Kampanyacılar, milletvekillerini, akademisyenleri ve aktivistleri hedef alan saldırı ve ölüm tehditlerinden sonra acil kurumsal müdahale çağrısında bulunuyor.

Yaz boyunca, Lizbon'daki ırkçılık karşıtı bir örgütün başkanı Mamadou Ba bir mektup aldı. "Amacımız her yabancıyı ve anti-faşisti öldürmek - ve siz de hedeflerimiz arasındasınız" yazıyordu. Bu mesaja bir kurşun kovanı da eşlik ediyordu. Birkaç hafta sonra, Portekiz'i terk etmesini veya sonuçlarla ailesinin yüzleşmesine izin vermesini söyleyen bir mesajla takip edildi. 

Portekiz'de aşırı sağcı ırkçı saldırılar

Ba'nın deneyimi, Portekiz'de işlenen ve Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı'nın (ENAR) “acil bir kurumsal yanıt” çağrısında bulunmasına neden olan, artan sayıda ırkçı olaydan biridir.

Bu yılın Ocak ayında siyahi bir kadın ve kızı otobüs biletleri olmadığı için saldırıya uğradı. Şubat ayında, iki Brezilyalı kadına bir Cape Verde kulübünün önünde polis tarafından saldırıya uğradı ve aynı ay Mali'de doğan Porto futbolcusu Moussa Marega, taraftarların ırkçı hakaretler bağırması üzerine bir oyunu bıraktı.

En kötü saldırı, Temmuz ayında bir Cumartesi öğleden sonra, siyah bir aktör olan Bruno Candé'nin, ENAR'ın "açıkça ırkçı bir suç" olarak tanımladığı olayda, bir adamın sırtından tüfekle altı kez vurulmasının ardından öldürülmesiyle meydana geldi.

Irkçı saldırı olarak görülen olayda öldürülmesinin ardından bir gösteri sırasında aktör Bruno Candé'yi gösteren bir pankart. Fotoğraf: Horacio Villalobos / Corbis / Getty

Örgüt, "Son aylarda Portekiz'de aşırı sağcı ırkçı saldırılarda çok endişe verici bir artış oldu ve bu da nefret mesajlarının ırksal azınlıklardan insan hakları savunucularını hedef alan daha saldırgan taktikleri beslediğini doğruladı" dedi.

SOS Racismo adlı sivil toplum örgütünün başkanı Ba, "Şiddette bariz bir artış oldu - son birkaç yılda Portekiz'de aşırı sağ terörizmin büyümesinin açık bir sonucu."

Geçen yıl, Portekiz eşitlik ve ayrımcılığa karşı komisyonu, 2018'de % 26 artışla ırkçılık vakalarıyla ilgili 436 şikayet aldı.

ENAR, Portekiz'in - komşu İspanya dahil birçok Avrupa ülkesi gibi - aşırı sağın yeniden ortaya çıktığını gördüğü Ekim'deki genel seçimlere kadar yükselişin izini sürüyor. In İspanya'nın durumda o Vox oldu ; Portekiz'de, lideri André Ventura'nın parlamentoda bir sandalye kazanan Chega (Yeter) partisi vardı.

O zamandan beri, ENAR'a göre, “aşırı sağcı aktivistler Portekiz'de beyaz olmayan insanlara karşı ırkçı saikli suçlar işlemeye cesaretlendirildi”.

Avrupa'daki Müslüman toplulukların "sert düşüşünü" savundu.

Diğer aşırı sağcı gruplarla bağları olduğu bilinen Ventura, neo-Nazi gruplarının eski üyelerini partisindeki liderlik pozisyonlarına atadı - ancak daha sonra onların geçmişlerinden haberdar olmadığını iddia etti. Kendisine karşı koşan bir kadın milletvekilini "Çingene adayı" olarak nitelendirdi ve Avrupa'daki Müslüman toplulukların "sert düşüşünü" savundu.

Ventura'nın siyasi gündemi

Siyaset bilimci António Costa Pinto, "Ventura büyüyor çünkü birçok Portekizlinin özel olarak düşündüğünü ama söylemediğini halka açık bir şekilde söylüyor" dedi. Portekiz seçim sistemi, Ventura'nın oyların sadece % 1,29'uyla sandalyeye oturabileceği anlamına gelirken, "birçok insana ses veriyor" diye ekliyor.

Costa Pinto, Ventura'nın siyasi gündeminin dünyadaki diğer birçok aşırı sağ liderinkine benzediğine dikkat çekti - özellikle de "tipik siyasi elitlere ve yolsuzluğa" karşı olan korkularında.

