Tıbbi bir araştırmaya göre covid-19, yalnızca libido için değil, aynı zamanda vücudun bağışıklık tepkisini güçlendirmek için de önemli olan testosteronu tüketiyor.

Bağışıklık sistemini zayıflattığı gibi, COVID-19'un enfekte erkeklerin çoğunda testosteronu olumsuz etkilediği, 232 hastanın sağlığını analiz eden bir Türk Bilim İnsanının çalışması sonucu varılmıştır.

Koronavirüs seks hormonunu tüketiyor

Çalışmanın yazarlarının belirlediği üzere koronavirüs bu seks hormonunu tüketerek erkeklerin solunum yönünden asemptomatik hastalar olsalar bile kendilerini kötü hissetmelerine ve  kaybetmelerine neden oluyor .

Araştırmacılar, bir hastanede COVID-19 hastalarının hormonal seviyelerini ölçtüler ve% 51'inin hipogonadizm denen bir durum geliştirdiğini buldular .Bu, testislerin hipofizin iki hormonuna cevap verememesine yansır: folikülün uyarılması ve lüteinizasyon.

 Karşı bağışıklık tepkisini düzenlemek

The Aging Male dergisinde yayınlanan Türk ekibinin makalesine göre , hastalık ile düşük testosteron seviyeleri arasında doğrudan bir ilişki var. Bunun etkisi çok önemlidir çünkü bu erkeklik hormonu sadece cinsel organların gelişimi ve kas büyümesi için değil, aynı zamanda viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık tepkisini düzenlemek için de  gereklidir.

Çalışmanın Baş Yazarı, Prof. Dr. Selahittin Çayan

Çalışmanın baş yazarı, üroloji profesörü Selahittin Çayan, SARS-CoV-2'li hastalarda düşük testosteron düzeylerinin prognozdan daha kötü olabileceği zaten bilinmesine rağmen, bunun, hastalığın ortaya çıktığını gösteren ilk çalışma olduğunu söylüyor

 göre Covid-19'un kendisi testosteronu tüketiyor .

Benzer şekilde doktor, ölen hastaların ortalama toplam testosteron oranının iyileşmeyi başaranlara göre anlamlı derecede daha düşük olduğunu açıkladı ve cinsiyet , hormonal seviye ve prognozlar arasındaki bağlantının daha iyi anlaşılmasının testosteron bazlı tedavilerin çalışılmasına izin vereceğini belirtti .  

Editör: TE Bilisim