Adana Kadın Platformu: "Kadın düşmanı politikalara, erkek egemen zihniyete karşı bütün kadınları dayanışmaya; haklarımız ve hayatlarımız için mücadeleye çağırıyoruz."

ADANA KADIN PLATFORMU; "ERKEK ADALET DEĞİL GERÇEK ADALET!" BAŞLIKLI BASIN AÇIKLAMASINI HEYKELLİ PARKTA GERÇEKLEŞTİRDİ.

Kadın Platformu adına basın açıklamasını Av. Sevil Aracı Bek okudu.

Aracı; "Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet giderek artıyor. Devletin ilgili ku-rumları görevlerini yapmadığı için her gün birden çok kız kardeşimizin şiddete uğrama ya da öldürülme haberlerini alıyoruz. Adana’dan da sıklıkla şiddet ve cinayet haberleri almaya devam ediyoruz" dedi.

Adana Kadın Platformu adına Aracı sözlerine şu şekilde devam etti;

Adana’da aylarca komşusu olan bir erkeğin şiddetine uğrayan Fide Uyarlar, defalarca şikayet etmesine rağmen şikayetlerinden sonuç alamamış, zanlı durdurulamamıştı. Fide ancak, saldırıyı kameraya kaydederek sosyal med-yada paylaşınca zanlı tutuklanabildi. Yine Adana’da 9 Haziran gecesi Hilal Ş. ile birlikte yaşadığı Yusuf Gença töre bahanesi ile kurşun yağmuruna tutul-du. Yusuf Gença hayatını kaybederken Hilal Ş.’de ağır yaralandı, halen ya-şam mücadelesi veriyor. 19 Haziran günü ise Mustafa isimli şahıs eski gelini Hatice Bayram'ı miras yüzünden av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Bizce öldürü-len ve şiddet gören her kadının faili önleyici tedbirleri almayan, etkin kovuş-turma yürütmeyen ve katilleri cezasız bırakan devlettir.

Bugün burada, Pınar Gültekin’in katiline verilen ödül gibi cezayı protesto etmek ve yarın görülecek olan Tuğba Dursun davasına çağrı yapmak üzere toplandık.

Pınar Gültekin katil Cemal Metin Avcı tarafından boğularak öldürüldükten sonra varilde yakıldı ve üzerine beton döküldü. Katil Cemal Metin Avcı’ya 23 yıl hapis cezası verildi. İnfaz sistemi sayesinde katil sadece 14,5 yıl hapis ya-tıp çıkacak. Katilin suç ortakları olan ailesi ise beraat etti. Pınar Gültekin davasında verilen bu karar tüm katillere cesaret vermektedir, verilen haksız tahrik indirimi kadın cinayetlerine teşviktir.

Pınar’ın katili, faillere cinayet işlemesi için cesaret veren, İstanbul Sözleşme-si'nden çekilme kararı alanlardır. Pınar Gültekin’in faillerini ödüllendiren erkek yargıya isyandayız. Kadınları değil, katilleri koruyanlara isyandayız. Şiddete engel olmak yerine, bizim ahlakımızın peşine düşenlere isyandayız.

22 Eylül 2021 tarihinde Adana’da Burhan Dursun isimli katil, 2 çocuğunun annesi eşi Tuğba Dursun’u çocuklarının gözleri önünde, bıçakla katletmişti. Burhan Dursun, o tarihten bu yana tutuklu. Burhan Dursun hakkında "Ni-telikli eşi kasten öldürme" suçundan açılan davanın ikinci duruşması 23 Haziran Perşembe günü (yarın) Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, saat 09.50’de görülecek. Bizler Adana Kadın Platformu olarak bu davanın takipçi-si olacak, katillerin en ağır şekilde cezalandırılması için mücadelemizi sür-düreceğiz.

Kadına yönelik şiddeti durdurmak için öncelikle cezasızlık politikalarına son verilmesi, caydırıcı cezalar uygulanması, iyi hal, haksız tahrik gibi indirim nedenleri ile cezaların azaltılmaması gerekiyor. Uzaklaştırma ve koruma ka-rarlarının gereği gibi uygulanması, denetlenmesi, kadınların şiddet tehdidi altında yaptıkları başvuruların ciddiye alınması da en az cezaların caydırıcı-lığı kadar önemli. İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe konulması ve uygulanması ise kadına yönelik şiddetin engellenmesi için en başta atılması gereken adımdır. Buradan Danıştay’a da İstanbul Sözleşmesini kadınlara geri verecek bir karara imza atması çağrısını yapıyoruz.

Kadın düşmanı politikalara, erkek egemen zihniyete karşı bütün kadınları dayanışmaya; haklarımız ve hayatlarımız için mücadeleye çağırıyoruz.

Yaşasın Kadın Dayanışması!

ADANA KADIN PLATFORMU

Editör: TE Bilisim