"Bir ulusun ulusal kimliğinin inşasında kilit bir unsurdur ve Shireen, Ramallah'ın bir dönüm noktasıydı."

İşgal altındaki Batı Şeria kenti Ramallah'ta bir caddeye, öldürülen El Cezire gazetecisi Shireen Abu Akleh'in adı verildi.

Shireen'in İsrail güçleri tarafından öldürülmesinin üç aylık yıldönümünün arifesinde, merhum Filistin asıllı Amerikalı gazeteciyi anmak için Çarşamba günü resmi bir tören düzenlendi.

Ebu Akleh, 11 Mayıs'ta Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin'de bir İsrail baskını sırasında İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldü .

Ramallah belediye başkanına, Shireen'in bir resmini ve hayatındaki önemli olayları içeren bir taş anıtın açılışını yaparken Abu Akleh'in ailesi ve Al Jazeera meslektaşları eşlik etti.

Sokak, Ramallah'ın kalbinde, hareketli bir merkez olan Al-Manara Meydanı'na bir dakikalık yürüme mesafesinde yer almaktadır.

Ramallah belediyesi müdürü Ahmed Abu Laban, El Cezire'ye verdiği demeçte, "Meydan tarihi Filistin olaylarına tanık oldu ve Shireen on yıldan fazla bir süredir bu özel caddede yürüyüş yapmak için her zaman oradaydı" dedi. “Hafızasının ebedi kalmasını sağlamak istedik” diye ekledi.

Ebu Akleh'in meslektaşları , canlı televizyon yayınları yaparken sokağın tercih ettiği yerlerden biri olduğunu söyledi.

25 yıldan fazla bir süredir Shireen, Filistin tarihindeki önemli anları bildirmek için seyahat ederken Filistin ve Arap evlerinde karşılandı. Öldürülmesinin ardından birçok Filistinli ona Filistin'in kızı adını verdi.

Ebu Akleh için Batı Şeria'nın farklı şehirlerinde, Filistin cumhurbaşkanı tarafından Kudüs'te toprağa verilmeden önce düzenlenen resmi bir cenaze töreni de dahil olmak üzere birçok cenaze töreni düzenlendi. Kudüs'teki cenazesi sırasında İsrail polisi, tabutun neredeyse düşmesine neden olacak şekilde tabut taşıyanlara saldırdı.

“Birleştirici bir figürdü. Ramallah belediyesindeki GIS departmanı müdürü Safaa Dweik, Al Jazeera'ya, öldürülme şeklinin toplu keder ve üzüntü duygularını yoğunlaştırdığını söyledi.

Öldürülmesinden üç ay sonra, Ebu Akleh'in mirası Filistinlilerin ortak hafızasına kazınıyor.

El Cezire'nin Filistin bürosu başkanı Walid al-Omari, insanların Abu Akleh'e olan sevgisini açıklamanın zor olduğunu söyledi.

Ramallah'taki törende kalabalığa, “Shireen insanlara onu sevmekten başka seçenek bırakmadı” dedi. Al-Omari, öldürülmesi için adaleti sağlamak için tüm çabaları sürdürmeye devam edeceğine söz verdi.

Bir Filistin Yönetimi soruşturması, kadının İsrail güçleri tarafından kasten öldürüldüğü sonucuna vardı ve birkaç uluslararası soruşturma, gazeteciyi İsrail kuvvetlerinin öldürdüğünü tespit etti, ancak İsrail onun öldürülmesiyle ilgili bir ceza soruşturması açmadı. Al Jazeera ve Abu Akleh'in ailesi, onun öldürülmesini Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale etti.

Abu Akleh'in ailesi yakın zamanda Washington DC'ye yaptığı bir ziyaretten döndü ve burada Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile görüştü ve onu cinayetle ilgili bir FBI soruşturması için çağırdı.

Törende, Shireen'in kardeşi Anton Abu Akleh, ailenin İsrail'i sorumlu tutmak için çabalarını sürdüreceğini söyledi.

Shireen'in mirasını canlı tutacağına söz vererek, “Filistinlilerin hikayelerini ve acılarını dünyaya anlattığı için öldürüldü” dedi.

Sokağa Shireen adının verilmesinin kendisi ve Filistin için hayatlarını feda eden herkes için bir onur olduğunu da sözlerine ekledi.

Cadde daha önce Sanaa caddesi olarak adlandırılıyordu. Ramallah'ta sokak adlarının değiştirilmesi nadirdir, ancak birçok Filistinli El Cezire'ye eylemin Filistin toplumundaki önemini gösterdiğini söyledi.

Ebu Akleh'in öldürülmesinden bu yana geçen aylarda, Batı Şeria'nın çeşitli yerlerinde onun benzerliğini gösteren işaretler ve resimler sergilendi. Sanatçı Taqi El Deen Sabatin, Beytüllahim'i Kudüs'ten ayıran İsrail yapımı duvara Ebu Akleh'in yüzünü çizdi.

Filistinli yazar ve romancı Abbad Yahya, El Cezire'ye anıtların büyük takdir gösteren önemli bir küresel ve medeniyet kavramı olduğunu söyledi.

“Bir ulusun ulusal kimliğinin inşasında kilit bir unsur ve Shireen, özellikle ikinci İntifada sırasında ve sonrasında Ramallah'ın bir dönüm noktasıydı ve bu, şimdi halka açık bir yere onun adını vererek belgelendi” dedi.

Filistinli politikacı Hanan Ashrawi, El Cezire'ye verdiği demeçte, "Shireen Abu Akleh'in anısına ne kadar onur verilirse bahşedilsin, o artık hayatta değil ve suikaste uğradı" dedi. Shireen tüm bu tanınmayı hak ediyor, ancak en önemli tanıma, Filistinlilerin kalplerinde çok sevilmesidir” dedi.

KAYNAK : EL CEZİRE

Editör: TE Bilisim