım yapma planının bir parçası olarak Fransa'da antiviral COVID-19 hapı için bir üretim tesisi ekleyecek.

Karar, klinik deney verilerine göre, ciddi hastalık riski yüksek hastalarda hastaneye yatışları ve ölümleri önlemede yaklaşık %90 etkili olduğu bulunan paxlovid hapının küresel üretimini artırmaya yönelik Pfizer stratejisinin bir parçası.

Pfizer, yatırımın başlangıçta Fransız ilaç grubu Novasep tarafından işletilen bir tesiste paxlovid için aktif farmasötik bileşen (API) üretimini içereceğini ve gelecek yıl ek Novasep tesislerinin ekleneceğini kaydetti.

"Novasep, üretim ağımızda kullanılmak üzere API üretecek ve 2022'de 120 milyon tedavi kursu üretmeye yönelik genel (küresel) çabaya katkıda bulunması bekleniyor" diye ekledi.

İlaç, Aralık ayında ABD ilaç düzenleyicisinden acil durum onayı aldı ve Avrupa Birliği'nde olası izin için değerlendiriliyor.

Bir sözcü, Novasep'in güneybatı Fransa'daki Mourenx'teki tesisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel paxlovid tedarik zincirine dahil edilmesini ve üretimin 2023'te diğer Novasep tesislerini de içerecek şekilde genişletilmesini beklediğini söyledi.

Novasep, Mourenx tesisinde teknik transfer, yerinde geliştirme ve ekipman kurulum faaliyetlerinin hemen başlayacağını ve şirketin burada 40'tan fazla ek çalışanı işe almayı planladığını da ekleyerek üretim programını doğruladı.

Novasep'ten gelen üretime ilişkin tahminler sağlamak için çok erken olduğunu söyleyen Pfizer, İrlanda ve İtalya da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki diğer tesislerin de paxlovid üretimi için kullanıldığını söyledi.

Fransa'daki araştırma ve üretim yatırımlarının dökümünü vermeyi reddeden Pfizer'e göre, 520 milyon avronun bir kısmı, oradaki biyoteknoloji firmalarıyla ortaklıklar da dahil olmak üzere Fransa'da araştırmaya gidecek.

Editör: TE Bilisim