Biz doktorların her yıl Ramazan ayında sıklıkla karşılaştığımız; oruç tutamayacağına dâir bizden teyit almaya gelen sevgili hastalarımız olur.

Mesela, hiçbir ameliyat aciliyeti yokken ameliyat olup 'yeni amaaaliyat oldum, doktor bana oruç tutma dedi' demeye gelen hastalar vardır. Bigün böyle bi amca hemoroid ameliyatı oldu bana soruyo; 'doktor hanım yeni ameliyat oldum, oruç tutamam di mi?' Ben 'amca hiç sıkıntı olmaz tutabilirsin orucunu, hem barsakların da dinlenir iyi olur, tut' dedikçe amcanın yüzündeki Kadir İnanır'ın 'tutamazsın de uleeeyn' haşin bakışını hiç unutmuyorum!

Geçen yıl işyeri hekimliği yaptığım bi gün böylesi biri geldi, son derece sağlıklı bu arada, diyaloğumuz:

-Hocam benim oruç tutunca midem çok yanıyo, gastritim var ben oruç tutmasam olur mu; tutmam sakıncalıymış midem kanarmış, tutmayım ben di mi?
-İsmin ne?
-Ali Yılmaz

Elime aldım bi reçete kağıdı büyük bi ciddiyetle yazdım:

-Hiç sakıncası olmadığı halde; Ali Yılmaz her insan evlâdı gibi, aç kalınca midesi yandığı için oruç tutmayacağını bize bildirmiştir, gereğinin yapılmasını bilgilerinize arzederim, Kaşe imza…

-Al bunu öbür dünyada girişteki zebaniye verirsin!?!
Adamda bızzt mavi ekran; bi benim çok ciddi suratıma bi verdiğim kağıda bakıyo. Gözümdeki deli pırıltısını görünce bişey demeden aldı kağıdı çıktı…
Bu yıl da mâlumunuz 'hocam oruç bağışıklığı bozuyomuş Corona da var, oruç tutmayalım di mi; zaten evde oturuyoz su da içmeyince pırtı (it means pıhtı) atıyomuş; tutmamak lâzımmış.' İnsanımız öyle tuhaf ki, kendini kandırmasından geçtim, inandığı Allah'ını da kandırmaya çalışıyor. Durum böyle olunca ben de 'Oolum gidin bu muazzam sorularınızı Nihat Nakitoğlu'na sorun; bence mutlaka tutmalısınız' diyorum ve bu yıl da bu kötü niyetlilere karşı tavrım böyle olacak. 'Tutma tabi!' diyen doktoru bulana kadar hastane gezip muhtemelen Corona olacak bu tipler! Ama Corona olurlarsa tabi oruç tutamazlar, kesin bilgi.
Bir gün hastanede, işini yapması için her çağırışımızda 'orucum, yorgunum, uyuyakaldım' diyen personelimizi bir odada gizlice yerken gördüm.

Aramızdaki diyalog:
-Hasan, sen hani oruçtun, yiyosun??
-Hocam vallah oruçtum ama oruç bende allercik yaptı, her tarafım kabardı şişti, yemek zorunda kaldım.
-Ulan Hasan insana yediği şey allerji yapar da 'yemediği şeyin' allerji yaptığını hiç görmemiştim, çok ilginç, 'oruç alerjisi' demek?!?
-Heee hocam vallah alercik olmasam tutmaz mıyım hiç?!!

Hayırlı, yalansız, dolansız, huzur dolu bir Ramazan gelsin, her zamankinden çok ihtiyacımız olan sağlıklı günleri de bize getirsin inşallah çok amin!

Editör: TE Bilisim