Costa Pinto, Ventura'nın programının ayrıca ağırlıklı olarak suçla mücadeleye odaklandığını - "genellikle Romanlar veya Afro-Portekizliler tarafından kişileştirildi" diyor.

Ancak Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun uyguladığı retoriği anımsatan tüm sert konuşmalara rağmen, hükümet verileri Portekiz'deki suçun son 12 yılda istikrarlı bir şekilde% 20 oranında azaldığını gösteriyor .

Chega yorum talebine yanıt vermedi, ancak Ba, partinin gelişinin şimdiden etkili olduğunu söylüyor. Ba, "Portekiz'de her zaman çok sayıda aşırı sağ taraftarı olduğunu, ancak aşırı sağcı lider olmadığını söyledik" dedi. "Şimdi André Ventura, parlamentoda kurumsal bir ırkçılık megafonu haline geldi."

Black Lives Matter hareketi şu anda Portekiz'de ırkçılık hakkında bir tartışma başlatmaya çalışıyor - 1974'teki Karanfil Devrimi'ni izleyen dekolonizasyon döneminde asla ele alınmayan bir mesele - ve Ventura muhalefeti yönetiyor.

Irkçılık karşıtı miting

Candé'nin öldürülmesinin ardından Portekiz'deki siyah topluluk, ülkede şimdiye kadar görülen en büyük ırkçılık karşıtı mitingi düzenledi. Chega lideri, "Portekiz ırkçı değil" yazılı bir pankart tutarken Nazi selamı yaparken görüldüğü bir karşı protestoyla karşılık verdi.

Ölüm tehditleri gönderildi.

Protestocular sömürge figürlerinin bazı heykellerini kaldırmaya çalıştıklarında, Ba'nın STK'sının önünde gamalı haçlar ve ırkçı hakaretlerle süslenmiş bir "Ku Klux Klan" yürüyüşü düzenlendi. Ba gibi aktivistlerin yanı sıra bir dizi akademisyen ve milletvekiline ölüm tehditleri gönderildi.

Yaklaşık bir yıl önce parlamentoya seçilen üç siyah kadın milletvekilinden biri olan Joacine Katar Moreira, "Bu kadar şiddeti hiç hayal etmemiştim" dedi. "Sanırım birisi bana böyle olacağını söyleseydi, asla aday olamazdım."

Gine-Bissau'da doğan ve kekeme olan milletvekili, göreve geldiğinde “ülkesine dön” diyen Ventura'nın da aralarında bulunduğu seçimlerden bu yana taciz ve alay konusu oldu.

Irkçı nefret söyleminin normalleşmesinin başlangıcını görüyoruz. Katar Moreira, ırkçı saldırıların normalleştiğini ve hatta [bu davranışların] siyasi-kurumsal meşrulaştırıldığını söyledi.

"Parlamentoya anti-demokratik bir milletvekili olarak aynı anda girdim ve birkaç aydır ulusal düzeyde saldırıların hedefi faşist, anti-demokratik milletvekili değildi. Mütevazi başlangıçlara sahip siyah, kadın milletvekiliydi. "

Artan sayıda ayrımcılık şikayetine rağmen, neredeyse hiçbiri mahkumiyetle sonuçlanmadı. Guardian'a sağlanan polis istatistiklerine göre, 2014 ile 2018 yılları arasında “ayrımcılık ve nefret ve şiddete teşvik suçlarından… 3'ten az” mahkumiyet cezası verildi.

Portekiz'de ırkçılığa acil çözüm

ENAR, "kurumsal yanıt eksikliğinin yalnızca ırkçı şiddetin faillerinin tarihsel cezasızlık hissini yeniden doğruladığını ve Portekiz'de ırkçılığa acil bir şekilde çözüm bulunması gerektiğini" belirtti.

Katar Moreira, Portekiz'de ırkçılıktan bahsetmeye "büyük bir direnç" olduğunu söyledi çünkü insanlar "yapısal olarak ırkçı bir toplumda olduğumuzu söylediğimizde gerçekten gücenmiş oluyorlar. Onları bireysel olarak rahatsız ettiğimizi düşünüyorlar. "

Ba bunu bir "inkar durumu" olarak nitelendirdi ve mevcut yasaların ayrımcılıkla etkin bir şekilde mücadele etmek için yetersiz olduğunu savundu.

Ya yasaları daha etkili hale getirmek için değiştiririz ya da başımız belaya girer

"Bir tür uyuşukluk var," dedi. “Ya yasaları daha etkili hale getirmek için değiştiririz ya da başımız belaya girer, çünkü André Ventura'nın eski rejimin en alçak ve belirsiz duygusunu kapma kolaylığı, gerçekten de aşırı sağın ülke de büyümesini tetikleyen benzin olabilir. . "

Editör: TE Bilisim