Polonya'daki kadın hakları aktivistleri, Salı günü hükümetin her hamileliği ulusal bir veri tabanına kaydetme planını protesto ederken ve parlamento kürtajı daha da kısıtlamak için yeni bir öneriyi tartışmaya hazırlanırken, kanı simgelemek için kırmızı boya kullandılar.

Aktivistler, veri tabanının Polonya'nın sağcı yetkililerinin gebeliklerin doğumla sonuçlanıp sonuçlanmadığını takip etmesine ve kovuşturma için olası bir araç oluşturmasına izin vereceğinden korkuyorlar. Sağlık bakanı, son zamanlarda “hamilelik kaydı olmadığını” ve hükümetin kağıttan dijital dosyalara rutin bir geçiş yaptığını söyleyerek bunu reddetti.

Polonya geçen yıl zaten muhafazakar olan kürtaj yasasını kısıtladı ve kürtaja artık yalnızca tecavüz veya ensest durumlarında veya kadının hayatı veya sağlığı tehlikedeyse izin veriliyor.

Uygulamada, Polonyalı kadınlar Hollanda ve Slovakya dahil olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde kürtaj için yurtdışına seyahat ediyor ve onlara yardım eden gruplar var.

Son günlerde Varşova'da ve başka yerlerde hükümet binalarının önünde gerçekleşen protestolara öncülük eden kadın hakları hareketi Kadın Grevi'nin lideri Marta Lempart, “Bu, Polonya'da kadınlara karşı tam bir savaştır” dedi.

Parlamento Çarşamba günü Polonya'da kürtajın tecavüz ve kadın sağlığına yönelik tehlikeler de dahil olmak üzere tamamen yasaklanmasına ilişkin bir öneriyi tartışacak. “Kürtajı durdurma” yasa tasarısı, bir fetüsü yasaya göre çocuk olarak tanımlayacak ve yasa çıkarsa, kadınların kürtaj tesislerine seyahat etmesine yardımcı olan aktivistler ve kadınların kendileri cinayetten yıllarca hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirler. Cezası beş yıldan müebbet hapis cezasına kadar olabilir.

Uluslararası Planlı Ebeveynlik Federasyonu Avrupa Ağı'ndan Irene Donadio, tasarının ayrıca düşük yapan kadınları olası cezai suçlamalara ve beş yıla kadar hapis cezasına tabi tutacağını söyledi. Bunu “Polonya'daki kadınlar için bir kabus senaryosu” olarak nitelendirdi.

El Salvador gibi kürtajı cinayet olarak değerlendiren ülkelerde, düşükle hastaneye kaldırılan kadınların bazen kürtaj hapı ile kürtaj yaptırmış olma şüphesi altında kaldıklarını ve savcılar tarafından suçlanabileceğini söyledi.

Donadio, "Polonya böylesine acımasız bir karar alırsa, kadınların ve ailelerin hayatlarını mahveder" dedi.

Salı günü Uluslararası Af Örgütü, Polonyalı milletvekillerini "uğursuz bir yasa tasarısı" ve "kadınların insan haklarına yönelik zalim ve ayrımcı saldırı dalgasındaki sonuncusu" olarak adlandırdıkları tasarıyı reddetmeye çağırdı.

Öneri, milletvekillerinin işi değil, kürtaj karşıtı bir vakıf tarafından getirildi. Polonya'da, vatandaş grupları en az 100.000 imza toplarlarsa yasama önerilerini parlamentoya getirebilirler.

Parlamentoda bu hafta yapılacak ayrı bir yasa teklifi, boşanma sayısını sınırlayarak Polonya'nın doğum oranını artırmayı amaçlayan bir "Aile ve Nüfus Enstitüsü" oluşturacak. Tasarı, enstitü başkanının boşanma davalarında kovuşturma yetkilerine ve talep etme yetkisine sahip olmasını gerektiriyor. Boşanmalara izin verilmeyecek.Ajansın başkanı da hamileliklerle ilgili verilere erişebilecekti.

Yasa tekliflerinden herhangi birinin kabul edilme şansının olup olmadığı henüz belli değil.

Editör: TE Bilisim