Rio de Janeiro'nun üzerinde yükselen ikonik Kurtarıcı İsa heykeli, Salı günü bir Ayin, yeni bir şarkı ve kendisine adanmış bir Brezilya brendi etiketi ile 90. doğum gününü kutladı.

Dini törenin başlangıçta dev heykelin eteğinde gerçekleşmesi planlanıyordu, ancak kötü hava nedeniyle Rio'nun merkezindeki Metropolitan Katedrali'nde yapıldı.

Şehir başpiskoposu Orani Tempesta, Ayin sırasında Rio de Janeiro sakinlerine atıfta bulunarak, "Biz Cariocas, genellikle bulutlarda gizlenen Mesih'e bakmaya alışkınız, ancak onun orada olduğunu biliyoruz." Dedi.

"Hala pandemiyi yaşıyoruz, ancak aşı sayesinde iyimser bir bakış açısına sahibiz. Geçen yılın kara bulutları dağılıyor" diye ekledi.

Brezilya, 600.000'den fazla insanın ölümüyle Covid-19'dan dünyadaki en kötü ikinci ölüm oranına sahip.

Salgından önce, Corcovado tepesinin tepesinde bulunan ve modern dünyanın Yedi Harikasından biri olarak bilinen 38 metrelik (125 fit) heykel, yılda yaklaşık iki milyon ziyaretçi çekiyordu.

Brezilyalı bir rahip, Kurtarıcı İsa heykelinin 90. yıldönümünde,
Brezilyalı bir rahip, Kurtarıcı İsa heykelinin 90. yıldönümünde, "Biz ... genellikle bulutlarda gizlenen İsa'ya bakmaya alışkınız , ama onun orada olduğunu biliyoruz," dedi Ben STANSALL AFP/File

Geçen yıl pandemi nedeniyle birkaç aylığına kapatıldı ve ziyaretçilerin şimdi ona erişmek için bir aşı sertifikası sunmaları gerekiyor.

Geçen ay Brezilyalı besteci Moacyr Luz, heykelin yıldönümüne adadığı "Alma carioca, Cristo redentor" (Rio Soul, Christ the Redeemer) başlıklı bir şarkı yayınladı.

Diğer bir hediye ise, şişe üzerinde Mesih'in resmi olan ünlü Brezilya içeceğinin bir çizgisi olan Kurtarıcı cachaca'nın piyasaya sürülmesiydi. Fikir, Kurtarıcı İsa Tapınağı'ndan sorumlu karizmatik rahip Omar Raposo'ya ait.

AFP'ye konuşan Raposo, "Bu, ulusal ürünlere değer vermenin bir yolu" dedi.

1921'de Katolik Kilisesi, Brezilya'nın Portekiz'den bağımsızlığının yüzüncü yılını kutlamak için dini bir anıtın inşası için bir yarışmaya sponsor oldu.

12 Ekim 1931'de açılışı yapılan heykeli Brezilyalı mühendis Heitor da Silva Costa ve Fransız heykeltıraş Paul Landowski tasarladı ve inşa etti.

1973'te Tarihi Anıt ilan edildi ve 2007'de Dünyanın Yeni Yedi Harikası arasında sınıflandırıldı.

Editör: TE Bilisim