Brezilya'daki insan hakları örgütleri, bu Pazartesi günü Rio de Janeiro'daki bir favelada meydana gelen ve en az sekiz kişinin ölümüne ve işkence izlerine neden olan olayları "polis katliamı" olarak nitelendirdi. 

Cesetler bu Pazartesi günü, kurbanların o popüler mahallede yaşadıklarını kınayan, uyuşturucu kaçakçılarının egemen olduğu şiddetli bir favela olan Complexo do Salgueiro sakinleri tarafından kurtarıldı.

Şikayetçilere göre, birden fazla cinayet Pazar sabahı, gecekondu mahallelerine hakim olan uyuşturucu tacirleri ile Rio de Janeiro'nun Askerileştirilmiş Polisi ajanları arasında, 40 yaşındaki Militarize Polis çavuşunun öldürülmesinden bir gün sonra yoğun bir çatışmada meydana geldi. 

İsmini vermeyi reddeden sakinler, Brezilya medya kuruluşlarına, toplulukta "yoğun" bir silahlı çatışmanın ardından daha fazla ceset ortaya çıkmasını beklediklerini söyledi .

“Cesetlerin hepsi mangrov bataklığına atıldı. İşkence izleri vardı, insanlar üst üste atıyorlardı. Bir tanık, Pazartesi günü Brezilya'nın Globo TV'sine verdiği demeçte, bir katliamın tüm belirtilerine sahip" dedi.

Brezilya'nın en popüler ağlarından biri olan istasyon, bataklığın kenarında beyaz çarşaflara sarılmış kimliği belirsiz kadavraların yuvarlanan görüntülerini gösterdi.

Polis, bölgede çatışmaların ilk olarak Cumartesi günü devriye gezen bir polis çavuşunun bir saldırıda öldürülmesiyle çıktığını söyledi. Rio Polis Özel Harekat Taburu veya BOPE, Pazar günü baskın düzenledi.

İnsan hakları grupları, polisi bu operasyon sırasında “özet infaz” yapmakla suçladı.

İnsan hakları grupları , gecekondu mahallelerindeki uyuşturucu çetelerine karşı yürüttüğü sert operasyonlarda seçkin gücü düzenli olarak ayrım gözetmeden öldürmek ve aşırı şiddet uygulamakla suçluyor.

Polis, "BOPE, Cumartesi günkü saldırıya karışan kişilerden birinin yaralı olduğuna ve bölgede saklandığına inanıldığı bilgisini aldıktan sonra Pazar günü Salgueiro'da bir operasyon gerçekleştirdi" dedi.

"Takım bir mangrov bataklığının yakınında saldırıya uğradı ve yoğun bir çatışmaya yol açtı."

Rio'nun askeri polisi, yerel halkın memurların işkenceye veya birden fazla cinayete karıştığı yönündeki suçlamalarına yanıt vermedi.

Polis yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar sekiz ceset bulundu" dedi.

Polis, sözde uyuşturucu çetelerinden gelen şiddet sonrasında bölgeye "istikrar sağlamak" için girdiklerini söyledi.

Polis, baskında iki tabanca, mühimmat, 800'den fazla tuğla kenevir ve 3.000'den fazla paket crack kokain benzeri madde ele geçirildiğini söyledi.

İnsan hakları grubu Fogo Cruzado , Salgueiro'daki cinayetlerin bu yıl Rio eyaletinde şimdiye kadar üç veya daha fazla kurbanın olduğu en az 58 silahlı saldırı olayından biri olduğunu söyledi.

Bunlardan 43'ünün polis operasyonları sırasında olduğu belirtildi.

Mayıs ayında Jacarezinho'nun gecekondu mahallesinde uyuşturucu tacirleriyle suçlanan zanlıları hedef alan kanlı bir baskında 28 kişi hayatını kaybetmişti. İnsan hakları grupları, polisi bu operasyon sırasında “özet infaz” yapmakla suçladı.

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada

"Askeri Polis, yeri 'dengeleme' amaçlı bir operasyon olduğunu teyit ediyor, ancak mağdurların yargısız infaz edilmiş olabileceğine dair belirti ve şikayetler, gereken özenle ve uluslararası insan hakları protokollerine uygun olarak dikkate alınmalıdır."

İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Çavuş Leandro'nun ölümü de dahil olmak üzere ölümlerin sorumlularını bulmak ve "koşulları bilmek" için Kamu Bakanlığı tarafından "derhal", "kapsamlı" ve "bağımsız" olarak araştırılması gerek" açıklaması yapıldı.

Editör: TE Bilisim